Haberler

Akib Başkanı Kavak: Türkiye'nin İhracatı Umut Verici

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Başkanı Ali Kavak, Avrupa ve ABD'de yaşanan ekonomik durgunluğa karşın Türkiye'nin ihracatının, beklentinin altında ancak umut verici olduğunu söyledi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Başkanı Ali Kavak, Avrupa ve ABD'de yaşanan ekonomik durgunluğa karşın Türkiye'nin ihracatının, beklentinin altında ancak umut verici olduğunu söyledi.

Birlik Başkanı Ali Kavak, AKİB Konferans Salonu'nda bir basın toplantı düzenleyerek 2012 yılını değerlendirdi. Kavak, yaşanan küresel ekonomik krize rağmen, Türk ihracatçısının Türkiye'ye döviz kazandırmak için çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Avrupa ve ABD'de yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen Türkiye ihracat rakamları beklentilerin altında ancak umut verici bir seyir izlemiştir. Sektörel bazda ülke ihracatına baktığımızda yaklaşık 152 milyar dolarlık ihracatın 19.2 milyar dolarının tarım ürünleri ihracatı olduğunu görürüz. Türkiye geneli 19.2 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatında 2,184 milyar dolar yaş meyve sebze ihracatı vardır. İhracatçı birlikleri bazında ihracat rakamlarında AKİB 13.1 milyar dolar ile Türkiye genelinde ihracatta yüzde 9.5 paya sahiptir. Yaş meyve sebze sektörü ulusal gelir, ihracat ve ülke ekonomimize sağladığı katkıların yanı sıra ambalaj sektörü, lojistik, sektörü, üretim sektörü ve paketleme evleri gibi birçok sektörü de beraberinde zirveye taşımış önemli sektörlerdendir. Yaş meyve sebze sektörünün ihracat artış rakamlarının daha analiz etmek için son 10 yıl içerisinde gerçekleşen ihracata bakmak gerek. Sektör bu anlamıyla ülke kalkınması için önem arz ettiğinden ihracat rakamlarının takip edilmesi ve değerlendirilmesi önem arz etmektedir."

2012 yılında Akdeniz İhracatçı Birlikleri kanalıyla 957 bin 205 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı yapıldığını ifade eden Kavak, şöyle devam etti:

"Bu rakamla Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştiren birlik arasında ilk sırada yer almıştır. Yaş meyve sebze sektöründe en çok ihracat yapılan ülke 795,466 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, en çok ihracat yapılan ürün ise 405.2 milyon dolar ile domates olmuştur. Yaş meyvede Türkiye genelin en fazla ihracatı yapılan ürün değerinde 163.2 milyon dolar ve miktarda ise 210 milyon 74 bin 652 kilo ile üzüm olmuştur. Bunu sırasıyla kiraz, vişne, ve nar izlemiştir. Yine gruplar bazımda meyve de en fazla ihracat Rusya Federasyonuna 206,254 milyon dolar ile yapılmıştır. 2012 yılında yaş sebze de Türkiye geneli en fazla ihracatı yapılan ürün değerde 405,2 milyon dolar, miktarda ise 562 milyon 665 bin 979 kilo ile domates olmuştur. Bunu sırasıyla, biber, hıyar-kornişon ve kabak izlemiştir. 322,477 milyon dolar ile Rusya en fazla sebze ihracatı yaptığımız ülke olmuştur. Narince de 2012 yılı ocak-aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre değerde yüzde eksi 14, miktarda ise yüzde eksi 13 oranında bir azalış meydana gelmiştir. Narenciye içerisinde mandarin, miktarda yüzde eksi 12, değerde ise yüzde eksi 12'lik azalış göstermiş olmasına rağmen 2012 yılı ocak-aralık döneminde 301.5 milyon dolarlık gederle bir sırada yer almıştır."

Kavak, komşu ülkelerle yaşanan soruna rağmen Türk ihracatçısının durmadan çalıştığına dikkat çekerek, hükümetin ihracatçının önündeki engelleri ve sorunları ortadan kaldırması gerektiğini kaydetti. Kavak, yaşanan düşüşlere rağmen, Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşması için Türk ihracatçısının elinden geleni yaptığını, hükümete de büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi. - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close