Haberler

Aziz Kocaoğlu İzmir Master Planını Projemlak.com'a Açıkladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu projemlak.com'dan Mehmet Aksel'in sorularını cevapladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu projemlak.com"a özel açıklamalarda bulundu. Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi"nin Balçova Ata Caddesi"nde 5 aydır yürüttüğü kaldırım ve asfalt yenileme çalışmalarının 15 Mart itibarıyla biteceğini açıkladı. Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi"nin kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında kimseyi yerinden yurdundan etmeden yüzde 100 uzlaşma anlayışı ile yürüttüklerini ifade etti. Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kimseyi yerinden, yurdundan etmeden  "yüzde 100 uzlaşma" ve "yerinde" dönüşüme önem veriyoruz. Bu anlayışla Türkiye"nin ilk kentsel dönüşüm projesinin temelini Uzundere"de attık. 32 hektarlık kentsel dönüşüm bölgesinde uygulanacak projenin ilk etabında 313 konut ve iş yeri yer alıyor." dedi.

İşte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu"nun projemlak.com"a özel açıklamaları:

İzmir"de şu an yapılan alt yapı çalışmaları neler, bu çalışmalar ne durumda, planla ve projelendirilmesi biten önümüzdeki süreçlerde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Yatırım ve projelerimizi "Yerelde kalkınma" hedefiyle gerçekleştiriyoruz. 2016 yılında 2 milyar 29 milyon liralık yatırım yaptık. 2004 - 2009 yılında 1 milyar 945 milyon lira olan yatırım miktarımız, 2009 - 2014 döneminde 4.5 milyar liraya, 2014 - 2016 yılları arasında 4 milyar 953 bin liraya ulaştı.  2 yılda bu performansla devam ettiğimizde, üçüncü 5 yıllık dönemdeki yatırım tutarımız 8 milyar lirayı aşacak. Kamulaştırmalar için harcadığımız rakam ise 1 milyar 639 milyon lira. Bu çok büyük bir rakam.

Yaklaşık 450 milyon liralık tramvay projesiyle toplu ulaşımında yeni bir dönemin kapılarını açıyoruz.  9 kilometrelik Karşıyaka hattında, Nisan ayından itibaren yolculu seferlerine başlayacağız. Konak Tramvayımız, F.Altay Meydanı-Konak- Halkapınar arasında 12.8 kilometre uzunluğunda ve 20 durakla hizmet verecek. Konak Tramvayını da sonbaharda hizmete alacağız. Karşıyaka tramvay hattını Çiğli İZBAN İstasyonu, Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi"ne uzatmak için bu yıl proje yapımına başlayacağız. 2000 yılında 11 kilometrelik hat üzerinde ve 10 istasyonla hizmet vermeye başlayan İzmir raylı sistemini, 2020 yılına kadar 250 kilometrelik hat üzerinde, 120 istasyonda sefer yaparak tam 23 kat büyütmüş olacağız. 26 kilometrelik İZBAN Selçuk hattındaki 2 adet istasyon ile 3 karayolu üst geçidi ve 4 adet menfez tipi karayolu alt geçidi inşaatını tamamladık.  TCDD de çalışmalarını bitirdiğinde bu hattı devreye alacağız.

Buca"nın ulaşım sorununu kökten çözecek metro projesi için 2017 yılı ortalarında yapım ihalesine çıkacağız.  13.5 kilometrelik Üçyol- Buca Metro hattı 11 istasyondan oluşacak.

