İntes Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özdemir Açıklaması
İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gürhan Özdemir, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan 40 meslek için mesleki yeterlilik belgesiyle çalışma zorunluluğunun getirildiğini belirterek, "Bunların büyük çoğunluğu, inşaat sektöründeki mesleklerdir.
İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gürhan Özdemir, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan 40 meslek için mesleki yeterlilik belgesiyle çalışma zorunluluğunun getirildiğini belirterek, "Bunların büyük çoğunluğu, inşaat sektöründeki mesleklerdir. Belirlenen mesleklerde belgesiz işçi, daha açık ifadeyle mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak" dedi.
Özdemir, İNTES tarafından düzenlenen iş sağlığı güvenliği ile mesleki yeterlilik değişikliklerinin ele alındığı toplantıda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile önemli düzenlemelerin yapıldığını söyledi. Düzenlemeler içinde en önemlisinin mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu olduğunu vurgulayan Özdemir, 25 Mayıs 2015'te zorunluluğun hangi meslekleri kapsayacağına ilişkin tebliğin de yayımlandığını hatırlattı.
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan 40 meslek için mesleki yeterlilik belgesiyle çalışma zorunluluğunun getirildiğini anlatan Özdemir, "Bunların büyük çoğunluğu, inşaat sektöründeki mesleklerdir. Belirlenen mesleklerde belgesiz işçi, daha açık ifadeyle mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak. Düzenlemeye aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine her bir çalışan için para cezası uygulanacak" diye konuştu.
"Kazaları en aza indirmenin yolu, mesleki yeterlilik"
Yasayla belge ücreti için getirilen devlet teşvikinin, sektör için önemine işaret eden Özdemir, şöyle devam etti:
"Düzenlemeyle yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşları tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olan kişilerin, 31 Aralık 2017 tarihine kadar belge masrafıyla sınav ücreti, 1 Ocak 2018'den 31 Aralık 2019'a kadar ise belge masrafıyla sınav ücretinin yarısı, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. İNTES Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi İktisadi İşletmesi (İNTES MYM), mesleki yeterlilik belgesi vermek üzere, inşaat sektöründe 18 meslekte Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite olmuş, kuruluşumuz TÜRKAK ve MYK tarafından yetkilendirilmiştir. Tebliğ ekinde yer alan ve belge zorunluluğu getirilen 17 meslekte de sınav ve belgelendirme çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Bugüne kadar 18 meslekte, 145 sınav yapıldı, 2 bin 137 kişi sınava girdi ve bin 186 kişi belge aldı."
Özdemir, sınavlarda başarılı olamayan adaylar için ise mesleki eğitim organizasyonları yapıldığını söyledi. Organizasyon kapsamında eğitim alan adayların, ikinci sınav hakkını ücretsiz kullanabildiğine dikkati çeken Özdemir, İNTES MYM olarak belgesiz ve vasıfsız işçi kalmaması için çalıştıklarını vurguladı.
"İş kazaları hepimizin canını yakıyor" diyen Özdemir, kazaları en aza indirmenin yolunun, mesleki yeterlilikten geçtiğini ifade etti.
- "Kanunla MYK'nın kurumsal kapasitesi güçlendi"
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Bayram Akbaş da Türkiye'nin, belge enflasyonu yaşanan bir ülke olduğunu söyledi. Sistemin bu enflasyonu ortadan kaldırmak için kurulduğunu belirten Akbaş, bu kapsamda denetimlerin yapılması ve kalite güvencesinin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Akbaş, söz konusu kanunla MYK'nın kurumsal kapasitesini güçlendirdiklerini anlatarak, "MYK'da bir denetim dairesi kurduk, yönetim kadro sayısını kanunla 3 katına çıkardık ve yüzde 60'tan fazlası sadece denetim işine bakacak. Her sınava gireni, kamera ile kayda alıp, 1 yıl boyunca görüntüleri saklayıp istediğimiz zaman görebilme garantisi çerçevesinde kalite güvencemiz zaten var. Ama bunu sürdürülebilir kılmak ve güçlendirmek çok önemli, kanun bize bu imkanı da sağlamış olacak" şeklinde konuştu.
Yetkilendirme süreçlerinin çok uzun sürdüğüne dikkati çeken Akbaş, bugün itibariyle 36 kurumun yetkilendirildiğini kaydetti.
"Testiyi kırmadan, tedbir alalım"
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer ise inşaat sektörünün dünyanın her yerinde en tehlikeli, önemli ve lokomotif sektör olduğunu söyledi.
"Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi"ni başlattıklarını belirten Özer, projenin çok önemli olduğunu ve ses getirdiğini ifade etti. Özer, şu ana kadar 7 firmanın, Türk Standardları Enstitüsü'nden standartlara uygun iskele elemanı üretmek için belge aldığını bildirdi.
Özer, ülke olarak eğitime karşı mesafeli duruş sergilendiğini dile getirerek, "Bazı şeyleri biraz sıkılaştırsak zorunlu tedbirler eklesek çalışanlarımız, çalıştıranlarımız, sorumlularımız, yetkililerimiz konuya biraz daha önem atfederler mi? İşin tehlikesi arttıkça, tedbirini arttırmak istiyoruz. Nasreddin Hoca'nın da dediği gibi testiyi kırmadan, tedbir alalım" değerlendirmesinde bulundu.