Haberler

Acı World Europe Konferans ve Fuarı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım."Havacılıkta küresel büyüme yıl bazında yüzde 5 civarında olurken, Türkiye'de bu büyüme hep iki haneli oranlarda oldu" DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal."Yeni stratejik, coğrafi ve küresel"...

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:

"Havacılıkta küresel büyüme yıl bazında yüzde 5 civarında olurken,

Türkiye'de bu büyüme hep iki haneli oranlarda oldu"

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal :

"Yeni stratejik, coğrafi ve küresel gelişmeler Türkiye'nin gelecekte de dünya havacılığına yön verecek temel aktörlerden birisi olacağına işaret ediyor"

Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin (ACI), TAV'ın ev sahipliğinde "Dinamik Havalimanları Sektörü Dönüşümü" başlığıyla düzenlenen "ACI Worl-Europe Konferans ve Fuarı'na video mesaj gönderen Yıldırım, Türkiye'de havacılık sektörünün son yıllarda kat ettiği mesafeye dikkati çekti.

Yıldırım, havacılıkta küresel büyüme yıl bazında yüzde 5 civarında olurken, Türkiye'de bu büyümenin hep iki haneli oranlarda olduğuna vurgu yaparak, iç hatlarda daha da yüksek olduğuna işaret etti.

Küresel anlamda dış hatlarda da büyümenin ortalama yüzde 15-20 civarında gerçekleştiğine dikkati çeken Bakan Yıldırım, bunun daha çok havaalanı inşa edilmesi, mevcut havalimanlarının da genişletilmesi anlamına geldiğini söyledi. Kamu ve özel sektör iş birliğiyle geliştirilen birçok projede başarı sağlandığını kaydeden Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti:

"Yap-işlet-devret kamu özel sektör ortaklığıyla Türkiye'nin yıllık toplam 130 milyon civarındaki iç-dış yolcu sirkulasyonunu sağlayan önemli hava limanlarını genel bütçe imkanları dışında kamu özel sektör ortaklığıyla gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu model çok iyi bir model olması nedeniyle sadece Türkiye'de uygulanmakla kalmamış aynı tecrübe değişik ülkelerde yaklaşık 13 ülkede daha havaalanları terminaller inşa edilmek suretiyle bölgesel bir işbirliğine de dönüşmüştür. Türk havacılık sektörünün ACI üyesi havalimanlarıyla paylaşabileceği geniş bir tecrübesi vardır. Üçüncü Havalimanı projesini buna örnek gösterebiliriz. Kamu özel sektör ortaklığı projesiyle dünyanın birkaç büyük havalimanının ölçeğinde, yıllık 120 milyon kapasiteye kadar ulaşabilecek bir havalimanını Yap- işlet-devret modeliyle gerçekleştirdik. Bu havalimanı kuzeyden güneye tamamen bir aktarma merkezi olacak ve böylece küresel trafiğin önemli durak noktalarından birisi bu bölgeye kazandırılmış olacaktır."

ACI organizasyonuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, "Son zamanlarda hem ülke içinde hem bölgesel olarak önemli projelere imza atan TAV şirketimiz ve devletin hava alanları işletmecisi konumundaki DHMİ de bu etkinliğe (ACI) üye olmuşur, o bakımdan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün de (ICAO) destek verdiği bu önemli organizasyonun çalışmalarını destekliyor, başarılarının devamını diliyorum" diye konuştu.

DHMİ Genel Müdürü

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal da konuşmasında, kurum olarak dünya havacılığı ile entegrasyona büyük önem verdiklerini belirterek, " Dünya havacılığının sürekli değişen, gelişen,  büyüyen bir aktörü olduğumuzun farkındayız ve bunun gereklerini yerine getiriyoruz" dedi.

Birdal, sadece işletme boyutunda değil, ekonomik, sosyal, teknik ve hukuki alanlarda da ileri bir düzeyde bulunan Avrupa havacılık örgütleriyle iyi ilişkiler geliştirmenin öncelikleri  arasında bulunduğuna işaret ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle ACI'nin öncülüğünde örgütlenen geniş havacılık ağının bir parçası olmak bizim için bir ayrıcalık. Bu önemli kuruluşun uzmanlık ve tecrübelerinin DHMİ'ye çok şeyler katacağından eminiz. Son on yılda küresel bir aktör haline gelen, Havalimanı işletmeciliği ve hava seyrüsefer hizmetlerinin parlayan yıldızı DHMİ olarak, büyük ACI ailesi ile birlikteliğimizin, onlar açısından da önemli bir kazanım olduğu kanaatindeyiz. Türkiye, tüm havacılık otoritelerinin kabul ettiği gibi, dünyanın en yoğun, en işlek, en önemli havacılık merkezlerinden birisi haline gelmiş bulunuyor. Türkiye'nin fiilen eriştiği bu pozisyon, konjonktürel veya geçici bir olgu değil. Yeni stratejik, coğrafi ve küresel gelişmeler Türkiye'nin gelecekte de dünya havacılığına yön verecek temel aktörlerden birisi olacağına işaret ediyor."