İzmir Metrosu"nun araç filosunu geliştirmek amacıyla 95 yeni metro aracı için yaklaşık 320 milyon TL"lik bir alım gerçekleştirdik. Önümüzdeki aylarda yapımı tamamlanacak 40 aracın daha gelmesiyle, toplam vagon sayısı 182, her biri 5 vagondan oluşan tren seti sayısı ise 36"ya ulaşmış olacak. Şimdi metro vagonları için büyük bir yeraltı otoparkı, bir depolama alanı yapıyoruz. Bu alanın bedeli de 93 milyon lira.. Yeni vagonlarla sefer sıklığını artırabilmemiz için sinyalizasyon yenileme çalışmalarımız sürüyor. Bu da 23 milyon lira.. Bütün bunlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi"nin sadece kendi olanaklarıyla, tasarruf ettiği gelirleri ve kredibilitesinin yüksekliğinden dolayı aldığı kredilerle yapılıyor.

Buca ile Bornova"yı bağlayacak 7 kilometre uzunluğundaki 6 şeritli yeni yol projesinin yol ve kavşak düzenlemesi ile 2.5 kilometrelik İzmir"in en büyük tünel ihalelerini tamamladık. 155 milyon liralık yatırımımız Homeros Bulvarı"nı Otogar"a kadar uzatacak ve İzmir trafiğine büyük rahatlama getirecek.  Karşıyaka"da 635 ve Hatay"da 429 olmak üzere toplam 1604 araçlık iki büyük bölgesel otoparkın yapımını sürdürüyoruz.

Türkiye"deki ilk elektrikli otobüs filosunu İzmir"de kuruyoruz.  8.8 milyon Euro"luk 20 adet "full elektrikli otobüs"lerimiz geldi. Kısa bir süre sonra kentimizde hizmete girecek.

100 milyonun üzerinde bir yatırımla 13 yerleşimde Avrupa standartlarında ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurduk. Menemen ve Türkelli"de arıtma yatırımlarımız devam ediyor.  Yeni arıtmalarımız için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Cumhuriyet tarihinde opera sanatı için özel olarak inşa edilecek opera binasının yapımına başlayacağız.

Bornova Stadı"nı hizmete açtık. 15 bin kişilik Tire Arena Stadı"nın yapım çalışmalarını tamamlamak üzereyiz.

1 MİLYAR TL BEDELLE İZBETON ÇALIŞMALARA BAŞLADI

İzmir genelinde yaptığımız halka yönelik anket çalışmasında yolların yapı kalitesinin yetersiz olduğu, yeni yapılan yolların dahi kısa bir süre zarfında deforme olduğuna dair yoğun eleştiriler aldık. Bu sorunun kaynağı ve çözüm için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Bu tip şikayetlerin giderek azalacağı inancındayım. Hepimizin bildiği gibi, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2004 yılına kadar sadece 9 metropol ilçeye hizmet veriyordu. Kadrosu, ekipmanı, örgütlenmesi buna göre dizayn edilmişti. Ardından 12 ilçe katıldı, görev sahamız 21 ilçeye çıktı. Tam bu bölgelerde yapılanmamızı tamamlamışken, bu kez 2014 yılında yürürlüğe giren kanunla görev alanımız İzmir sınırlarının tamamını içine alarak 30 ilçeye ulaştı. Daha önce hizmet almamış 500"den fazla köye yol, altyapı götürmemiz gerekti. Bu duruma hızlı bir şekilde uyum sağlamak için harekete geçtik. Metropol dışındaki 19 ilçede yerel hizmet birimleri oluşturduk. Eskiden sadece Bornova"daki merkez şantiyemizde asfalt ve parke üretimi yapıyorduk. Biri Bayındır Zeytinova"da diğeri Bergama"da olmak üzere kentin kuzeyinde ve güneyinde iki şantiye daha kurduk. Yaklaşık 1 milyar TL bedelle belediye tarihinin en büyük ihalesini alan İZBETON şirketimiz kent genelinde asfalt çalışmalarına başladı. Kısacası yaşanması son derece doğal olan sıkıntılı bir süreç yaşadık ve bunu aşıyoruz. Bundan sonraki süreçte bir seferberlik havası içinde kentin tüm yollarını pırıl pırıl yapacağımıza inanıyorum.

