Haberler

Hazine ve Maliye Bakanlığı: KDV artışıyla ilgili bir çalışmamız yok

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı, KDV oranlarının artırılacağına dair iddiaların ortaya atılması üzerine bir açıklama yaptı. Bakanlığın yazılı açıklamasında "KDV oranlarını artırma konusunda Cumhurbaşkanı yetkilidir. Tebliğ ile KDV oranı artışı mümkün değildir. Tebliğ ile herhangi bir oran artışı yapılmamıştır." ifadelerine yer verilirken herhangi bir KDV artışı çalışmasının da bulunmadığı belirtildi.

Hazine Ve Maliye Bakanlığı son yapılan KDV tebliğ düzenlemesiyle ilgili yazılı açıklamada bulunarak bir süredir "KDV'de artış yapılacak" yönünde yayılan iddiaları yalanladı.

"Halihazırda KDV oranlarında artış yapılmasına yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır." ifadelerinin yer aldığı bakanlık açıklamasında şöyle denildi:

"Son günlerde KDV ile ilgili yaptığımız Tebliğ düzenlemesinden hareketle KDV oran artışı yapıldığı, mal ve hizmetler itibarıyla KDV oranlarının belirlendiği listeler arasında kaydırma yapılarak oran artışları yapılacağı yönünde haberler yapıldığı görülmektedir. Vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi açısından aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

KDV ORANLARI NASIL BELİRLENMEKTEDİR?

KDV Kanununun verdiği yetki çerçevesinde KDV oranları günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir. Mal ve hizmetler itibarıyla halihazırda 3 farklı oran uygulanmaktadır.

Temel gıda maddelerinin yer aldığı 1 sayılı Listedeki mallar için oran %1'dir. Yeme-içme, sağlık, eğitim, tekstil, konaklama gibi bazı mal ve hizmetlerin yer aldığı 2 sayılı Listedeki mallar için oran %10'dur. Bu iki listede yer almayan mal ve hizmetler ise genel oran olan %20 oranına tabiidir.

KDV TEBLİĞ DÜZENLEMESİNE NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?

Yeme içme sektöründe bulunan bazı lokanta ve kafeler ile ilaç dışında çeşitli ürünleri satan eczanelerin, oran farklılığını istismar ettiğini ve rekabet eşitliğini bozduğu tespit edildi.

Fiyatları KDV dahil olarak belirlenen ve ilan edilen lokanta veya kafelerde, yeme içme hizmeti karşılığında %10 KDV hesaplaması gerekirken, bu hizmet yerine tıpkı bir market gibi et, su, meyve suyu ve benzeri ürünleri tek tek satmış gibi göstererek %1 oranında KDV hesaplandığı, vatandaştan aldığı %10 oranındaki KDV tutarını fiş veya faturada %1 olarak gösterdikleri görüldü.

Aynı şekilde KDV oranı %10 olan ilaç ve benzeri tıbbi ürünlerin yanında KDV oranı %1 olan gıda takviyesi içeren ürünleri satan eczanelerin, KDV dahil belirlenmiş fiyatlar üzerinden satış yaptıkları halde tüm satışlarını gıda takviyesi içeren ürün gibi göstermek suretiyle yine vatandaştan aldığı %10 KDV'yi Devlete vermedikleri görüldü.

Bu örneklerin sürekli arttığı dikkate alınarak istismarın önüne geçmek ve bu konudaki tereddütleri gidermek maksadıyla konuya açıklık getiren Tebliğ hazırlandı.

TEBLİĞLE KDV ORANLARI ARTIRILDI MI?

KDV oranlarını artırma konusunda Cumhurbaşkanı yetkilidir. Tebliğ ile KDV oran artışı yapılması mümkün değildir. Dolayısıyla Tebliğ ile herhangi bir oran artışı yapılmamıştır. Yeme içme hizmeti sunan işletmeler, gıda maddelerini olduğu gibi satmamakta, bu ürünlerden hazırlanmış bir yemeği veya içeceği hizmet şeklinde müşterilerine sunmaktadır. Bu hizmetle beraber sunulan tuzun, karabiberin, peçetenin, ıslak mendilin veya ikram edilen çay ya da kahvenin ayrı fiyatlandırması söz konusu değildir.