Türkiye'nin yerel oyunculuğu aşıp küresel aktör olmayı başardığını dile getiren Orhan Birdal, katılımcılara Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes ve Esenboğa Havalimanları'nda yaşanan olumlu gelişmelere ile ilgili bilgiler vererek şunları anlattı:

"İstanbul Atatürk Havalimanı, Avrupa yolcu sayısı sıralamalarında, on yıl önce 20'inci iken, 2012'de 6'ıncı sıraya yükseldi.Türkiye Yeni Rotalar Sıralamasında dünyada 9'uncu sırada. 2006 yılında Türkiye, günde eklediği ortalama 100 trafik ile Avrupa'da, 7'inci sırada iken şu an itibariyle 1'inci sıraya yükseldi. 2003 yılında 55 milyon 100 bin olan terminal yolcu kapasitesi, 2012 yılında 185 milyon 720 bin'e yükseldi. 2013 yılında ise, yolcu trafiğinin 144 milyon, transit uçuşlar da dahil hizmet verilen uçak trafiğinin 1,5 milyon olacağı tahmin edilmektedir."

Birdal DHMİ'nin de geleceği dikkatle ve özenle planlayan, büyük hedefleri olan bir kuruluş olduğuna vurgu yaparak, "2023 yılı itibariyle yılda 350 milyon yolcuya hizmet vermeyi planlıyoruz. Terminallerin kapasitesinin 400 milyona çıkarılmasını ön görüyoruz. KÖİ (Kamu Özel İşbirliği) modeli kapsamında kurumsal olarak edindiğimiz know-how tecrübe ve birikimlerimizi uluslararası pazara arz etmeyi düşünüyoruz, ayrıca havalimanları yapım ve işletiminde KÖİ modellerinin yaygınlaştırılması orta ve uzun vadeli hedeflerimiz arasında yer alıyor" diye konuştu.

-"Havalimanlarının tekel olarak çalıştığı görüşü bir efsaneden ibaret"-

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı ve ACI Europe Yönetim Kurulu üyesi Sani Şener, İstanbul'un 3 bin yıldır yaşayan, tarihi bir şehir olduğunu vurgulayarak, böylesi büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Türkiye'nin küreselleşmenin başlangıcındaki fırsatları kaçırdığını belirten Şener, 2000'li yıllarla birlikte, tek parti hükümetinin getirdiği istikrar ortamında altyapı yatırımları ve özelleştirme projelerinin hızla ilerlediğini vurguladı.

Şener konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Atatürk Havalimanı'nda İlk yılımızda 10 milyon yolcumuz vardı. Geçen yıl 45 milyon yolcu ağırladık ve işlettiğimiz tüm havalimanlarımızda toplam 72 milyon yolcuya ulaştık. Aéroports de Paris'le (AdP) gerçekleştirdiğimiz işbirliği dünyanın en büyük havalimanı platformlarından birini ortaya çıkarttı. Bu endüstride yolcu davranışlarını ve taleplerini bilmek önemli, AdP ile birlikte 200 milyon yolcunun datasına sahibiz ve bu sayede hem endüstrimizi hem de şirketimizi daha ileriye götüreceğimize inanıyorum."

ACI World Genel Direktörü Angela Gittens de, havalimanlarının tüm dünyada artan rekabet nedeniyle yeni engeller ve fırsatlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, etkinlikte iki gün boyunca bu alandaki deneyimlerin paylaşılacağını aktardı.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nın arka arkaya yakaladığı çift haneli büyümeyi örnek gösteren Gittens, bunun önemli bir başarı olduğunu vurgulayarak, "Havayolları ve havayolu birliklerinin güçlenmesiyle havalimanları esas olarak yolcu bazlı gelirlere yöneldi. Havalimanlarının tekel olarak çalıştığı görüşü bir efsaneden ibaret" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close