İzmir halkının bir diğer eleştirisi alternatif bağlantı yollarının yetersiz olduğu (Alsancak-Karşıyaka arası köprülü kavşakların trafiği kaldırmaması, Salhane bölgesine yapılan yeni rezidanslara yönelik yol altyapısı çalışmaları nasıl çözülecek, Buca Menderes Caddesi trafik sorunu, buradaki eski tren yolu çalışmıyor, oranın trafiğe açılması söz konusu olacak mı, İzmir genelinde yaşanan otopark sorunu, Egekent ve Demirköprü İZBAN istasyonlarında peronların üzeri açık bunların üzeri ne zaman kapatılacak? Yol kenarı kafelerinin ve vale tabir edilen personelin trafiği sıkıştırması, kaldırımların esnaf tarafından işgal edilmesi gibi…) ve bu yönde ne tür çalışmalar yapılacağı konusunda bilgi verir misiniz?

Tüm bu saydıklarınızın bazıları doğrudan bizim sorumluluğumuzda. Bazıları ise doğrudan emniyetin veya diğer kamu kurumlarının tedbir alması gereken konular. Kimin ne yapması gerektiği konusunda polemiğe girmeden, bizim yaptıklarımızı anlatayım isterseniz. İzmir bugün fiili rakamlara göre 5 milyonun üzerinde bir nüfusu barındırıyor. Sadece toplu ulaşımla yapılan günlük hareketlilik 1,5 milyonun üzerinde.

13 yıl önce 11 km olarak devraldığımız raylı sistemi 130 km"ye çıkardık. Bu süreçte kentteki taşıt sayısı neredeyse iki kat arttı. Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi, Homeros Bulvarı, Dostluk Bulvarı, genişletilen Doğuş Caddesi gibi yatırımlar, Akçay Caddesi ve Anadolu Caddesi üzerindeki alt geçitler ve köprülü kavşaklar ve daha bir çok yeni projeyle büyüyen kentin artan ihtiyacına cevap vermeye çalıştık.

Şimdi sırada yenileri var. Bunlardan biri ihalesini de yaptığımız, kentin en uzun tüneliyle Buca"dan Otogar"a bağlanacak Buca Onat Caddesi ile Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Çevre Yolu arasındaki 7 km uzunluğundaki bağlantı yolu. Bu projeyle Konak, Buca ve Bornova birbirine bağlanacak. Yolun 2.5 kilometresi derin tünelle aşılacak.

Alsancak bölgesinde Sait Altınordu Meydanı, Atatürk Caddesi ve Vahap Özaltay Meydanı"nın yayalaştırılması kapsamında Liman Caddesi ile Şair Eşref Bulvarı arasında karayolu derin tüneli, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile İzmir-Çeşme Otoyolu arasında kesintisiz trafik akışının sağlanması için yaklaşık 800 metre uzunluğunda karayolu altgeçidi, İzmir Çevre Yolu"ndan Aktepe Mahallesi ve Fuar İzmir"e bağlantı yolu ve kavşak projesi, Yeşillik Caddesi Yaşayanlar Kavşağı Karayolu Geçidi, Narlıdere ve Buca Metro hatları gibi projelerde bu yıl önemli mesafeler kat etmek istiyoruz.

Ancak kent merkezindeki trafik sıkışıklığının kesin çözümü, toplu ulaşımın teşvik edilmesidir. Biz de özellikle raylı sistem ve yeni gemi yatırımlarımızla bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

BALÇOVA ATA CADDESİ"NDEKİ ÇALIŞMA 15 MART"TA BİTECEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi"nin Balçova Ata Caddesi"nde 5 aydır yürüttüğü kaldırım ve asfalt yenileme çalışmalarının ne zaman bitirilmesi öngörülüyor?

