Haberler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KAMAKURA/ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin yeterli seviyede olmadığını belirterek, "Daha iyisini ve fazlasını yapma noktasında iyi bir potansiyel var. İki ülke şirketleri arasında daha fazla teknik işbirliği olabilir ve ticaret hacmi arttırılabilir.

KAMAKURA/ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin yeterli seviyede olmadığını belirterek, "Daha iyisini ve fazlasını yapma noktasında iyi bir potansiyel var. İki ülke şirketleri arasında daha fazla teknik işbirliği olabilir ve ticaret hacmi arttırılabilir." dedi.

Bakan Özlü, Japonya temasları kapsamında beraberindeki heyetle, Mitsubishi Elektrik tesislerini ziyaret etti.

Mitsubishi Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Kenichiro Yamanishi tarafından karşılanan Özlü, üst düzey şirket yöneticileriyle görüştü. Kendisi için hazırlanan Mitsubishi tanıtım sunumunu izleyen Özlü, ardından firmanın müzesine geçti. Müze ziyareti sonrasında Mitsubishi Elektrik fabrikasını da gezen Özlü, tesiste yapımı süren uyduları inceledi.

Özlü, incelemelerinin ardından AA muhabirine, açıklamalarda bulundu. Japonya'nın dünyanın en büyük 3. büyük ekonomisi olduğunu belirten Özlü, Türkiye'nin de ilk 20 ekonomi arasında yer aldığını söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli seviyede olmadığını vurgulayan Özlü, daha iyisini ve fazlasını yapma noktasında iyi bir potansiyel bulunduğuna dikkati çekti. Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin olumlu seyrettiğini dile getiren Özlü, iki ülke şirketleri arasında daha fazla teknik işbirliği olabileceğini ve ticaret hacminin arttırılabileceğine işaret etti.

- "İlişkileri ekonomik işbirliğine dönüştürmeliyiz"

Türkiye ve Mitsubishi Elektrik firmasının, uydu teknolojisi konusunda ciddi işbirliği içinde olduğunu anlatan Özlü, "Türkiye ile Japonya arasında, sıcak ve güzel ilişkiler var. Ancak bunların ekonomik boyutu yeterli seviyede değil. Çok eskiye dayanan sıcak ve sağlam politik, siyasi ilişkiler var. Bu ilişkileri ekonomik işbirliğine dönüştürmemiz gerekir." diye konuştu.

Özlü, iki ülke ekonomik ilişkilerinin gelişimi için somut alanlar tespit edilmesi ve konuşulması gerektiğinin altını çizerek, "İyi niyet beyanlarının ötesine geçip, belli alanlar tespit edip, somut projeler hazırlamalıyız. Biz bu konuda Japonya için bir çalışma yapacağız." ifadesini kullandı.

Uydu projelerinde gecikmeler yaşandığına ve bu nedenle sözleşme takvimine uyulamadığına değinen Özlü, "Sözleşmede 48 ay veya 60 aylık bir takvim belirliyoruz ama buna uyulamıyor, gecikmeler oluyor. Gecikmeler de kontratlar açısından cezai şartları ortaya çıkartıyor, problem yaratıyor. Zaman ve takvim konusunda Japonların özel bir hassasiyeti olduğunu öğrendim. O bakımdan gecikme konusu, Japonya ile yapacağımız ortak işlerde çok söz konusu olmaz diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Mitsubishi Elektrik-Mazda

Mitsubishi Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Kenichiro Yamanishi de 2011 Türksat AŞ tarafından verilen siparişle, firmalarınca Türksat 4A ve 4B uydularının üretildiğini hatırlattı. Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A'nın kalkınma, yardım ve işbirliği anlaşmasını, nisan ayında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ile imzaladıklarını anımsatan Yamanishi, "Şirketimizin, ülkenizin uzay çalışmalarına geliştirme sürecinde, katkıda bulunabileceğinden dolayı onur duymaktayız." şeklinde konuştu.

Bakan Özlü, Mitsubishi Elektrik tesislerinin ardından, Yokohama'da bulunan Mazda Ar-Ge Merkezi'ni ziyaret etti. Burada şirketin kuruluşu, gelişimi ve hedeflerinin anlatıldığı sunumu izleyen Özlü, daha sonra firmanın müzesini de gezdi.

Mitsubishi Elektrik, 1921 yılında kuruldu. Şirket üretim tesisleri, Ar-Ge merkezleri ve pazarlama şirketleriyle 120'den fazla ülkede temsil ediliyor. Firmanın adı, mitsu (üç) ve bishi (taş,elmas) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuş ve logoda da yer alan üç elmas anlamına geliyor. Mitsubishi adında olduğu gibi bu logoyu taşıyan ürün ve hizmetler, dünya çapında modern teknolojileri ve birinci sınıf kaliteyi temsil ediyor.

Mazda 1920'de kuruldu. Hiroshima'daki merkez ofisi ve Ar-Ge birimleri ile Yokohama'daki Ar-Ge merkezinde, ürün-mühendislik planlama, ileri düzey tasarım geliştirme ve önemli teknolojilerle ilgili ileri araştırma faaliyetleri yürüten şirketin, ABD, Almanya ve Çin'de de Ar-Ge birimleri bulunuyor.

Kaynak: AA / Ekonomi
DEM Parti Esenyurt İlçe Eş Başkanları tutuklandı

Mahkemeden DEM Partili başkanlarla ilgili karar

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Netanyahu'dan ilk açıklama: Tüm hedeflerimize ulaşana kadar geri adım atmayacağız

UCM'nin yakalama kararına Netanyahu'dan ilk tepki

Yenidoğan davasında 4. gün sona erdi!

Uğruna savcının makamında ölümle tehdit edildiği başhemşireden skandal ifade

TSK'dan ihracı istenen teğmenlerin avukatlarından açıklama: Tören ilgili yönergeye uygun icra edilmiştir

İhracı istenen teğmenlerden ilk açıklama! Suçlamaya yanıtları çok net

title