Haberler

Dünyadaki Pamuk Üretimi Beklentilerin Altında Kaldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Yıldız, dünyadaki pamuk üretiminin başka ülkelere kayabileceğini belirtti.

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Yıldız, dünyadaki pamuk üretiminin başka ülkelere kayabileceğini belirtti.

Hindistan'ın Mumbai şehrinde düzenlenen ve pamuk sektöründekileri buluşturan International Cotton Advisory Commitee (Uluslararası Pamuk Danışma Kurulu) toplantısına katılan Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Yıldız, Cotton Advisory Commitee (İCAC) tarafından yayımlanan sonuç bildirgesini değerlendirdi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ PAMUK ÜRETİMİNİ ETKİLİYOR

Pamuk sektöründe, dünya pamuk ticaretinin ekonomik sürdürülebilirliği için Uluslararası ticareti kolaylaştıracak önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden Yıldız, iklim değişikliklerinin de pamuk üretimini etkilediğini söyledi. Bazı ülkelerde yaşanan iklim değişikliği ile pamuk üretiminin daha kararsız hale geldiğini aktaran Yıldız, uzun vadeli toprak verimliliğini arttırmak için çeşitli çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.

PAMUKTA ÜRETİM BEKLENTİLERİ DÜŞTÜ

İCAC'ın 2015/2016 dönemi için pamuk üretim ve stok beklentilerinin bir önceki tahmine göre düştüğünü hatırlatan Yıldız, ICAC'ın yayınladığı son rapora göre, global pamuk üretim tahmini 81 bin ton azaltılarak 23.11 milyon tona, tüketim tahmininin 67 bin ton azaltılarak 24.37 milyon tona çekildiğini söyledi.

Böylece stokların 8 bin ton düşüşle 20.65 milyon tona ineceği tahmin edildiğini ifade eden Yıldız; "Pamukta toplama ve tasnifteki kirlilik sorunu kalite açısından önem arz ediyor. Pamuktaki standardizasyonu yakalayabilmek için özellikle üreticilerin pamuğun temiz toplanması konusuna önem vermesi gerekiyor. Pamukta yaşanan sorunların devam etmesi durumunda, pamuk üretimi başka ülkelere kayabilir" şeklinde konuştu.

Yıldız, dünyadaki pamuk üretiminin talebin altına düştüğünü ve bu düşüşün sebebinin ise sentetik ve polyester liflerin kullanımından gelen yüksek rekabet olduğunu sözlerine ekledi. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close