Balçova Ata Caddesi"nde İZSU Genel Müdürlüğümüz atık su – yağmursuyu imalatı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapım İşleri Şube Müdürlüğümüz yol düzenleme çalışmalarını tamamladı. Yolların asfaltı 15 Mart itibariyle de tamamlanmış olacak.

İzmir"in Bornova ilçesi Işıkkent semtinde altyapı çalışmalarında gelinen son durum nedir?

Bornova Işıkkent"te Aydınlar Caddesi"nde orta refüj çalışmaları ile otoban bağlantısına kadar olan 300 metrelik kısım ve 6108 Sokak"a kadar yol ve tretuvar düzenlemeleri geçtiğimiz Haziran ayında tamamlanmıştı. Ayakkabıcılar Sitesi 6124/2 Sokak"a çıkış için düzenleme yapıldı. Çevre yoluna bağlantı için Karayolları 2.  Bölge Müdürlüğü ile görüşmeler devam ediyor. 6108 Sokak"ın devamı olan 7004 Sokak"ta düzenleme çalışmalarını bitirdik. Bu hafta da asfaltını tamamlayacağız.

TÜRKİYE"NİN İLK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİN TEMELİ UZUNDERE"DE ATILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi"nin kentsel dönüşüm çalışmaları ne durumda?

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kimseyi yerinden, yurdundan etmeden  "yüzde 100 uzlaşma" ve "yerinde" dönüşüme önem veriyoruz. Bu anlayışla Türkiye"nin ilk kentsel dönüşüm projesinin temelini Uzundere"de attık. 32 hektarlık kentsel dönüşüm bölgesinde uygulanacak projenin ilk etabında 313 konut ve işyeri yer alıyor.

Herkes yine eski komşularıyla birlikte ama daha güvenli, daha kaliteli, daha modern ve daha estetik konutlarda otursun istiyoruz. Kentsel dönüşümde kırmadan dökmeden, uzlaşmayla sonuca ulaşmayı hedefliyoruz. Biz her dönüşüm bölgemizde ofisler açarak, vatandaşlarımızla yüzlerce defa görüşerek bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.  Bizim projemizde yerinde dönüşüm şarttır. Binalar değişecek, depreme dayanaklı olacak, konforu artacak, çevresinin de konforu artacaktır. Ama insanların komşuluk ilişkileri daha iyi ortamlarda gelişecektir, hedefimiz budur.

Bu konutlardan yüklenici firmanın aldığı pay, maliyeti ve karı, ki inşallah kar ederler, haricinde ne ekonomik değer üretiliyorsa, hepsi burada yaşayan vatandaşlarımıza, tapu sahiplerine kalacaktır. Belediyeye, merkezi hükümete çöp kalmayacaktır. Bizim avantajımız da kentimizin güzelleşmesi olacak. Yasa gereği alanda konut teklif edilemeyen hak sahiplerine de Belediye"ye ait Uzundere toplu konutlarından kura ile  daire tahsisi yapıyoruz.

Kentsel dönüşüm uygulamalarını İzmir geneline yaymayı hedefliyoruz. 1/25.000 ölçekli plan ile kent bütününde 4700 hektarlık "Sağlıklaştırma/ Yenileme Program Alanları"nı belirledik.

Kadifekale"de 42 hektar büyüklüğündeki heyelan bölgesinde bulunan 1968 yapının tamamının tahliye ve yıkımı tamamlayarak bölgeyi  ağaçlandırdık. 2 hektarlık Gürçeşme heyelan bölgesinde yer alan binaları yıktık ve bu alanı yeşil alan olarak kente kazandırdık.

Bakanlar Kurulu Kararı ile "Afete Maruz Bölge" ilan edilen 2 hektar üzerinde yer alan 153 yapının tahliyesini yaparak yıkımını gerçekleştirdik. Yeşildere heyelan bölgesindeki vatandaşlar, çekilen kurayla Uzundere"deki yeni konutlarına kavuştu.

