Haberler

"6. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı" başladı -

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin tekstil ihracatının ocak-mart döneminde yüzde 9,2'lik artışla 2 milyar 256 milyon dolara ulaştığını belirterek, "Yıl sonunda 9 milyar dolar üzerinde tüm zamanların rekoru olacak bir rakama doğru ilerlediğimizi görüyoruz" dedi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin tekstil ihracatının ocak-mart döneminde yüzde 9,2'lik artışla 2 milyar 256 milyon dolara ulaştığını belirterek, "Yıl sonunda 9 milyar dolar üzerinde tüm zamanların rekoru olacak bir rakama doğru ilerlediğimizi görüyoruz" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı da olan Burkay, UTİB tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) bu yıl 6'ncısı düzenlenen "Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı"nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tekstil sektöründe 2012 yılını 7,9 milyar dolar, geçen seneyi de 8,4 milyar dolar ihracatla kapattığını hatırlattı.

Tekstilde ihracat artış trendinin sürdüğüne dikkati çeken Burkay, "Bu yılın ocak-mart döneminde gerçekleşen 2 milyar 256 milyon dolarlık ihracata, dolayısıyla yüzde 9,2 ihracat artışına baktığımızda yıl sonunda 9 milyar dolar üzerinde tüm zamanların rekoru olacak bir rakama doğru ilerlediğimizi görüyoruz" ifadesini kullandı.

Ar-Ge Proje Pazarının, Türkiye'de rol model olarak kabul edildiğini ve diğer sektörlere de örnek oluşturduğunu dile getiren Burkay, 2009'da 67 proje önerisiyle ulusal boyutta başlattıkları bu etkinliğin 2011'den itibaren uluslararası boyut kazandığını ve bu sene 343 proje başvurusuna ulaşıldığını bildirdi.

Şimdiye kadar etkinlik kapsamında sektör paydaşlarına sunulmasına vesile oldukları proje sayısının bin 158 olduğu bilgisini veren Burkay, "Ayrıca son 5 yılda Proje Pazarına sunulan projelerin 81'inin yaklaşık 20 milyon lira destek alarak ortaklığa dönüştüğünü görüyoruz. Bir diğer önemli gelişme, Ev Tekstili Yarışmamıza yapılan başvuruların sayısı bu sene tam 530 oldu" diye konuştu.

- "İhracat rakamları artıyor"

Eurotex Tekstil Hazır Giyim Platformu Genel Sekreteri Lutz Walter ise "İnovasyon ve Ar-Ge" konulu sunumunda, ülkelerin Ar-Ge ve endüstri alanında Avrupa ve Akdeniz bölgesinde gelişme kaydetmesinin yolunun iş birliğinden geçtiğini vurguladı.

Türkiye'nin, uzun yıllardır Eurotex'in çok önemli bir üyesi olduğuna değinen Walter, şöyle devam etti:

"Avrupa'da tekstil sektörü çok büyük bir endüstridir. Bu konuda herhangi bir şüphemiz yok. Yıllık ciro 168 milyar dolar civarlarında. Avrupa'da bir ekonomik durgunluk, yavaşlama yaşadık. Özellikle bunlar, tekstil endüstrisinin güçlü olduğu ülkelerdi ancak yine de tekstil endüstrisi, bir sürü şirkette 1,7 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Bu şirketlerin büyük çoğunluğu küçük ve orta ölçekli. Bunun yanı sıra çok uzun bir geçmişi olan, kökleri çok eskilere dayanan bazı şirketler de mevcut. Bizim açımızdan önemli olan ne? Tabii ki Türkiye açısından da önemli olan bir şey ihracat. İhracat rakamları artıyor. Her yıl artış göstermeye devam ediyor. 42 milyar dolarlık yıllık ihracat söz konusu. Yani hem AB dışındaki ülkelere hem de AB ülkelerine yapılan ihracattan bahsediyoruz. İhracat, ithalattan daha hızlı büyüyor. Ticaret açığı, açık bir şekilde görülse de o kadar da mühim değil."

Walter, yeni teknoloji, ürün ve tasarımların önemli olduğunu ancak başarının aynı zamanda doğru iş modelini geliştirmekten geçtiğini anlattı.

Çoğu şirketin, ürünlerini ürettikten sonra bunların başka kişi ya da firmalar tarafından mağazalarında satılmasını ümit ettiğini dile getiren Walter, "Bu, 20. yüzyılın iş modeli. Artık bugün çok farklı şeyler yapabiliriz. Bir ürünü nihai kullanıcıya satmak için bir mağazaya artık ihtiyacımız yok. On-line alışveriş çok ciddi bir şekilde arttı, inanılmaz boyutlara geldi. Artık müşteriyle fiziksel temasınız azaldı. Bu nedenle internet üzerinden müşteriye birebir farklı şeyler yapabilirsiniz" değerlendirmesinde bulundu.

"İlk olarak satın, parasını müşteriden alın, sonra üretin" diyen Walter, bunu tekstil ve moda sektöründe de yapan bazı inovasyon öncüleri bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun da katıldığı törende, "tekstil ve sektöründe en inovatif firma ve inovasyon ligi firmaları" kategorisinde Martur, Sun Tekstil, GAP Güneydoğu Tekstil, Söktaş Dokuma, Boyteks, Polyteks, Royal Halı, Elvin Tekstil, Mogul Tekstil ve Karsu, "en inovatif firma" bazında Kordsa Global Endüstriyel, "tasarım yarışmasına en fazla tasarım veren üniversite" dalında Dokuz Eylül Üniversitesi, "Ar-Ge Proje Pazarına en fazla proje veren üniversite" kategorisinde Süleyman Demirel Üniversitesi temsilcilerine ödülleri verildi.

Panel ve konferanslarla devam edecek etkinlik, yarın sona erecek.

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close