AK Parti Seçim Beyannamesi (7)
AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, alt gelir gruplarının konuta erişimini artırmak üzere finansman yöntemleri çeşitlendirilecek, kiralık konut uygulamaları geliştirilecek.
AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, alt gelir gruplarının konuta erişimini artırmak üzere finansman yöntemleri çeşitlendirilecek, kiralık konut uygulamaları geliştirilecek.
AK Parti'nin, 7 Haziran Genel Seçimleri için hazırladığı Seçim Beyannamesinin "Yaşanabilir Şehirler, Sürdürülebilir Çevre" başlığına göre, şehirlerin kültürel renkleri yansıtan, yaşanılan zamanın çizgilerini barındıran, altyapısı sağlam, afetlere dayanıklı ve çevreye duyarlı biçimde gelişmesi hedeflenecek.
Bölgesel gelişmişlik farkları azaltılacak, daha kapsayıcı, hakkaniyetli ve katılımcı kalkınma için bölgesel kalkınma politikalarına özel önem verilecek. Metropollerin küresel ölçekte rekabet edebilirliği artırılacak, kentsel altyapı ve kültür geliştirilerek sosyal uyum güçlendirilecek.
Özel istihdam politikaları geliştirilecek
Dinamik, yatırım ve nitelikli işgücünü kendine çeken rekabetçi şehirler oluşturulacak. Orta gelişmişlik düzeyindeki illerde, girişimciliğin desteklenmesine, kentsel standartlarının geliştirilmesine ve şehir imajının güçlendirilmesine, şehirlerdeki dönüşüm sürecini destekleyecek beşeri ve sosyal sermayenin geliştirilmesine ağırlık verilecek.
Nüfusun bölgelerde kalıcılığını sağlamaya destek olmak üzere bölgelere yönelik özel istihdam politikaları ve uygulamaları geliştirilecek. Üniversitelerin bulundukları bölgelerle bağlantılarının güçlendirilmesi, öncelikle bölgelerindeki işletmeler ve kurumlara hizmet sunan bilgi, yenilik ve teknoloji aktarım merkezleri haline gelmesi sağlanacak.
Kalkınma ajanslarının daha etkin çalışması yönünde ilave tedbirler uygulanacak. Ajans desteklerine ilişkin süreçlerde işlemler azaltılacak ve destek mekanizmaları yeni araçlarla çeşitlendirilecek. Kalkınma ajanslarının analiz ve araştırma çalışmalarına ağırlık vermeleri, bölgelerinin potansiyellerine odaklanarak farklılaşmaları ve strateji geliştirmeleri desteklenecek. Ajansların AB yapısal fonlarının yönetimi ve kullanılmasıyla, sınır ötesi işbirliklerinin güçlendirilmesi konusunda daha etkili rol üstlenmesi sağlanacak.
- İmar ve şehircilik mevzuatı yenilenecek
Şehirler, estetik, katılımcı, insan ve çevre dostu marka şehirler haline getirilecek. Kentsel tasarım ilkeleri ve uygulamaları; engelli, yaşlı, hareket kısıtlılığı olanlar gibi özel ilgi bekleyen kesimlerin hizmetlere erişimini kolaylaştırmak üzere geliştirecek. Şehirlerde kamu arazilerinin; imarlı yapılaşma, ekonomik kalkınma, ortak sosyo-kültürel fayda temelinde daha aktif kullanımı sağlanacak.
Tarihi dokusu güçlü şehirler başta olmak üzere yatay yapılaşma özendirilecek. Şehirlerin planlı ve sağlıklı yapıya kavuşması için arazi kullanımı, planlama ve yapılaşma konularında temel ilke ve standartlarla denetim mekanizmasını içerecek şekilde imar ve şehircilik mevzuatı yenilenecek.
Ortak kullanım alanlarının genişletilmesi ve imar uygulamalarındaki finansal yüklerin azaltılması amacıyla yapılaşmamış alanlarda imar haklarının transferi gibi yenilikçi araçların belediyeler tarafından kullanımı yaygınlaştırılacak. Mekansal planlama sistemi sadeleştirilecek. Planlamanın ve uygulamanın üst ölçekli strateji, hedef ve kriterleri gözetilerek yerinde ve katılımcı bir süreçle gerçekleştirilmesi sağlanacak. Coğrafi nitelikli mekansal bilgi üreten ve kullanan kuruluşlar arasında birlikte çalışabilirlik esaslarını hayata geçirecek ve ulusal coğrafi bilgi sistemi altyapısı kurulacak.