Kentte 6 bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarımız sürüyor.  Örnekköy"de 18 hektar büyüklüğündeki alanda hak sahipleriyle yapılan görüşmelerde yüzde 70 oranında uzlaşma sağladık.  2017 yılının ikinci yarısında projenin yapım ihalesine çıkacağız.  Ege Mahallesi"nde kentsel tasarım ve mimari projelerin de tamamlanmasıyla hak sahipleri ile görüşmelere başladık.  Kentsel dönüşüm çalışmaları için 2017 yılının ikinci yarısında yapım ihalesine çıkacağız.  Bayraklı"da Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı mahallelerinin büyük bir kısmını kapsayan 600 bin metrekarelik bölgede kentsel tasarım ve mimari projeleri tamamladık;  hak sahipleri ile görüşmeleri sürdürüyoruz. Ballıkuyu, Akarcalı, Kosova, Yeşildere ve Kocakapı mahallelerini kapsayan 48 hektarlık alanı kapsayan projede hak sahipliği belirleme çalışmaları ile kentsel tasarım ve mimari proje çalışmaları devam ediyor. Gaziemir"in Aktepe ve Emrez bölgelerinde 1 milyon 220 bin metrekarelik bölgede hak sahiplerini bilgilendirme çalışmaları sürüyor. Proje için ulusal çapta "Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması" gerçekleştirdik. Yarışma ile elde edilen projenin master plan çalışmalarını yürütüyoruz. Yaklaşık 21 hektar büyüklüğündeki Güzeltepe için de proje hazırlayacağız.

"EN ÇOK ZORLANDIĞIM KONU İŞSİZLİK, ÇOK ÜZÜLÜYORUM"

13 yıllık İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminizde (varsa) sizi en fazla zorlayan konu nedir, bu konuyu çözüme kavuşturabildiniz mi?

Bizim 13 yıldır bir iddiamız var. Avrupa standartlarındaki arıtma tesisleriyle, temizlenen körfeziyle, havası, suyu toprağıyla çevre yatırımları alanında dünyanın dikkatini çeken bir kent olmayı hedefliyoruz. Bu yolda çok büyük mesafe aldık. Ancak tek bir eksiğimiz kaldı.

Katı atıkların bertarafı için son teknoloji ile kurmayı planladığımız modern tesis, maalesef ilk günden beri gündelik siyasete kurban edildi. Şimdiye kadar bulduğumuz, uygunluk şartlarını taşıyan yerlerin hepsine bir takım itirazlar geldi. Nereyi işaret ettiysek birileri karşı çıktı. Oysa biz bu tesisi tamamen bilimin ışığında, dünyada kullanılan en son teknolojiyi kullanarak yapacağız. Avrupa"nın gelişmiş ülkelerinde şehirlerin merkezinde inşa edilen örnekler var. Koku yok, sızdırma yok, çevre kirliliği yok. Aksine kurulduğu çevreyi güzelleştiren, oraya hayat veren bir projeyi hayata geçireceğiz. Son olarak Yamanlar"da  bulduğumuz araziyle ilgili büyük bir aşama kaydettik. ÇED raporu ile ilgili bütün yetkili kuruluşlardan gereken onayı aldık. Şimdi son bir yargı süreci kaldı önümüzde. İzmir"de günde ortalama 4 bin ton çöp çıkıyor. Bu çöpleri dünya artık bir sanayi ürünü olarak görüyor, hammadde olarak kullanıyor. Biz de son teknolojiyle bunu hammadde olarak kullanacağız. Çevreye zarar vermeyecek, tamamen kapalı bir sistem olacak. Eğer İzmir"e böyle bir tesisi kazandırabilirsek bizi en çok zorlayan bu sorunu çözmüş, kente de çok önemli bir hizmet yapmış olacağız.

