Haberler

Bakan Yıldız: "Türkiye Ne AB'den, Ne de Rusya'dan Vazgeçer"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin ne AB üyesi ülke olmaktan, ne de de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçeceğini belirterek, “Bizim herhangi bir ülkeyi bir projeye tercih etmemiz, diğerinden vazgeçeceğimiz anlamına gelmez” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin ne AB üyesi ülke olmaktan, ne de de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçeceğini belirterek, "Bizim herhangi bir ülkeyi bir projeye tercih etmemiz, diğerinden vazgeçeceğimiz anlamına gelmez" dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Sabancı Üniversitesi Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından gerçekleştirilen "Dünya Enerji Görünümü 2014 Lansman Toplantısı Raporu Türkiye Tanıtımı" Sabancı Center'da yapıldı. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Uluslararası Enerji Ajansı Baş ekonomisti Dr. Fatih Birol, işadamları ve ekonomistler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, özellikle yakın coğrafyada enerji piyasalarını yakından etkileyen çok önemli gelişmelerin olduğunu belirtti. Dinçer, "Rusya ve Ukrayna arasında süregelen gelişim, Ortadoğu'da gözlemlediğimiz ağır siyasi dalgalanma endişe verici boyutlardadır. 2014 yılı itibariyle küresel ekonominin zayıf toparlanma eğilimi bir dizi jeopolitik risk ile gölgelenmiş durumdadır. Üstelik yeni tecrübe edinmeye başladığımız bu küresel ölçekte etkileri olan jeopolitik riskleri artması hiçte azımsanacak bir olasılık değildir. 2015 yılına girerken bir yandan mevcut jeopolitik risklerin, ne şekilde yönetileceğini konusunu iyi öngörmek ihtiyacı içerisindeyiz. Diğer yandan ise gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülke gruplarıyla sistematik olarak düşüş gösteren büyüme oranlarının yönetimi sorunu ile de karşı karşıyayız. Böyle bir arka planda enerji başta olmak üzere tüm piyasalardaki hareketlilik, gerek 2014 yılı gerekse önümüzdeki yılı ayrıca kritik bir dönem haline getirmektedir" dedi.

"ELEKTRİKLE TANIŞMAMIŞ 1,3 MİLYAR İNSAN HALA İLGİMİZİ ÇEKMİŞ DEĞİL"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, dünyada işlerin aslında çok iyi gitmediğini ifade etti. Bakan Yıldız, "İnsanların enerji sektörüyle ile alakalı faydalandıkları kalemler arkasında ciddi eksiklikler var. Petrol fiyatlarının tartışıldığı, bunların bir uluslararası siyaset için önemli bir argüman olarak kullanıldığı bir dünyada bulunuyoruz. Elektrikle tanışmamış 1,3 milyar insan hala çok fazla ilgimizi çekmiş değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin dünyadaki enerji politikaları ve stratejileri açısından en tutarlı ülkelerden birisi olmaya devam edeceğini vurgulayan Bakan Taner Yıldız, "Ülkeler, şirketler ve şahıslar öngörülerinin isabet ettiği kadar güçleniyorlar. Ancak doğru kararlar verdikleri kadar güçleniyorlar. Yanlış ve eksik kararların kendilerine verdiği hasarı, bir bir tespit ediyorlar. Biz dünyadaki bu gelişmelerin ve dengesizliklerin yanında Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna varıncaya kadar elektriksiz herhangi bir bölgenin kalmadığını, doğalgaz ile alakalı son noktaya da 2016'nın sonunda tamamen ulaşacağımızı ve aynı şekilde bütün vatandaşlarımızın bütün bundan yararlanacağını söylemem lazım" şeklinde konuştu.

Bakan Taner Yıldız, petrol fiyatları ile alakalı oluşumların bu bölgede olmasının, Türkiye'nin istikrarı açısından son derece önemli olduğunu ifade ederek, "Arap Baharı ile beraber başlayan petrol ülkelerinden Mısır, Libya ve kısmen Suriye gibi ve önemli ölçüde Irak yaptırımlarla beraber İran ve kuzeyimizdeki Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Kırım kriziyle birlikte gelinen nokta Türkiye'nin coğrafyasını bir o kadar daha önemli hale getiriyor. Türkiye yeraltında iken savaşın, yerüstünde iken de barışın gerekçesi olan petrol ve doğalgaza sürekli barış gerekçesi ile baktı. Hiçbir zaman için gerginliğin tarafı olmamasına gayret etti. Bundan sonrada böyle gayret edecek. Türkiye'nin istikrarlı, tutarlı ve sürdürülebilir politikaları yalnızca kendi içerisinde değil aynı zamanda çokça tartışılan Avrupa ülkesi üyesi ülkelerle beraber devam etti. Güney akım projesinin ortağı ve tarafı olan Türkiye değildir. Güney akım aslında AB üyesi ülkelerin orta ve uzun vadede doğalgaz ile olan probleminin çözülmesinin bir parçası adına ciddi ve önemli bir projeden birisidir. Bunu tartışacak olan tarafı olmayan Türkiye değildir. Güney akımın ortakları Fransa, Almanya ve İtalya'dır. Bizde bırakılan algı, acaba Türkiye güney akım tarafına geçtiğinde AB dengeleri bozulacak mı sorusudur. Algı ile gerçeği bir araya getirmemiz ve buluşturmamız lazım. Bu projenin yapılıp yapılamayacağı daha önceden de konuşuluyor idi. Ancak Sayın Putin Türkiye ziyaretinde aslında birçoğumuz da sürpriz olarak gördüğü şekilde 'Bundan sonra güney akım kapandı, belki Türk akımından bahsedebiliriz. Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya gaz satımı artık geride kaldı' dedi. Türkiye ne AB üyesi ülke olmakla alakalı girdiği serüvenden, ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçer" dedi.

Rusya'nın Türkiye için, Türkiye'nin de Rusya için önemli olduğunu kaydeden Yıldız, "Anlaşma yapılan MOU bir iyi niyet anlaşmasıdır. Hukuki bağlayıcılığı olmamakla beraber GAZPROM ve BOTAŞ'ın görevlendirildiği, üzerinden çalışacakları ve Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları hangi ölçüde kullanabileceklerini değerlendirebilecekleri tartışacakları bir proje haline gelmiştir. O yüzden bizim herhangi bir ülkeyi bir projeye tercih etmemiz, diğerinden vazgeçeceğimiz anlamına gelmez. Türkiye özellikle gelişen ekonomisi büyüyen siyaseti ve ilerleyen yapısıyla beraber bütün bu projeleri kucaklayabilecek ve bunların her birisini yönetebilecek kabiliyete sahiptir" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Uluslararası Enerji Ajansı Baş ekonomisti Dr. Fatih Birol, Dünya Enerji Görünümü 2014 Lansman Toplantısı Raporu Türkiye Tanıtımı sunumunu gerçekleştirdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close