Haberler

Bilim, Sanayi Bakanı Işık Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi Bakanı Fikri Işık enflasyon rakamlarını değerlendirerek, "Mevsim şartlarını belirleme gücümüz yok. Merkez Bankası enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize edebilir" dedi.

Bilim, Sanayi Bakanı Fikri Işık enflasyon rakamlarını değerlendirerek, "Mevsim şartlarını belirleme gücümüz yok. Merkez Bankası enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize edebilir" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, enflasyon verilerin değerlendirdi. NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtlayan Bakan Işık, enflasyonda bir miktar düşüş beklediğini ancak gıda fiyatlarındaki yükselme ile enflasyonun, yukarı yönlü olduğunu belirtti. Işık, yükselişte, lokanta, otel grubundaki artış ile okulların açılması dolayısıyla yapılan eğitim harcamalarının da etkisi olduğunu kayderek şunları söyledi: "Tahmin ettiğimiz gibi bu sonuç, meyvedeki don olayının ardından, kuraklığın da gıdaya etkisi ile aslında çok da beklenenin dışında bir şey değil. Yılbaşındaki kur ile işlenmemiş gıdanın enflasyon üzerinde baskısı vardı. Kurun baskısı kalmadı ama işlenmemiş gıdanın baskısı sürüyor. Türkiye son 14 yılın en kurak mevsimini geçiriyor. Tarımdaki rekolte düşüşü arz talep dengesinde talep yönünde bir bozulmanın olması enflasyon üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. 14 yılın en kurak sezonu değil de normal ortalama bir sezon geçirmiş olsaydık merkez bankasının öngörülerinin gerçekleşeceğini söyleyebilirdik. Ama buna yapabilecek bir şey kimsenin çünkü mevsim şartlarını belirleme gücümüz yok. Merkez Bankası'nın burada yapabileceği çok bir şey yok. Mevsim şartlarını belirleme gücümüz yok. Merkez Bankası enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize edebilir, Merkez Bankası, hesaplarını çok ince yapıyor".

Bakan Fikri Işık büyüme ilgili olarak da şunları söyledi: "Büyüme konusunda yılsonu hedefine çok yaklaşırız. Haziran ayındaki sanayi üretimi yüzde 1,4 arttı. Fakat bölgemizde olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. İşte Suriye, Rusya, Ukrayna, Mısır. Bunun da hemen sanayi üretimimize hem de ihracatımıza bir miktar olumsuz yansıdığını kabul etmemiz lazım. Türkiye'de cari açığın kontrol edilmesi için hükümet iradesiyle ortaya koyduğumuz bazı tedbirler var. Böyle olunca bunu büyümeye çok küçükte olsa etkisi beklenebilir. Bizim orta vadeli programda aşağı yönlü çok küçük bir sapma beklenebilir. Bu arada gerek IMF gerek derecelendirme kuruluşları Türkiye için yılbaşında verdikleri büyüme oranı 2,4 civarındaydı hemen hemen hepsinin. Şu anda hepsi 3 seviyelerine çektiler. Bu inanıyorum önümüzdeki süreçte daha yukarı çekilecektir". - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close