Tüm bunlar yeme içme hizmetinin bir parçasıdır ve bu nedenle hizmet bedeli tüm maliyetler dikkate alınarak belirlenir ve KDV oranı da %10'dur. Müşteriye sundukları menülerde KDV dahil fiyatlar yer alır ve müşterilerinden menüde yer alan tutarın içindeki %10 KDV'yi tahsil ederler.

Düzenledikleri fiş veya faturada doğru KDV oranı belirtildiği takdirde vatandaşın ödediği vergi Hazine'ye intikal eder. Aksi halde ise işletmenin kasasında kalır. Yukarıda da belirtildiği gibi KDV oranlarında suistimalin önüne geçilmesi amacıyla yayınlanan Tebliğ ile; Yeme içme hizmeti sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmelerin, kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin ederek buralarda sattıkları ürünler için %10 oranında KDV hesaplayacakları hususu açıkça belirtilmiştir.

Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışların da aynı mahiyette olduğu da açıklanmıştır.

KDV ORANLARI ARTIRILIYOR MU?

Sayın Bakanımız birçok kez genel KDV oranında artış olmayacağını ifade etmiş, ancak, indirim, istisna ve muafiyetlerin gözden geçirileceğini, etkin olmayanların kaldırılacağını, kayıt dışılıkla mücadelede suistimale açık, vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet veren alanların yeniden düzenleneceğini belirtmiştir. Halihazırda KDV oranlarında artış yapılmasına yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır."

Haberler.com / Selahattin Demirel - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Hukuk Finans Ekonomi Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

Bakmadan Geçme

Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500

Yorumlar (12)

Bülent Kılıç:

Sayın yetkililer para lazım ise vergi kampanyası yapın 2 yada 3 yıllık vergileri peşin isteyin..

13
0
yanıtYanıtla
remat tamer:

herşeyimizi versekde bu ülke düzelmez..çünkü kasanın altı delik..kasaya sahip çıkılsa başka bir şeye gerek yok

7
1
yanıtYanıtla
Muhammed Raşid KURU:

Asgari ücretliden 5 de 1 ini alman ne ahlak a ne adalet e ne hakka ne de hakkaniyete sığar , gözden geçirmenizi ve durumu güncellemenizi talep ediyorum . Ülke deki durumun hali adaletsiz bir yürütmenin olduğunun göstergesidir…

6
1
yanıtYanıtla
Halil null:

Zengin olacağımız günler yakındır

1
5
yanıtYanıtla
Tamer Çakır:

Emekliye bir zam yapıyorsunuz verdiğiniz paranın yüzde yirmisini kdv ile geri alıyorsunuz emekli kdv den muaf olmalı

3
3
yanıtYanıtla
Şahin Adıgüzel:

Ne iş yapıyorsunuz acaba.. mesainizi nasıl geçiriyorsunuz merak ediyorum.

6
0
yanıtYanıtla
Vscorpion:

Yok artık daha neler oldu olacak ortak olun bari yada siz işletin biz maaşlı çalışalım! Lafa gelince hep Allah Allah. Yahu yüce RABBİM bile yılda malının 40 ta birini dağıtın emri vermiş bunlar aylık %20 ye varan vergi alıyor pes doğrusu. Düzgün ve herkesten TAHSİL edilebilecek bir vergi sistemi oranı olmalı bu vergileri ödemek zul geçekten. İşveren müşteriye yansıtıyor müşteride maaşı yetiremiyor ondan sonra maaşlara tekrar zam sonra işverene maliyeti arttığı için zam, kısır döngü resmen...!

5
0
yanıtYanıtla
Kenan Star:

kesin kdv yukseltecekler,kesinnn

4
0
yanıtYanıtla
Vscorpion:

Alamadıkça vergi çıkarmayın, vergiyi düşürün tahsilatı arttırın. Eğer vergiyi Düşürdüğünüz halde kaçırana çok ağır yaptırımlar uygulayın! Bu ne ya ota çoka vergi vergi... Hiçbir gelir vergisi bu kadar çok olmaz olmamalı yazık ya hiçbirimiz çalışan yada işveren sokaktan toplamıyoruz parayı %18 %20 vergi nedir ya. Hele şu % binemem kaç yüz ötv yi hiç anlamıyorum ülkemdeki insan, en fakir doğu ülkelerinden bile daha pahalı alıyor tüm vasıta yada elektronik ürünleri kurban bile burda daha pahalı!

0
0
yanıtYanıtla
Özkan Akgül:

Demekki 22 olacak

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title