Ama Başkanlığım dönemimde en çok zorlandığım konunun işsizlik olduğunu itiraf etmeliyim.. Gittiğim her yerde onlarca CV veriliyor. Belediyenin olanaklarıyla bu talepleri karşılamak mümkün değil! İşsizlik Türkiye"nin en önemli sorunlarından birisi..  Fakat çok üzülüyorum. O çaresiz insanlara iş verip dertlerine çare olamamak beni çok etkiliyor.

"KEŞKE YAPMASAYDIM DEDİĞİM BİR İŞ YOK"

İzmir için yaptığınız onca çalışma içinde "bunu iyi ki yapmışım" dediğiniz hangisi?

O kadar çok şey sayabilirim ki: Kırsalda üreticilere kooperatifler kanalıyla verdiğimiz destekleri, Türkiye"de ilk kez bir belediye olarak ova yollarını asfaltlama fikrini başarıyla hayata geçirmemizi, Türkiye"nin en büyük ve modern fuar kompleksini, Türkiye"nin

ilk "Sosyal Yaşam Kampusu"nu, ilk doğal yaşam parkını, en nitelikli konser mekanı olan Ahmed  Adnan Saygun Sanat Merkezi"ni… Bunların hangi birini yapmayı ihmal etmiş olsak, İzmir bugünkü zenginliğinden o kadar mahrum kalmış olacaktı.

Kaldı ki, "iyi ki yapmışım" ifadesi kavramsal olarak, bir işin yapılması için harekete geçme noktasında bir tereddüdü işaret eder. Oysa biz sahip olduğumuz kısıtlı kaynakları en verimli şekilde kullanabilmek için fikir ve planlama aşamasında çok titiz davranıyoruz.

En önemlisi de nedir biliyor musunuz? 13 yılı gözümün önünden geçirdiğimde "keşke yapmasaydım" dediğim hiçbir işe imza atmamış olmam. Asla hukukun dışına çıkmadan; namusumuzla, şerefimizle iş yaptığımızı, kişilerin değil, kamunun yararı için çalıştığımızı Türkiye Cumhuriyeti"nin bağımsız mahkemeleri tescilledi. Bildiğiniz gibi 2011 yılında belediyemizin hedef alan bir kumpas düzenlendi. 100"ü aşkın arkadaşımız yargılandı. Çete kurmakla suçlandık. 24 ayrı eylemden ceza almamız istendi. Bazı arkadaşlarımız 1,5 yıl hapis yattı. Ama sonunda 5 yıllık yargı sürecinden tüm mesai arkadaşlarımla birlikte alnımızın akıyla çıktık.

"AİLEME ÇOK DÜŞKÜNÜM"

Belediye Başkanı gömleğinizi çıkardığınız zaman yapmak istediğiniz şeyler neler?

Kendime, aileme ve sevdiklerime daha fazla zaman ayırmak dışında hayatımda çok büyük değişiklikler olacağını düşünmüyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı unvanına sığınarak kendimi hiçbir zaman sırça köşklere hapsetmedim. Ben hep sokaklarda, hep insanlarla iç içe oldum. 500"ü aşkın köye gidip tek tek sorunlarını dinledim. Görevi bıraktığım gün yine oralara giderim, yine çaylarını içer, hatırlarını sorarım.

Aziz Kocaoğlu sosyal hayatında nasıl biridir?

