Haberler

5g Mükemmeliyet Merkezi Açılış Töreni

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğünün 5 trilyon dolara ulaştığını bildirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğünün 5 trilyon dolara ulaştığını bildirdi.

Özlü, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilen 5G Mükemmeliyet Merkezi açılış töreninde, Türk Telekom Argela'nın 4 yıldan fazla süredir odaklandığı 5G ve 5G etkinleştirici teknolojileri ile 13 üniversitenin ve 30'dan fazla akademisyenin katıldığı 5G Mükemmeliyet Merkezi ile Üniversiteler İşbirliği Platformu'nu oluşturarak 5G yenilik sürecindeki çalışmaları koordine ettiğini belirtti.

Gelinen noktada, gelişimini bilgi ekonomisi temeli üzerine kurgulayan ve bu alanda stratejiler geliştiren ülkelerin öne çıktığını vurgulayan Özlü, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğünün 5 trilyon dolara ulaştığını söyledi.

Özlü, bu alanda, gelişmekte olan ülkelere en büyük fırsatları sunan sektörün yazılım sektörü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Araştırmalara göre, bugün itibarıyla 10-11 milyar cihazın internete bağlı olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın 2020 yılına gelindiğinde 50 milyar cihaz seviyesine ulaşması öngörülmektedir. 2003 yılında dünyada kişi başına düşen birbirleriyle bağlantılı cihaz oranı 0,08 iken bu oranın 2020 yılı tahmini ise 6,48'dir."

Bölgede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye'nin 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla yürüdüğüne, teknolojisini geliştirdiğine dikkati çeken Özlü, 2015 yılı verilerine göre, yüksek teknolojili sektörlerin dünya ticaretindeki değerinin yaklaşık 3,2 trilyon dolara ulaştığını dile getirdi.

"Ar-Ge merkezi sayımız 371'e ulaştı"

Özlü, Türkiye'nin bu büyük pastadan aldığı payın ise sadece yüzde 0,2'ler seviyesinde olduğuna işaret ederek, "Son 14 yılda uyguladığımız politikalarla ülkemizde 2 olan teknopark sayımız 52'si faal olmak üzere 64'e, Ar-Ge merkezi sayımız ise 371'e ulaştı. Teknoparklarda istihdam edilen Ar-Ge personel sayımız da 33 bin 675'e yükseldi. 2002 yılında 1,8 milyar lira olan Ar-Ge harcamamız, 2015 yılında 20,6 milyar liraya ulaştı." değerlendirmesinde bulundu.

Bu harcamaların yüzde 50'sinin özel sektör tarafından yapıldığına dikkati çeken Özlü, bilgi ve iletişim sektöründe Ar-Ge personeli sayısının da 2015'te 122 bin 288 kişiye yükseldiğini kaydetti.

Özlü, Türkiye'nin, yeni bir atılımın eşiğinde olduğunu vurgulayarak, "İnşallah referandum sonrası Türkiye, güven ve istikrar içinde bugüne kadar yazdığı başarı hikayelerine yenilerini ekleyecektir. Bu merkezin de bu dönemde bir başarı hikayesinin gerçekleşmesinde önemli yer tutacağını ve güçlü bir sinerji oluşturacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Amacımız, teknolojiyi geliştiren bir ülke olmak

Apple, Microsoft, Google gibi dünyada marka değeri en yüksek 3 şirketin bilişim teknolojileri alanında faaliyet göstermesinin tesadüf olmadığını dile getiren Özlü, Türkiye'nin dünya bilişim sektöründe hem coğrafik hem de sosyal yapı olarak yüksek potansiyele sahip ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Bu kapsamda, Bakanlık olarak 2017-2019 dönemini kapsayan "Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi ve Eylem Planı"nı hazırladıklarını ve planın 5 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya alındığını anımsatan Özlü, şöyle devam etti:

"2015 yılı verilerine göre, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü bir önceki yıla göre yüzde 15,2'lik artışla yaklaşık 82,1 milyar liralık bir ticaret hacmine ulaşmıştır. Şirket bilançolarına yansıyan yurtdışı satış rakamı ise yüzde 24'lük artışla yaklaşık 5 milyar liraya yükselmiştir. 2015 yılı verilerine göre, 200 bine yakın istihdamın oluştuğu sektörde en dikkat çekici hususlardan biri ise çalışan kişi başına ücretin 3 bin 303 lira en yüksek olduğu ikinci sektör olmasıdır. Bakanlık olarak büyük veri, bulut bilişim, nesnelerin interneti, kablosuz iletişim teknolojileri, 3 boyutlu yazıcılar gibi teknolojiler üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Teknolojiyi sadece kullanan değil, aynı zamanda geliştiren bir ülke olmak için kararlı adımlarla yolumuza devam ediyoruz."

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close