Haberler

Demirçelik İhracatçıları Elektrik Zammına Tepkili

Demirçelik İhracatçıları Elektrik Zammına Tepkili
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Demir ve Demirdışı Metal İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, Kısa Süre Önce Doğalgaza Yapılan Yüzde 9'luk Zam ve 1 Temmuz'da Yürürlüğe Girecek Yüzde 20'lik Elektrik Zammı Nedeniyle Rekabette Zorlanır Hale Geldiklerini Söyledi.

Ege Demir ve Demirdışı Metal İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, kısa süre önce doğalgaza yapılan yüzde 9'luk zam ve 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yüzde 20'lik elektrik zammı nedeniyle rekabette zorlanır hale geldiklerini söyledi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2007 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı öncesinde soruları cevaplayan Birlik Başkanı Halil Şahin, 1 Temmuz'da elektrik fiyatlarına yapılacak yüzde 20'lik zammın üretim maliyetlerini arttıracağını kaydederek, "Aliağa'da üretim yapan ark ocaklı demir çelik tesislerinin ana girdisini elektrik oluşturuyor. Haziran ayında doğalgaza yapılan yüzde 9'luk zam ton başına üretim maliyetini 5 dolar arttırdı. Yüzde 20'lik elektrik zammı da demir çelikte ton başına 20 dolar maliyet artışı demek. Enerjideki zamlar ilave 25 dolarlık maliyete neden olacak. Akaryakıta gelen zam, navlun ücretlerindeki artış derken maliyetler artmaya devam ediyor. Dünyada demir çelik fiyatları bu seviyesini korursa ihracata devam edebiliriz ama fiyatlar düştüğünde sektör rekabetçiliğini kaybedebilir. Bu durumda ihracatta zorlanırız" dedi.

İzmir Aliağa'da enerji yatırımlarının artması gerektiğini söyleyen Şahin, Aliağa'daki demir-çelik sanayicilerinin yanı sıra İzmirli sanayicilerin enerji darboğazı ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Aliağa bölgesinde ve İzmir'deki sanayicilerde enerjiyle ilgili ciddi sıkıntılar var. Yaz ayları ve kışın Aralık, Ocak, Şubat aylarında klimaların çalışması ve turizm sezonundan dolayı yeterli olmayan enerjiden kaynaklanan kısıtlamalara gidiliyor. Sanayici üretim yaparken belirli bir program çerçevesinde hedefler belirler. Elektriği kısıtlarsanız ihracatçının hedeflerinde sapma olur. Bu da ülke ekonomisinde ciddi olumsuz etkiler meydana getirir. Biran evvel Ege Bölgesi'nde Türkiye'de olduğu gibi görülen enerji darboğazının aşılacağı noktasına gelinmelidir. Ege Bölgesi'nde kurulacak enerji santralleriyle ilgili ciddi tepkiler görmekteyiz. Halbuki dünya standartlarında yapılan, çevreye duyarlı yapılan tesislere izin verilmesinin uygun olacağı görüşünü taşımaktayız. Bu ülke büyüyecekse, ihracatı artacaksa, istihdamı artacaksa, üretimi artacaksa enerjiyi de buna paralel olarak büyütmek durumundasınız." Demir fiyatlarıyla ilgili fiyat artışlarının yaşanıp yaşanmayacağını bilemediklerini ancak fiyatların yıl sonuna kadar aynı seviyede kalacağını tahmin ettiklerini belirten Şahin, 2008 yılının ilk 5 aylık döneminde yüzde 40'lık ihracat artışı ile 927 milyon 809 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştıklarını, yıl sonuna kadar ihracatlarının 2 milyar doları aşacağını ifade etti.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin Genel Kurulu'nda yapılan seçimler sonucunda Yönetim Kurulunda, "İzmir Demir Çelik San. Tic. A.Ş., Ege Dış Ticaret A.Ş., Norm Cıvata San. Tic. A.Ş., BMS Çelik Hasır San. Tic. A.Ş., Güven Haddecilik San. Tic. A.Ş., Özkan Demir Çelik San. Tic. A.Ş., Kardemir Haddecilik Ltd. Şti., Erbakır Elektrolitik San. Tic. A.Ş. ve Kılıçlar Geri Dönüşüm Metal San. Tic. A.Ş."den oluştu. Denetim Kurulu'nda ise; "K.R.T. Hediyelik Eşya A.Ş. ve Ayes Akdeniz Yapı Elemanları A.Ş." firmaları yer aldı.

(EY-YK-HE-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close