En büyük hobilerim kitap okumak, yüzmek ve uzun yürüyüşler.. Nadiren fırsat bulabilsem de, tavla oynayarak stres atıyorum. İyi bir sinema izleyicisi değilim. Aileme çok düşkünüm. Bir araya gelebilmek için sürekli fırsat kolluyoruz ama genellikle benim yoğun tempom nedeniyle bu buluşmalar gerçekleşemiyor. 1 yaşında torunum var. Onunla doyasıya oynamayı çok istiyorum ama maalesef bunu ancak uzun aralıklarla gerçekleştirebiliyorum.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AZİZ KOCAOĞLU KİMDİR?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 12 Eylül 1948, Tokat Erbaa doğumludur. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevini 21 Haziran 2004 tarihinden beri sürdürmektedir. Kocaoğlu, İlk ve orta öğrenimini Erbaa"da lise öğrenimini İstanbul ve Malatya"da tamamladı. 1973 yılında Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi"nden (şimdiki adıyla Dokuz eylül üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi) mezun oldu. 1974 yılında İstanbul Üniversitesi"nden İşletme dalında yüksek lisans derecesi aldı. Kocaoğlu 1975-1978 yılları arasına bir kamu kuruluşunda muhasebe uzmanı olarak çalıştı; 1978-1979 yılları arasında özel sektörde yöneticilik yaptı. 1979 yılında kendi işini kurdu. Ortak bir girişimle 1986 yılında toprak sanayii dalında çalışmaya başladı.

SİYASİ YAŞAMI

Sanayiciliğin ardından Seçkin Ticaret adında Beyaz Eşya Bayisi işleten Kocaoğlu, siyasi yaşamına CHP Gençlik Kolları"nda başladı, SODEP kurulduğunda bu partiye üye oldu. 2001-2003 döneminde CHP Bornova İlçe Başkan Yardımcılığı yapan Kocaoğlu, 28 Mart 2004 seçiminde CHP"den Bornova Belediye Başkanı seçildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Piriştina"nın 2004 Haziranı"nda ani vefatı üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına getirildi.

Aziz Kocaoğlu, 2009 Türkiye yerel seçimleri"nde tekrar CHP tarafından aday gösterildi. Bu seçimlerde CHP adayı olarak % 55 oy alarak 5 yıllığına İzmir Büyükşehir Belediye başkanı seçildi. Böylece Ahmet Piriştina"nın ölümü sonrası devraldığı büyükşehir belediye başkanlığı görevini, 2009 yerel seçimi sonrası ilk kez kazanmış oldu. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde %49,6 oy alarak tekrar İzmir Büyükşehir Belediye başkanı seçildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu"nun belediye başkanlığı zamanında İzmir"de yapımı tamamlanan bazı projeler şunlardır; Güzelyalı"da boşalan otobüs garajı arazisinde yapılan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Alsancak"ta Fransızlardan kalan Havagazı Fabrikası"nın ana dokusu korunarak dönüştürülen müze ve kültür kompleksi, Sasalı Doğal Yaşam Parkı, ve bunun içinde yer alan 450 dönümlük araziyi kaplayan hayvanların doğal yaşam ortamlarında izlenebildiği bir hayvanat bahçesi, Evka 3-Ege Üniversitesi ve İzmirspor-Hatay-Göztepe-Poligon-Fahrettin Altay Metroları, Türkiye"de ilk kez bir belediye tarafından yapılan Tam Otomatik Otopark, Uçanyol, 25 arıtma tesisi, 27 çok amaçlı salon, alt geçit ve köprülü kavşaklar, 130 kilometrelik Aliağa-Torbalı İzban raylı sistem hattı, yıllardır hizmete kapalı olan teleferik, İzmir kıyılarına 40 kilometrelik bisiklet yolu ve kıyı düzenlemesi,İzmir körfezine 15 yeni modern gemi alımı,Bornova 231 dönüm alanda yer alan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı ve içinde bulunan Buz Pisti Salonu, Homeros Vadisinin düzenlenmesi,İzmir"in ilk kent ormanı olan İnciraltı Kent Ormanı, İzmir genelinde yapılan 4 otopark,Konak ve Karşıyaka tramvayları,Akıllı duraklar, Akıllı kavşaklar, Buca Sosyal Yaşam Kompleksi ve önemli projem dediği Gaziemir"de belediyenin öz kaynaklarıyla yapılan fuar kompleksi.

RÖPORTAJ: MEHMET AKSEL /projemlak.com

Kaynak: Projemlak / Ekonomi
title
Close