- Yapı Araştırma Merkezi kurulacak
"Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Gözeten Kentsel Dönüşüm Öncelikli Dönüşüm Programı" hayata geçirilecek. Program kapsamında; imar değişiklikleriyle oluşan değer artışından kamunun pay almasını sağlayacak düzenlemeler yapılacak. Kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkan sağlayacak şekilde gayrimenkul sertifikası modeli geliştirilecek. Kentsel dönüşüm projelerinde, sukuk gibi yeni finansman araçlarının önünü açacak düzenlemeler yapılacak. Şehir merkezinde kalan küçük sanayi siteleri taşınacak veya iyileştirilecek. Dönüşüm alanlarında uygulanacak asgari kentsel standartlar, şehirlerde yüksek yaşanabilirlik düzeyini mümkün kılacak şekilde belirlenecek.
Tarihi, kültürel ve estetik değerlerle uyumlu kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirecek. Kentlerin tarihi ve kültürel kimliğini ortaya çıkarmayı ve güçlendirmeyi hedefleyen çalışmalar yapılacak. Afet riskiyle karşı karşıya olan kültür varlıklarına ilişkin öncelikli tedbirler alınacak. Özel mülkiyette olan taşınmaz kültür varlıklarının onarımı ve restorasyonunu desteklenecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Yapı Araştırma Merkezi kurulacak. Yeni yapım teknikleri ve malzeme-ekipman geliştirilmesine odaklanılacak. Yenilikçi, çevreye duyarlı ürün ve çözümlerin uluslararası standartlarda yerli üretimini sağlamak için AR-GE ve yatırım destek mekanizmaları oluşturulacak. Piyasaya arz edilen uygunsuz ya da güvensiz ithal yapı malzemelerinin kullanılması engellenecek. Kentsel dönüşümde yerli ve yenilikçi ürünlerin kullanılması sağlanacak.
- Kentsel Dönüşüm Alanları Strateji Belgesi hazırlanacak
Büyükşehirlerde mahalle bazlı sosyal analizler yapılacak. Dönüşüm alanlarında sosyal uyumun güçlendirilmesi için sosyo-ekonomik ve kültürel etütler gerçekleştirecek ve alt gelir gruplarının, yoksul kesimin konut ihtiyacının karşılanmasına yönelik düzenlemeler yapılacak. Meslek edindirme ve istihdam programları ile sosyal amaçlı kentsel dönüşüm programları arasındaki ilişki güçlendirilecek.
Kentsel dönüşüm alanlarındaki uygulamaların ülke genelinde önceliklendirilmesi için Kentsel Dönüşüm Alanları Strateji Belgesi hazırlanacak. Afet riski yüksek alanlar, artı değer üretme potansiyeli yüksek alanlar ve projeden yararlanacak kişi sayısı gibi kriterler oluşturmak suretiyle kentsel dönüşüme tabi olacak alanlarda önceliklendirme yapılacak. Kentsel dönüşümde yeşil bina ve yerleşme uygulamalarını teşvik edilecek.
Alt gelir gruplarının konuta erişimi
Konut açığının bulunduğu yerleşmeler başta olmak üzere arz ve talep dengesinin kurulması sağlanacak.
Konuta erişimi artırmak üzere sosyal ve teknik altyapıları tamamlanmış arsa üretimine ağırlık verilecek. Alt gelir gruplarının konuta erişimini artırmak üzere finansman yöntemleri çeşitlendirilecek, kiralık konut uygulamaları geliştirilecek.
Ev almak için hesap açan ve yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşlara yüzde 15 kamu katkısı sağlanacak.
Yaşlı, çocuk ve engellilerin ihtiyaçlarına uygun konut ve çevrelerin tasarlanmasına çalışılacak. Konutlarda enerji verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla yeni finansman modelleri geliştirilecek.
