Bartın'da E-ticaret Konuşuldu
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Bartın Yatırım Destek Ofisi tarafından Bartın’da e-ticaret eğitimi verildi.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Bartın Yatırım Destek Ofisi tarafından Bartın'da e-ticaret eğitimi verildi.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Bartın Yatırım Destek Ofisi tarafından yeni iş kurmak isteyen girişimcilere, e-ticarette yer almak isteyen firmalar ve firma çalışanlarına, satış ve pazarlama bölümü yöneticilerine ve çalışanlarına, ürünlerini internet üzerinden satmak isteyen kişi ve kurum çalışanlarına yönelik 'Elektronik Ticaret Eğitimi' verildi. Bartın Halk Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen eğitimi uluslararası deneyimi olan Dış Ticaret Uzmanı Şefik Ergönül verdi.
Eğitimin açılış konuşmasını yapan BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik, "Bugün burada BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi tarafından düzenlenen e-ticaret eğitimine hepiniz hoş geldiniz. Kapasite eksikliği nedeniyle gerçekleştiremedikleri faaliyetleri biz teknik destek vererek katkı sağlıyoruz. Ama bunlar eğitim olarak kapasitelerini geliştirmeye ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar 62 projeye destek vermişiz. 700 bin TL civarında bir hibe desteği kullandırmışız. Bizim şu an ayırdığımız bütçe 300 bin TL'dir. Proje başına 15 bin TL'yi geçmemek kaydıyla destek veriyoruz. 28 Aralık'a kadar başvuru yapılabiliyor. 2 aylık periyotlarla uzmanlar marifeti ile kabul edip değerlendiriyoruz. Uygulama süresi en fazla bir oluyor. Aynı yararlanıcıya, aynı dönemde olmaksınız en fazla 2 tane destek verebiliyoruz. Desteklerimiz kar amacı gütmeyen kuruluşlara yöneliktir. Buradaki öğrenci arkadaşların için söyleyeyim, girişimcilik eğitimi KOSGEB veriyor. Bu konularda ders alıyorsunuz. Sertifika verebiliyorlar. Üniversite ile anlaşmaları vardı. Kamu kurumuna yönelecek insanlar var, ama sadece kamudan ibaret iş hayatı, özel sektörde var. İnşallah bu eğitimimiz size yeni kapılar açar" dedi.
"E-TİCARET BUGÜNÜN EN HIZLI GELİŞEN SEKTÖRDÜR"
Daha sonra e-ticaret eğitimi vermek için kürsüye çıkan Dış Ticaret Uzmanı Şefik Ergönül, "Teknoloji o kadar hızlı ve süratle yeni şeyler geliyor ki inanamazsınız. Şuna inananın, e-ticaret, bu günün en hızlı gelişen sektörlerinden biridir. İnanılmaz derecede hızla gelişen 2 tane dal var. Bir tanesi organik, organik pazar çılgın bir şekilde büyüyor. Organiğe karşı dünyada akıl almaz bir trend var. İkincisi ise e-ticarettir. E-ticaretin büyümesindeki en önemli etken, elektronik alt yapının çok iyi bir yere gelmesidir. Buna gelişime bir örnek verecek olursak. Benim bir tane cep telefonum var. Telefon numaram kaç yaşında biliyor musunuz? 21 seneliktir. Cep telefonu çıktığında telefonumu 3 bin dolara aldım. 30 ay vadeyle ve TL üzerinden aldığım için bana bin 400 dolara geldi. O kadar enteresan bir olaydır. Aranızda elektronik ortamda alışveriş yapan var mı? Görüldüğü gibi yapmayan yok. Elektronik ticaret denen fenomen inanılmaz derecede hızlı bir şekilde ve müthiş alımlarla büyüyor. Ama e-ticareti nedir ne değildir bunu çok iyi tanımlayabilmek lazımdır. Ben 67 yaşındayım ama bilgisayarımı internetten aldım. Zamana mekana bağlı değilsiniz. Fiziksel mekan bulundurmak zorunda değilsiniz. Çok hızlı ve sınırsızdır. WTO'nun tanımlamasına göre, E-ticaret mal ve hizmetlerin üretim, reklam ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. Uçak bileti alıyorsunuz ne diyor bizi ödeme sistemine yönlendiriyor. Hiçbir güvenlik zafiyeti olmadan ödemenizi yapıyorsunuz. Netice itibari ile e-ticarette güvenlik çok önemlidir. E-ticarette siz paranızı nasıl ödüyorsunuz. Cüzdanı çıkartıp vermiyorsunuz. Kredi kartı çıkartıp bilgilerini veriyorsunuz. Bilgiler biri tarafından çarpılabiliyor. Amerika'da sosyal güvenlik dairesinden kamu çalışanlarının bilgilerini çaldılar. Herkes birbirine girdi. Dediler Çinliler yaptı, Çinliler inkar etti. Ama giden gitti. Bazı şeyleri güvenlik altına almak gerekir. Kendi özel şifrenizi sakın ola, kendinizin eş dost akrabanın doğum günü tarihleri ile yapmayın. Benim kendi e-posta şifrem bile 8 haneli ve karmaşık guruplardan oluşuyor. E-ticaret, internet üzerinden satış sitesi aç, müşteri gelsin satış yapalım işi değildir. Veriyorsunuz parayı siteyi kuruyorlar. Sonra, yok bir şey sonra onunda kuralları var. E-ticaret zamana bağlı değil, mekana bağlı değil, 7/24, bilgiye kolay erişim var. Dünyanın her hangi bir yerindeki bilgiyi istediğiniz zaman bulabiliyorsunuz" dedi.
Daha sonra Dış Ticaret Uzmanı Şefik Ergönül, e-ticaret temel bilgi ve beceriler, web sitesi, e-ticaretin avantajları, sanal pos, e-imza, mobil imza, e-ticaretin süreçleri, e-ticarette başarı, e-ticarette güvenlik ve hukuk gibi konularda eğitim verdi. - BARTIN