Haberler

Avmlerin Kurbanlık Satışı, Tüketiciyi Olumsuz Etkiliyor!

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ESDER Genel Başkanı Mahmut ÇELİKUS, AVM ve zincir marketlerin kurbanlık satışının üretici ve tüketiciyi olumsuz etkilediğini ifade etti.

Bir yıl emek verilen ve umut bağlanan kurbanlık hayvanların besicilerinin, AVM ile zincir marketlerin kurban piyasasına da girmeleriyle zor durumda kaldıklarını söyleyen ESDER Genel Başkanı Mahmut ÇELİKUS yaptığı açıklamada," Kurbanlık satışını adeta yaş pastaya benzetip, bir dilim almak uğruna yarışmak doğru değildir. AVM ve zincir marketlerin kurbanlık satışı sonucunda üretici hak ettiği kazancı sağlayamamakla birlikte bu dev yapılarla da rekabet edememektedir. Bu sistem kasap esnafımızı da mağdur etmektedir. Kasapların kurbanlık kesimlerinden elde ettikleri gelir de berhava olmaktadır."dedi.

TÜKETİCİLER DE BU DURUMDAN ZARAR GÖRÜYORLAR

Besicilerin ve köylünün, AVM ile zincir marketlerle ezici rekabetiyle baş edemedikleri için üretimden vazgeçtiğini dile getiren ÇELİKUS," Besicilerin kurbanlık hayvanlardan vazgeçmesi bu hayvanların varlığının azalmasına sebebiyet verir. Böylece ithalatçılara gün doğuyor, insanımız pahalı et yemek zorunda bırakılıyor. Yıllık ortalama et tüketimi ülkemizde 24-25 kg iken dünya ortalaması 70-80 kg.lara çıkmaktadır."dedi.

AVM'LERİN KURBAN SATIŞI İLE KESİMİ KÜLTÜREL VE MANEVİ YÖNÜMÜZE DE ZARAR VERİYOR

ÇELİKUS," Kültürümüzde özellikle büyükbaş kurban kesimi esnasında 6-7 aile bir araya gelmektedir. Ortak bir ibadeti yerine getirmenin huzuru ile aileler arasında kuvvetli bağlar oluşmasını sağlıyor. Günümüz Türkiye'sinde ise bu çok önemli bir fonksiyondur."dedi.

ÇELİKUS, taksitle kurbanlık satın alma konusunda ise," Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ifadesiyle kurban gücü yeten kullara farz kılınmıştır. Gücü yetmeyenler imkanlarını zorlaması çok uygun görülmemiştir. Taksitle kurban kesilebilir fakat faize düşme korkusunu da göz önünde bulundurmak gerekir." dedi

Kaynak: Bültenler / Ekonomi
title
Close