Melen Barajı inşaatı tamamlanacak
Su yönetimine ilişkin mevzuattaki eksiklik ve belirsizlikler giderilecek. Kurumların görev, yetki ve sorumlulukları netleştirilecek, su yönetimiyle ilgili tüm kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyon geliştirilecek.
İçme suyu ve kanalizasyon yatırım ve hizmetlerinin sağlanmasında, mali sürdürülebilirlik gözetilecek. Melen Barajı'nın inşaatı 2016 yılında tamamlanacak. Gerede Projesini tamamlanarak, Ankara'nın 2050 yılına kadar içme suyu problemi çözülecek.
KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için Anamur Dragon Çayı'ndan yıllık 75 milyon metreküp suyun, Akdeniz'e askıda döşenen borular vasıtasıyla Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılarak adaya götürülmesi sağlanacak.
Çöp toplayanlar için kayıt sistemi oluşturulacak
Büyükşehirlerde katı atık yönetimi yeni model çerçevesinde ele alınacak. Sokaklarda çöplerden geri dönüştürülebilir maddeleri ayıklayan vatandaşların insani şartlarda çalışmasını temin etmek üzere kayıt sistemi oluşturulacak. Belge sahibi olmak şartıyla çöp toplayıcılarına ikamet ettikleri belediyeler tarafından, çalışma şartlarına uygun yazlık ve kışlık olmak üzere her yıl iş kıyafeti ve ayakkabıları ücretsiz temin edilecek. Belge sahibi kişilerin yıllık sağlık taramalarının bağlı bulunduğu belediyelerdeki sağlık birimleri tarafından ücretsiz yaptırılması sağlanacak.
Yerel yönetimlerin katı atık toplama, taşıma, geri kazanım ve bertaraf tesisleri Katı Atık Programı çerçevesinde merkezi bütçeden her yıl ayrılacak kaynakla desteklenecek.
Yeni büyükşehirler
Büyükşehir belediyelerinin hizmet sunum yöntemleri yeni bir model çerçevesinde değerlendirilerek gerekli idari, kurumsal ve mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Başta yeni kurulan büyükşehir belediyeleri olmak üzere mahalli idarelerde çalışan personelin kapasitelerini artırmaya yönelik ölçüt ve standartları belirlenmiş eğitim çalışmaları düzenlenecek. Bu kapsamda hazırlanan "Yerelde Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programı" hayata geçirilecek.
Program kapsamında, vatandaşların belediye hizmetlerinden memnuniyetini belirli aralıklarla ölçülecek. Belediye hizmetleriyle ilgili alanlarda hizmet standartları belirlenecek. Bulut Belediye Projesi ile elektronik ortamda sunulacak belediye hizmetleri standartlaştırılarak, merkezi altyapıya kavuşturulacak. Büyükşehir belediyelerinin akıllı kent uygulamalarına yönelik çalışmaları desteklenecek. Mevcut ve yeni kurulan büyükşehir belediyeleri tecrübe aktarımı için eşleştirilecek.
Üniversiteler başta olmak üzere yerelde proje geliştirme kapasitesi güçlendirilecek. STK-kamu işbirliğinin genel çerçevesini çizen bir kanun tasarısı hazırlanacak.
Büyükşehir olmayan iller gözden geçirilerek, yapılacak değerlendirmeye göre yeni büyükşehirler oluşturabilecek.
Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartının çekince konulan paragrafları gözden geçirilerek, mahalli idarelere yetki aktarımı sürdürülecek.
Kırsal turizm altyapısı geliştirilecek
Kırsal alanda köy bazlı hizmet ve yatırım ihtiyacı analizi yapılcak. Doğal ve kültürel kaynak potansiyeli yüksek yörelerde kırsal turizm altyapısı geliştirilecek.
IPARD kapsamında, 1,9 milyar lirası hibe olmak üzere toplamda 4 milyar lira yeni yatırımla ilave 5 bin tesis açılacak, 40 bin yeni istihdam sağlanacak. IPARD-2 Uygulama Döneminde, IPARD-I'den farklı olarak kamu katkısı kadın ve genç çiftçilerde yüzde 70'e kadar çıkarılacak.
