Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Sertifikalı tohum kullanımını ve üretimini destekleme kapsamına aldık.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sertifikalı tohum kullanımını ve üretimini destekleme kapsamına aldıklarını belirterek, "650 milyon lira sertifikalı tohum ve sertifikalı fidan desteği ödedik. 108 milyon lira da üreticilerine verdik. Toplam 758 milyon lira Türkiye'de çiftçi sertifikalı tohum ve fidan kullansın ve üretsin diye verdik. Çünkü kaliteli bir tohum tek başına verimi yüzde 20-25 oranında etkiliyor" dedi.

Bakan Eker, Tarım Ürünleri Araç ve Gereçleri İthalat İhracat AŞ (TAREKS) ve Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında hibrit mısır ve fidan üretimi alanlarında yapılacak işbirliği protokollerinin imza törenine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, tarımsal üretimin bir tohumdan meydana geldiğine işaret eden Eker, tohumun kalitesine bağlı olarak üretilen ürünün de o kadar verimli ve kaliteli olacağını söyledi. Bakan Eker, bilim ve teknolojinin nimetlerinden faydalanılarak geliştirilen tohumculuk faaliyetleriyle verimi artırabileceklerini kaydetti.

Geçmiş dönemde insanların sadece kendi tüketimleri için üretim yaptıklarını anımsatan Eker, insanların büyük şehirlerde yaşaması, ticaretin küreselleşmesiyle üreticilerin uzak pazarlardaki insanlar için de üretim yapmaya başladıklarını ifade etti.

Eker, TİGEM'in önceden zarar ettiğini hatırlatarak, başarılı projelerle kara geçtiğini ifade etti. 2002 yılında milletvekili seçildiği dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinin zarar etmesi nedeniyle bu kuruluşların nasıl kapatılacağının konuşulduğunu kaydeden Eker, kurumun bugün başarılı çalışmaları ile ön plana çıktığını dile getirdi.

"Türkiye bir lezzet coğrafyası"

"Türkiye meyve-sebze alanında da dünyanın önemli potansiyeline sahip bir lezzet coğrafyası" diyen Eker, burada önemli bir birikimin söz konusu olduğunu söyledi. Bakan Eker, geçen yılın 11 ayındaki tarım ihracatının 16 milyar doları bulduğunu, aralık ayı rakamları ile söz konusu tutarın 17 milyar doları geçmesini beklediklerini belirterek, bunun içinde meyve ve sebzenin büyük yer tuttuğunu kaydetti.

Eker, şöyle devam etti:

"Türkiye tohumculukta önemli aşamalar katetti. Artık satın aldığı tohumdan çok daha fazlasını satar hale geldi. Sektörün gelişmesi Türkiye'deki gen kaynaklarının muhafaza altına alınmasını beraberinde getirdi. Sertifikalı tohum kullanımını ve üretimini destekleme kapsamına aldık. 650 milyon lira sertifikalı tohum ve sertifikalı fidan desteği ödedik. 108 milyon lira da üreticilerine verdik. Toplam 758 milyon lira Türkiye'de çift sertifikalı tohum ve fidan kullansın ve üretsin diye verdik. Çünkü kaliteli bir tohum tek başına verimi yüzde 20-25 oranında etkiliyor."

TİGEM'in 3 işletmesinde üretim yapılacak

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, Tareks ile imzalanacak protokolle Karacabey Tarım İşletmesi'nde hibrit mısır tohumu üretmeyi amaçladıklarını, Fidan Üreticileri Alt Birliği ile imzalanacak protokolün ise TİGEM'e bağlı 3 işletmede sektörün ihtiyaç duyduğu aşı kalemi ve aşı gözü materyalinin ortak üretimini kapsadığını kaydetti. Bilden, bu işbirliği sonucunda 5 yıl içinde kendi ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilmeyi ve üretilen materyali ihraç edebilecek duruma gelmeyi hedeflediklerini söyledi.

Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selçuk Bilgi ise TİGEM'in kontrolündeki arazilerden uygun görülen, Dalaman, Çukurova ve Karacabey Tarım İşletmelerinde TİGEM ile ortaklaşa faaliyet yürütülmesine karar verildiğini bildirdi. Bilgi, farklı türlerin farklı ekolojik istekleri ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde üretim yapan fidan üreticilerine hitap edebilmek amacıyla 3 farklı arazi seçildiğini ifade etti.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer de Fidan Üreticileri Alt Birliği'ne bağlı üyelerin yıllık fidan üretiminin 50 milyon adede yaklaştığını ve bu sayının her yıl arttığını kaydetti.

Gençer, Türkiye'nin milli çeşit listesinde kayıtlı olmayan meyve tür ve çeşitlerini kontrol altına alma konusunda yaşanılan sıkıntıların imzalanacak protokol ve benzeri projelerle azalacağını, mavi etiketli fidanlarla üretim yapan çiftçilerin artacağını, dolayısıyla üreticilerin daha çok destek alacağını ve daha çok kazanacağını söyledi.

"Bin dekardan elde edilecek tohum 120 bin dekara ekilebilecek"

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, "Bu sene sadece 1 milyon 651 bin ton gübre dağıttık çiftçilerimize. Bu Türkiye tüketiminin yaklaşık üçte birine tekabül ediyor. Hayvansal üretim yapan çiftçilerimize, canlı hayvan dahil 600 bin ton karma hayvan yemi ve kaba yem temin ettik. Tarımsal mekanizasyon araçları, ilaç gibi her türlü girdiyi temin ediyoruz. Bitkisel üretimde çok önemli olan tohumu da temin ediyoruz. Bu sene 135 bin ton sertifikalı tohum dağıttık, bunun 40 bin tonunu da TİGEM'den temin ettik" şeklinde konuştu.

Yapılacak işbirliği ile tohumculukta dışa bağımlılığa büyük ölçüde son vereceklerini vurgulayan Kutlu, bin dekardan elde edilecek tohumların yaklaşık 120 bin dekara ekilebileceğinin altını çizdi. Kutlu, proje süresinin 1 yıl olarak belirlendiğini, sonuçlara göre yeniden ele alınacağını söyledi.

Konuşmaların ardından TAREKS ve FÜAB ile TİGEM arasında hibrit mısır ve fidan üretimi alanlarında işbirliği protokolleri imzalandı.

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
title