Haberler

Bakan Şimşek ve Eker, DTSO'yu Ziyaret Etti

Güncelleme:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar'ı ziyaret etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Kemal Kılıçdaroğlu, dün Kırklareli'de mazotu 1 liradan, bugün ise 1,5 liradan satacaklarını söylüyor. Mazotu 1,5 lira yapması demek, yaklaşık 5 milyar lira kaynak bulması demektir. Önce o parayı nereden bulacağını açıklasın" dedi.

Diyarbakır'a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar'ı ziyaret etti.

Eker, burada yaptığı konuşmada, 81 vilayette kuraklığın tarımsal üretime etkileriyle ilgili bir saha çalışması başlattıklarını söyledi.

Eker, ilkbahar yağışları iyi giderse Türkiye'de korkulacak üretim düşüşü olmayacağına dikkati çekerek, "Bu konu üzerinden spekülasyonlar yapılıyor. Birileri bir laf söylediği anda diğerleri felaket senaryoları hazırlıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 12 ilinde hiç kuraklık yok. Diğer bölgelerde sonbahar yağışlarıyla ilgili olarak sadece küçük sıkıntılar oldu" ifadesini kullandı.

Toprak Mahsulleri Ofisinin elinde 2 milyon 700 bin ton buğday stoğunun bulunduğunu anımsatan Eker, şöyle konuştu:

"Bir milyon ton ise mısır, 700 bin ton arpa satışa açık bir şekilde bulunuyor. Türkiye'nin yıllık buğday ihtiyacı yaklaşık 18 milyon ton civarındadır. Bu 18 milyon ton buğday ekmek, un, tohum ve makarna için geçerlidir. Bu yıl 22 milyon ton buğday ürettik. Bu yıl cumhuriyet tarihinin buğday üretiminde rekor kırdık. 2012 yılında 20 milyon 500 ton, 2011'de 21 milyon 800 ton buğday üretimi gerçekleştirdik. Rakamlara dikkat edilirse, hep ihtiyacımızın üzerinde üretim gerçekleştirdik.''

-''Vatandaşların kuraklık konusunda endişe etmesine gerek yok''

Türkiye'deki sanayicilerin sadece Türkiye'deki ihtiyaç fazlası olan buğdayını işleyip satmakla kalmadığını, ihraç etmek üzere aldıkları buğdayları işledikten sonra sattığını da vurgulayan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye bu manada dünyanın en yüksek miktarda buğday unu ihraç eden ülkesi konumunda bulunuyor. Bu durumu bazen muhalefet, buğdayı ithal etmekle çarpıtıyorlar. Halbuki o buğday bizim kendi tüketimimiz için değil. Aksine ihraç edilmek üzere alınıp işleniyor. Türkiye'nin zaten öyle bir ihtiyacı ve problemi de yok. Bu yıl zaten böyle bir sıkıntıda beklemiyoruz. Vatandaşların kuraklık konusunda endişe etmesine gerek yok.''

-''Kılıçdaroğlu'nun tarımla ilgili söylediklerinin tamamı yanlıştır''

Bakan Eker, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tarımla ilgili söylediklerinin neredeyse tamamının "yanlış" olduğunu söyledi.

Yaklaşık bir ay önce Osmaniye'de bir açıklamasında tarımla ilgili verdiği rakamların hiçbirinin tutmadığını savunan Eker, şunları kaydetti:

''Konya ile Belçika ve Hollanda mukayesesi yaptı. Konya'dan daha küçük olduklarını söyledi. İhraçları ve üretimleri konusunda söylediklerinin hepsi yanlıştı. Türkiye'deki çiftçilerin kullandığı mazot miktarını yanlış söyledi. Tamamen yanlışlar üzerinden gidiyor. Dün Kırklareli'de mazotu 1 liradan, bugün ise 1,5 liradan satacaklarını söylüyor. Mazotu 1,5 lira yapması demek yaklaşık 5 milyar lira kaynak bulması demektir. Önce o parayı nereden bulacağını açıklasın. 'Benim adım Kemal' demekle bu işler olmuyor. Öyle diyorsa hiç iktidara gelmeyeceğini bildiği için biraz desteksiz atmaya yöneliyor."

Eker, çiftçiye verilen mazot parasının yüzde 16'ya tekabül ettiğini anımsatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

''Geçen şubat ayında çiftçiye bir milyar 300 bin lira mazot ve gübre parası ödedik. Sayın Kılıçdaroğlu çiftçiye verdiğimiz 10 milyar lira desteklemeyi keserek sadece mazot parası olarak bundan vereceğini söylüyorsa, o zaman Türkiye'nin üretimine, hayvancılığına ve tarımına zarar vermiş olacaktır. Bu durumu zaten çiftçiler çok iyi bilir. Bu nedenle onun söylediği sözlere çiftçiler itibar etmiyor. Bizim verdiğimiz 10 milyar liranın dışında yaklaşık ek olarak 4 milyar lira kaynak bulabiliyorsa bunun da açıklamasını yapsın."

-''Artık huzur ve güven ortamı bulunuyor''

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye'nin 30 yıl boyunca terörle mücadeleye bir trilyon dolar harcadığını ifade ederek, bu paraları kalkınma, eğitim, sağlık, altyapı ve yatırımcıların desteklenmesi için harcamak istediklerini söyledi.

Şimşek, huzur ve çözüm süreci ortamıyla birlikte bölgenin şu anda çok ciddi bir fırsat yakaladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye son 11 yılda Avrupa ile ciddi bir şekilde arayı kapattıysa, şimdi ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin gelişmiş bölgeleriyle arayı kapatma sürecini yaşayacağız. 11 yıl önce Türkiye'deki milli gelir Avrupa'nın yüzde 37'siydi. Bugün ise milli gelir yüzde 59'a çıktı. Türkiye ilk defa bu kadar hızlı şekilde Avrupa ile arayı kapatıyor. Diyarbakır, Batman ve diğer illerin batı illeriyle hızlı bir şekilde arayı kapatması gereken dönemleri yaşıyor. Çünkü artık huzur ve güven ortamı bulunuyor. Bu huzur ve güven ortamının sürdürülmesi çok ciddi istihdam ve gelir artışına neden olur."

Bakan Şimşek ve Eker daha sonra Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünde kanaat önderleriyle basına kapalı yemekte biraraya geldi.

-dtso

Kaynak: AA / Ekonomi

Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası Mehmet Mehdi Eker Mehmet Şimşek Ahmet Sayar Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Samsunspor Trabzonspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Samsunspor TS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester City Wolverhampton maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.City Wolverhampton maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title