Habur Kapısının Kapatılması İhracatçıyı Olumsuz Etkiledi
Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, 14 Aralık’tan bu yana Habur Sınır Kapısı’nın kapalı olduğunu belirterek, ticaretin ve yaşamın ciddi anlamda olumsuz etkilendiğini söyledi.
Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, 14 Aralık'tan bu yana Habur Sınır Kapısı'nın kapalı olduğunu belirterek, ticaretin ve yaşamın ciddi anlamda olumsuz etkilendiğini söyledi. .
Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, güvenlik gerekçesiyle Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'nın 11 gündür kapalı olduğunu hatırlatarak, yetkililerin yaşanan bu durumla ilgili bir an evvel harekete geçmelerini beklediklerini söyledi. Bu nedenle transit taşımacılığın başka ülkelere kaymasından endişe ettiklerini ifade eden Kılıç, Almanya'nın ardından Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülkenin Irak olduğuna vurgu yaptı.
Kılıç, "Irak'la 2014'ün ilk 5 ayında aylık 1 milyar doları aşan bir ihracatımız vardı. Güvenlik sorunları başlayınca bu 500 milyon dolara düştü. Ardından 700-750 milyon dolar seviyelerinde seyretti. Şimdi ise Habur sınır kapısı kapalı durumda ve bizim 300 milyon dolar gibi bir ihracat kaybımız söz konusu. Bu durum ülke ekonomisine çok büyük bir kayıp yaşatmaktadır" dedi. Habur kapısının Mersin Limanı'nı da dolaylı yoldan olumsuz etkilediğini ifade eden Nevaf Kılıç, Irak'a gidecek olan konteynırların Mersin Limanı üzerinden geldiğini belirtti. Kılıç, "Kapı kapalı olduğu için araçlara bu konteynırlar yüklenemiyor. Liman şişti kaldı" diye konuştu.
"LOJİSTİK FİRMALARI CAN ÇEKİŞİYOR"
Sınır kapısının kapatılmasından dolayı binlerce insanın mağdur olduğunu söyleyen Kılıç, şöyle devam etti:
"Binlerce araç kapıda bekliyor. Frigorifik araçlarda bekleyen gıda ürünleri var. Çoğu ürün bozulmuş durumda. Hepsinin bir raf ömrü var. Bunlar riskli ürünlerdir. Lojistik firmalar oldukça yüksek derecede mağdur durumdalar. Sektör adeta can çekişiyor. Araçlar hep kredili alındı. Binlerce insan buralarda çalışıyor. Bu işe bir çözüm bulunmalıdır. Herkes taşın altına elini sokmalıdır. Bu yaşanılan sorunlar diyalogla son bulmalıdır."
Bu durumdan zarar görenleri devletten destek beklediğini dile getiren Kılıç, "Şu anda Habur içinde ve Irak'ta bekleyen araçların Türkiye'ye girişleri sağlanmalıdır. Rusya ve Suriye pazarları kapanmışken, Irak kapısının da kapatılması sıkıntıları daha da arttırmıştır. Nakliyecilerin SGK, MTV ve bankalara olan borçlarının ertelenmesi ve nakliye sektörüne hükümetimizin krediler konusunda yardımcı olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. - MERSİN