Haberler

Hükümet Teklifini Bir Gün Erteledi, Memur 'Hava'dan Yüzde 2.3 Zam Mesajı Aldı

Hükümet Teklifini Bir Gün Erteledi, Memur 'Hava'dan Yüzde 2.3 Zam Mesajı Aldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamu -Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Öyle Görünüyor Ki Kamu İşveren Kurulu Yüzde 2.3'lük Bir Artışı Dile Getirecektir" Dedi. Akyıldız, Toplu Görüşmelerin 5. Tur Görüşmelerinden Çıkışında, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya, "Şimdi Gazetecilere Ne Açıklama Yapacağım" Diye Sorduğunu, Yazıcı'nın da "Yaptığımız Toplantıyı Açıklarsanız Yeterli" Şeklinde Yanıt Verdiğini Aktardı.

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Öyle görünüyor ki Kamu İşveren Kurulu yüzde 2.3’lük bir artışı dile getirecektir” dedi. Akyıldız, toplu görüşmelerin 5. tur görüşmelerinden çıkışında, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’ya, “Şimdi gazetecilere ne açıklama yapacağım” diye sorduğunu, Yazıcı’nın da “yaptığımız toplantıyı açıklarsanız yeterli” şeklinde yanıt verdiğini aktardı.

Dedi bana, dedum ona

“Ben Karadenizliyim” diyen Bircan Akyıldız, şunları söyledi: “Karadeniz şivesiyle bugün ne yaptığımızı size açıklamak istiyorum. ‘Dedi bana, dedum ona’ politikasıyla sadece birbirimize diyeceğimizi dedik ama ayın 15’inden bugüne kadar Kamu İşveren Kurulu’nun kamu çalışanlarının beklentilerine cevap verecek mali ve sosyal haklarla ilgili herhangi bir teklifini alamadık. Bunun yarına (bugün) ertelenen toplantıda dile getirilmesini umut ediyoruz ancak Sayın Bakan’ın ifade ettiği bir cümle de bunun hangi noktada gelişebileceğini ve beklentilerin hayal kırıklığıyla sonuçlanabileceğini şimdiden ifade etmem mümkündür. Çünkü Sayın Bakan ‘abartılı rakamlarla kamu çalışanlarını beklentiye sokmayın’ ifadesini kullanmıştır.”

Yüzde 2.3 gibi görünüyor

Hazine Müsteşarı’nın toplantıdaki konuşmalarına atıfta bulunan Akyıldız, şunları dile getirdi: “Hazine Müsteşarı, bu seneki enflasyon hedefiyle gelecek seneki enflasyon hedefini kümülatif değerlendirdiğimizde 2010 sonu itibarıyla yüzde 11 toplam enflasyon gerçekleşeceğini, 2009 itibarıyla yüzde 8.7’lik enflasyon farkı, daha doğrusu ücret artışı sağlandığını ifade ederek, yüzde 11’den geriye kalanın zam olarak yansıtılabileceği şeklinde bir ifade kullanmıştır. Yani öyle görünüyor ki Kamu İşveren Kurulu, yüzde 2.3’lük bir artışı dile getirecektir. Sözlerden çıkardığımız sonuçlardır. Kamu çalışanlarının beklentilerine cevap veren sonuçlar değildir.”

Türkiye’nin ekonomik kriz yaşadığına işaret eden Akyıldız, bu krizin giderilmesi, krizle mücadelenin başarıya ulaşabilmesi için talep artışının gerçekleştirilmesinin şart olduğunu belirtti. Akyıldız, talep artışının sağlanması için de dar ve sabit gelirlinin reel olarak desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Bircan Akyıldız, kamu çalışanlarının dar ve sabit gelirliler içinde en önemli kesimi, ülke nüfusunun yaklaşık 12 milyonunu teşkil ettiğini vurguladı.

Yüzde 1 emisyon artışı

Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de emisyon hacmi yüzde 3’tür. Avrupa Birliği ya da OECD ülkeleri ortalaması yüzde 5.9’dur. Sadece yüzde 1’lik emisyon hacminin genişletilmesi, kamu çalışanlarının harcamalarının veya taleplerinin karşılanmasına yetecektir. O yüzden siyasi iradeyi gerçekçi olmaya davet ediyoruz. Matematik oyunları oynamayalım. Kamu çalışanlarının beklentilerini ciddiye alalım.”

Memur-Sen 14, Kamu-Sen 21.9 milyar lira istiyor

Toplu görüşmelerde memur konfederas-yonlarının zam taleplerinin bütçeye getireceği maliyet hesaplandı. Memur-Sen’in taleplerinin merkezi yönetim bütçesine 14 milyar lira, Türkiye Kamu-Sen’in taleplerinin 21.9 milyar lira maliyet getireceği belirlendi.

Memur-Sen’in sunduğu rapora göre, “aylık ve ücretler”, “sosyal hak ve yardımlar” ile “sosyal güvenlik primi vergi, harcırah ve diğer konulara” ilişkin talepleri, merkezi yönetim bütçesine 14 milyar lira, KİT bütçelerine 991 milyon lira ve Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesine 2.4 milyar lira maliyet yansıtacak.

Türkiye Kamu-Sen’in “aylık ve ücretler”, “sosyal hak ve yardımlar” ile “sosyal güvenlik primi vergi, harcırah ve diğer konulara” ilişkin taleplerinin ağırlıklı kalemini, 7 milyar liralık maliyetle ocak ve temmuz aylarında taban aylığına net 100 TL zam yapılması oluşturuyor.

Komisyon çalışmasında, Türkiye Kamu-Sen’in taleplerinin merkezi yönetim bütçesine 21.9 milyar lira, KİT bütçelerine 1 milyar lira ve Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesine 2.7 milyar lira ek yük getireceği hesaplandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close