Bu Yıl Antalya'da Denize 30 Ultralüks Yat İnecek
Dünyanın en önemli yat yapım merkezlerinden Antalya Serbest Bölge'de bu yıl 30 ultralüks yat üretilerek, denize indirilecek.
Dünyanın en önemli yat yapım merkezlerinden Antalya Serbest Bölge'de bu yıl 30 ultralüks yat üretilerek, denize indirilecek.
Dünya yat sektörü kriz içindeyken başarılı bir yılı geride bırakan Antalya Serbest Bölge'deki yat üreticisi firmalar, 2013'e de iddialı girdi. Bugüne kadar Antalya'da üretilen ultralüks yatların büyük bölümü İtalya, Fransa, ABD, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edildi. Kuveyt Emiri El Sabah ailesi, ünlü Formula-1 pilotu David Coulthard, bir dönem Fenerbahçe'de de oynayan dünyaca ünlü eski kaleci Toni Schumacher, İngiliz ve Alman süpermarketler zincirleri patronları ile ABD'de yat üretimi yapan Genmar Holding için Antalya Serbest Bölge'de ultralüks yat üretimi yapıldı. 2012'de 13 ultralüks yatın denize indirildiği Antalya'da, bu yıl da ultralüks 30 yat mavi sularla buluşacak.
500 MİLYON DOLAR AŞILACAK
Antalya Serbest Bölge'deki yat üretim tesislerinde tamamlanarak, denize indirilen lüks yat sayısının 216'ya ulaştığını belirten Antalya Serbest Bölge AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, bu yatların satışından 432 milyon dolar gelir elde edildiğini açıkladı. Zeki Gürses, bu yılki yatların sahiplerine teslim edilmesiyle sektörün 500 milyon dolar barajını aşacağını kaydetti.
İKİ DEV YAT BU YIL DENİZE İNECEK
2013 yılında denize indirilecek yatların boyları ve özelliklerine ilişkin de bilgi veren Gürses, 30 yatın 18'inin 23 metreden küçük, 7'sinin 24-29 metre, 5'inin de 40 metre ve üzerinde olduğunu kaydetti. Gürses, 40 metre üzerindeki yatların 2'sinin 46, birinin 47, birinin 60 ve birinin de 63 metre olacağını dile getirdi.
DEĞİŞİME ÇOK ÇABUK AYAK UYDURDU
Dünyada yat sektörünün yaşadığı krize rağmen Antalya'da gelişme kaydettiğini belirten Zeki Gürses, rakamların bunu gösterdiğini, ASBAŞ'ın dünya taleplerine göre değişime çabuk adapte olduğunu ve büyük boy üretimlere geçildiğini anlattı. Gürses, değişime çabuk adapte olunmasını ise Türk mühendis ve işçilerinin pratik zekasına bağladı.
2012 başında 52 olan Antalya Serbest Bölge'deki yat üreticisi firma sayısının 57'ye yükseldiğini kaydeden Zeki Gürses, bu firmaların bazılarının ABD, Rusya ve Azerbaycan'dan ortaklıkları bulunduğunu belirtti.
BAKIM-ONARIM İÇİN TMO'NUN YERİ
Balıkçı barınağının Ağustosta taşınmasıyla, Serbest Bölge'de yat sektörü açısından önemli bir rahatlama yaşanacağına işaret eden Zeki Gürses, Serbest Bölge'deki Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ait 60 dönümlük arazinin 30 dönümünün yat sektörü için kendi kullanımlarına verilmesi talebinde bulundu. Gürses, "Bu bölgede oluşturulacak yat bakım-onarım merkezleri ile bugün üretimden elde edilen gelir kadar gelire rahatlıkla ulaşılabilir. Bakım-onarım kısa sürede yapılacağı için ekonomiye geri dönüşümü ve istihdam açısından da büyük katkı sağlayacaktır" dedi. - Antalya