Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti! Müdür hakkında suç duyurusu

"İklim Yatırım Fonları Ortaklık Forumu"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Aslında piyasalar çok daha önceden Türkiye'deki bu gelişmeleri görmüş ve bunun hakkını vermişti zaten."

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Fitch'in Türkiye'ye yönelik kredi notu artışının geç kalmış bir karar olduğunu belirterek,

"Aslında piyasalar çok daha önceden Türkiye'deki bu gelişmeleri görmüş ve bunun hakkını vermişti zaten. Ama bu not artışıyla birlikte inanıyorum ki çok daha hızlı ve daha elverişli koşullarda bir kaynak akışı olacaktır" dedi.

Bakan Yılmaz, İklim Yatırım Fonu (CIF) Ortaklık Forumu kapsamında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) operasyonel politikalardan sorumlu Başkan Yardımcısı Hans Peter Lankes ve CIF Program Yöneticisi Patricia Bliss ile CIF Projeleri Sergisi'nin açılışını yaptı.

Sergi açılışının ardından düzenlenen basın toplantısında Yılmaz, Fitch'in Türkiye'nin kredi notu artırımına ilişkin bir soruya, "Fitch'ten aldığımız sevindirici bir haber. Bu basit bir kredi notu artışının ötesinde bir anlam ifade ediyor. Yani lineer bir artışın ötesinde kalitatif bir sıçramayı ve yeni bir döneme girdiğimizi, Türkiye'nin bir eşik atladığını ifade ediyor" yanıtını verdi.

20 yıl boyunca Türkiye'nin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir düzeyde görülmediğine işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Fakat özellikle son 10 yıldaki performansımız ve aslında küresel kriz döneminde birçok ülkede çok ciddi problemler yaşanırken, bankacılık sistemleri çökerken, devletler giderek aşırı borçlu hale gelirken, büyüme istihdamları ciddi darbeler alırken, Türkiye'nin bu süreci çok iyi yönetmesi bir taraftan büyümesini de yürütmesi, istihdam artışı sağlaması, diğer taraftan sağlam bir bankacılık yapısı ve sağlam bir kamu finansmanı yapısıyla bu süreci yönetmesi, bu not artışlarında etkili oldu diye düşünüyorum.

Türkiye bu anlamda artık yeni bir döneme girmiş durumda. Bu bize göre geç kalmış da bir not artışıydı. Aslında piyasalar çok daha önceden Türkiye'deki bu gelişmeleri görmüş ve bunun hakkını vermişti zaten. Ama bu not artışıyla birlikte inanıyorum ki çok daha hızlı ve daha elverişli koşullarda bir kaynak akışı olacaktır. Bu da Türkiye'nin kalkınmasına, gelişmesine önemli bir katkıda bulunacaktır diye düşünüyorum.

Bakan Yılmaz, Fitch'in kredi notu artışı eğiliminin diğer kuruluşlar tarafından da takip edilmesini beklediklerini ifade etti.

-Temiz Teknoloji Fonu'ndan Türkiye'ye 140 milyon dolar-

Bakan Yılmaz, CIF Temiz Teknoloji Fonu'ndan (CTF) ikinci yatırım aşaması için sağlanacak 140 milyon dolarlık finansmanın hangi alanlarda kullanılacağına ilişkin bir soruya da şu yanıtı verdi:

"İlk aşamada 250 milyon dolarlıktı. Bunun önemli bir kısmı kullanılmış durumda. Kısa bir süre içinde tamamı da kullanılmış olacak. İkinci aşama da önümüzdeki yıllar için 3 yıl içinde 140 milyon. Yalnız burada kaldıraç etkisi mutlaka dikkate alınmalı. Bu fonun dünyadaki toplam büyüklüğüne bakıldığında 7 milyar dolar civarında ama bu fonla 40 milyar doların üzerinde bir kaynak harekete geçiyor. Çünkü dünyadaki bütün kalkınma bankaları, uluslararası kalkınma bankaları bu fonun aynı zamanda birer paydaşı durumunda. Bu fonların verilmesiyle birlikte başka birtakım fonlar da dolayısıyla harekete geçmiş oluyor. Önümüzdeki süreçte bunu kullanmaya bu kaldıraç etkisiyle devam edeceğiz."

Sağlanan fonun ağırlıklı olarak enerji konularında kullanılacağını belirten Yılmaz, "Türkiye enerjiye bağımlı bir ülke. Bu da çok akıllıca bir kullanım. Yani enerjiye, enerji verimliliğine, yenilenebilir enerjiye yaptığımız yatırımlar hem çevreye katkı sağlıyor, çünkü daha az doğal kaynak kullanarak üretim yapmış oluyorsunuz hem de ekonomik olarak rekabet gücümüzü artırıyoruz, enerjiye bağımlı bir ülke olarak daha düşük maliyetle üretim yapmamızı sağlıyor. Dolayısıyla ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında kullanılacak bu kaynak. Tabii burada sadece kamu projelerini kastetmiyoruz. Kaynak, Türkiye'deki finansal sistemin aracılığıyla birlikte özel sektörün bu alandaki projelerinde kullanılacak" diye konuştu.

-"Türkiye, iklim değişikliğiyle ilgili konularda öncü bir role sahip"-

EBRD operasyonel politikalardan sorumlu Başkan Yardımcısı Hans Peter Lankes ise CIF Ortaklık Forumu'nun İstanbul'da düzenlenmesinin bir tesadüf olmadığını, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle ilgili konularda hızı belirleyen öncü bir role sahip bulunması sebebiyle toplantının burada düzenlendiğini belirtti.

Lankes, Türkiye'nin iklim değişikliği ve bunun etkilerini azaltma konusunda yeni çözümler ortaya çıkarmak, bu çözümleri denemek daha sonra işe yarayan çözümleri küresel düzeyde daha büyük ölçekte uygulamaya geçirmek konusunda istekli olduğunu, aynı zamanda Türkiye'de bu tür projeleri denemek için çok iyi bir ortam bulunduğunu kaydetti.

Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası olarak temel amaçlarından birinin özel sektörle iklim konusunda bir arada çalışmak olduğuna işaret eden Lankes,

"Türkiye'nin de aynı hedefleri paylaştığını biliyoruz. Bu tür projelere özel sektörün katılımı olmadan projelerin büyük bir etkisinin olması imkansızdır. İklim politikaları aynı zamanda ekonomik ve kalkınma odaklı olmalıdır. Yani iklim politikaları sayesinde daha verimli bir ekonomik düzen oluşturulabilir" diye konuştu.

CIF Program Yöneticisi Patricia Bliss de temiz enerji ve enerji verimliliği yatırımlarının arttırması için Türkiye'ye 140 milyon dolar tutarında ikinci aşama finansmanın sağlanmasına yeşil ışık yakıldığını söyledi.

Ağırlık verdikleri konulardan birinin de eylemlerin sahada uygulamaya geçirilmesi olduğunu ifade eden Bliss, "CIF olarak Türkiye'nin bu konuda hızlı adımlar atmasını, projeleri bu kadar hızlı bir biçimde uygulamaya geçirmesini takdir ediyoruz" dedi.

Bakan Cevdet Yılmaz, basın toplantısının ardından EBRD Başkan Yardımcısı Hans Peter Lankes ile ikili bir özel görüşme gerçekleştirdi.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi
title