Haberler

5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yazar: "Sokak aydınlatmasında verimlilik artırıcı bir uygulama olan LED teknolojisi ile aydınlatma dönüşüm projesinde ilk adımlar atılmış, pilot projeler gerçekleştirilmiş, mevzuat hazırlıkları yapılmıştır" TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Aydın: "Son 5 yıl içerisinde 454 enerji.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, sokak aydınlatmasında verimlilik artırıcı bir uygulama olan LED teknolojisi ile aydınlatma dönüşüm projesinde ilk adımların atıldığını, pilot projelerin gerçekleştirildiğini, mevzuat hazırlıklarının yapıldığını söyledi.

Yazar, 33. Enerji Verimliliği Haftası kapsamında düzenlenen 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, enerji verimliliğine yatırım yapmanın yerli bir kaynağa yatırım yapmak gibi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin enerji verimliliği potansiyelinin yüksek olduğuna dikkati çeken Yazar, elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyalardan binalardaki yalıtıma, sanayide kullanılan elektrikli motorlardan ulaşıma kadar hemen hemen her sektörde ve her alanda yapılacak bir çok şey olduğunu anlattı.

Türkiye'nin yalnızca imalat, ulaştırma ve konut sektörlerinden toplamda yıllık 16,5 milyon ton petrol eş değeri karşılığı bir enerji tasarruf potansiyeli olduğunun tahmin edildiğini anlatan Yazar, bunun parasal karşılığının 13 milyar avro olduğunu dile getirdi.

Bir anda gerekli tedbirler alınıp, gerekli uygulamalar yapılması halinde her yıl toplam yıllık birincil enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 14'ü kadar bir tasarruf gerçekleştirilebileceğini vurgulayan Yazar, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu tasarruf durduk yerde olmaz. Bunun için tedbirler alınmalı, yatırımlar yapılmalı. Bu yatırımların da toplamının 50 milyar avrolara karşılık gelen bir değeri olduğunu söyleyebiliriz. Bu hedefin bir yansıması olarak strateji belgemizi 2011 yılında sahip olduğumuz enerji yoğunluğunun 2023 itibariyle yüzde 20 düşürülmesi hedeflenmiştir. Sokak aydınlatmasında verimlilik artırıcı bir uygulama olan LED teknolojisi ile aydınlatma dönüşüm projesinde ilk adımlar atılmış, pilot projeler gerçekleştirilmiş, mevzuat hazırlıkları yapılmıştır."

" Türkiye'deki kişi başı enerji tüketimi OECD ortalamasının üçte biri"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın, Türkiye'deki kişi başı enerji tüketiminin Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasının üçte biri olduğunu söyledi.

Son 5 yıl içerisinde 454 enerji projesine 131 milyon liralık katkı sağladıkları bilgisini veren Aydın, bunların içerisindeki 41 enerji verimliliği projesini 5,3 milyon liralık katkı ile desteklediklerini kaydetti.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanvekili Hüseyin Üzülmez de 2007 yılında yasalaşan enerji verimliliği kanunun önemine işaret etti.

Türkiye'nin OECD ülkeleri içerisinde geçen 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke olduğunu belirten Üzülmez, artan talep artışını karşılamak, dışa bağımlılığı azaltmak ve enerji arz güvenliğini sağlamak için gerekli yasal düzenlemelerin meclisce yapıldığını anımsattı.

Enerjide sınırlı olan doğal kaynakları rasyonel bir şekilde kullanmaya, yeni teknolojilerle enerji üretimini çeşitlendirmeye, alternatif enerji kaynaklarını değerlendirmeye yönelik politika ve stratejilerin meyvelerinin alındığı bir döneme girildiğine dikkati çeken Üzülmez, özel sektör ve evlerde tüketilen elektrik enerjisinde A sınıfı elektrik tüketen cihazlara geçiş konusunda önemli mesafeler alındığını anlattı.

Türk Mühendisler ve Mimarlar Birliği Odaları Başkanı Mehmet Soğancı da gündemlerinde enerji ve enerji verimliliğinin önemli bir yer tuttuğunu belirterek, enerjinin verimli kullanılmasının gelecek açısından bir zorunluluk olduğunu ve enerjinin verimli kullanılması için yasal ve toplumsal alt yapının oluşturulmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Son yıllarda enerji verimliliğinin yasal alanlarındaki çerçevesi ve bilim teknoloji yüksek kurulu kararlarıyla Ar-Ge yapısının güçlendirilmesine ilişkin önemli gelişmelerin sağlandığını anlatan Soğancı, şunları kaydetti:

"Ancak ciddi anlamda üretimi ikame edecek, dışa bağımlılığımızı azaltacak bir enerji tasarrufu ortaya koymak için hala çok radikal karar ve girişimlere ihtiyacımız var. Söz konusu alanlardaki yetersizlikler farkındalık eksikliği ve mevzuat problemleri bu güne kadar çok kere sektördeki taraflarca da dile getirilmiş olmasına ragmen hala enerji tasarrufu ve verimliliği konusunda güçlü bir rüzgar oluşturamadığımızı da söylemek durumundayız." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close