Sera gazı emisyonları azaltılacak
Sürdürülebilir üretim-tüketimi sağlamak üzere kamu alımlarında çevre dostu ürünlerin tercih edilmesi sağlanacak. Başta karayolu olmak üzere; tüm ulaşım türlerinde sera gazı emisyonlarına yönelik çalışmalara öncelik verilecek ve gerekli takip sistemi kurulacak.
Büyükşehirlerde akıllı sistemlerle desteklenen bütünleşik toplu taşıma sistemleri hayata geçirilecek. Elektrikli demiryolu hatları yaygınlaştıralarak sera gazı emisyonlarını azaltılacak. Atık yönetimi hizmetlerinin desteklenmesine devam edilecek. Atık yönetiminin, geri dönüşüm yoluyla hem enerji üretimini, hem de istihdamı artırıcı bir yatırım alanı olması sağlanacak.
Küçük hidroelektrik santrallere (HES) ilişkin çevre duyarlılığını en üst düzeyde hayata geçirilecek, bu amaçla gerekli düzenlemeler hızlı bir şekilde yapılarak etkili bir şekilde uygulanacak. Yer üstü ve yer altı su kaynaklarını kapsayacak şekilde, hukuki ve kurumsal olarak "Bütüncül Su Kaynakları Yönetimi Modeli"ne geçilecek.
- Su Kanunu çıkarılacak
Su Kanunu çıkarılarak, su yönetimine ilişkin mevzuattaki eksiklik ve belirsizlikler giderilecek. Su Bilgi Sistemi kurulacak ve böylece su ile ilgili bütün verilere tek merkezden erişilmesi sağlanacak.AB Çevre Faslı Su Kalitesi Sektörü kapsamındaki müktesebata uyum sağlanacak.
Ormancılıkta 2023 hedefine ulaşmak için 2015 yılında orman varlığı 22 milyon hektara yükseltilecek. Erozyonla taşınan toprak miktarı, 2019 yılında 140 milyon tona indirilecek.
Orman köylülerinin yerinde kalkındırılması maksadıyla önümüzdeki 5 yıllık dönemde "5 Bin Köye, 5 Bin Gelir Getirici Orman" projesi çerçevesinde ceviz, badem, fıstık çamı gibi meyveli orman ağaçları dikilecek. 2019 yılı sonuna kadar ormanların tamamının tapu ve tescil işlemleri tamamlanacak.
Hava kalitesini daha iyi takip edebilmek için Adana, Diyarbakır, Erzurum, İzmir, Konya ve Samsun'da temiz hava merkezleri hizmet binası yapılacak.
Yaban hayatının korunması ve desteklenmesi maksadıyla Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezleri kurulacak.
Afet ve acil durum yönetim merkezleri kurulacak
Vatandaşların doğal afet ve acil müdahale edilmesi gereken durumlardan korunması ve gereken bilinci kazanarak felaketlere karşı hazırlıklı olması için çalışmalar yapılacak. Bu çerçevede, AFAD koordinasyonunda başlatılan afet yönetiminde dönüşüm tamamlanarak, afetlere dirençli bir ülke ve toplum oluşturulacak.
Afet ve acil durumlara ilişkin hizmetlerin ve kurumlar arası işbirliğinin yerelde tek merkezden etkin şekilde yürütülmesi ihtiyacına yönelik olarak her ilde standart tip ve kalitede afet ve acil durum yönetim merkezleri kurulacak. Türkiye'nin her yerine en geç 1,5 saat içerisinde ulaşabilmek için havadan arama-kurtarma kapasitesi geliştirilecek. Afet anında iletişimi sağlamak amacıyla kesintisiz ve güvenli haberleşme sistemi kurulacak. Bu kapsamda 4 ilde pilot çalışmalar yıl sonuna kadar tamamlanacak, 2017 sonuna kadar da tüm illerde yaygınlaştırılacak.
Doğal afet sigorta sisteminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar devam edecek. Afet yönetimi konusunda risk yönetimi ve toplumun direncinin artırılmasına yönelik faaliyetlere yer verecek bütüncül bir çerçeve yasa çıkarılacak.
Türkiye Afet Yönetim Strateji Belgesini tamamlanacak. Bölgesel Afet Eğitim Merkezlerinin ve Gezici Afet Eğitim Merkezlerinin sayısı artırılacak, Türkiye Afet Bilgi Bankasını kurulacak.
(Sürecek)