"4. Araştırmada Yenilikler Konferansı"
Araştırmada Yenilikler Konferansı'nın dördüncüsü, "Yıkıcı Yeniliklerle Gelen Yeni Normal" temasıyla gerçekleştirildi.
Araştırmada Yenilikler Konferansı'nın dördüncüsü, "Yıkıcı Yeniliklerle Gelen Yeni Normal" temasıyla gerçekleştirildi.
Pazar araştırma şirketi Ipsos KMG tarafından düzenlenen konferansa katılım, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGV) bağış yapılarak sağlandı.
Konferansta konuşan Ipsos KMG Üst Yöneticisi Vural Çakır, dünya araştırma sektöründeki değişim dinamikleri ve bunların Türkiye'ye olası yansımaları hakkında bilgi verdi.
"Artık normal kavramının hızla değiştiği, sosyal ağlarla örülü mobil bir dünyanın vatandaşlarıyız" diyen Çakır, dijital teknolojilerin çoğalmasının ve sosyal medyanın giderek yaygınlaşmasının, pek çok dinamiği de değiştirdiğini vurguladı.
Çakır, "Hayatımızdaki bu değişiklikler, insan, tüketici-vatandaş davranışlarını çeşitli yöntemlerle anlamlandırarak öngörü ve danışmanlık hizmetleri sunan araştırma sektöründeki dinamikleri de değiştiriyor" diye konuştu.
Thinking Exchange Üst Yöneticisi Shelley Zalis de, Yeni Normal ve Yıkıcı Yenilik kavramına değindi.
-Cüzdan Payı Alokasyonu-
"Sadakat Söylenceleri" olarak Türkçe'ye çevrilen kitabın yazarı ve sadakat araştırmaları uzmanları Timothy Keiningham ve Lerzan Aksoy, Harvard Business Review'da makaleleri yayınlanan ve 2011 Disruptive Innovation ödülü verilen öncü çalışmaları "Cüzdan Payı Alokasyonu" hakkında bilgi verdi.
Keiningham ve Aksoy, yöneticilerin artık, Cüzdan Payı Alokasyonu'nu kullanarak araştırma verileri ile müşterilerinin kendi şirketlerine ve rakip şirketlere ayırdıkları cüzdan payını ilişkilendirebileceklerini belirtti.
-Alışverişçi davranışlarının dijital analizi-
Ipsos Retail Performance Global Genel Müdürü Peter Luff da, Ipsos Retail Performance'ın satış noktası deneyimini gözlemlemek için geliştirdiği yöntemlerden birisi olan ve tüketici davranışlarının dijital analizini sağlayan
"Retail Footprint" teknolojisi hakkında bilgi verdi.
Luff, bu teknoloji sayesinde tüketicilerin mağaza içerisindeki hareketlerinin kaydedildiğini, mağaza içerisinde hangi yollarda gezindikleri, en çok hangi alanlarda durdukları, mağaza görevlileriyle hangi noktalarda iletişime geçtikleri ve mağaza içi aktivitelerin ne kadar işe yaradığı gibi birçok soruya yanıt veren bir harita ve içgörü kaynağı sunulduğunu anlattı.
-Orta Sınıfı Anlamak-
Konferansta, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Reklamcılık Vakfı ve Reklamcılar Derneği Genel Müdürü Ayşegül Molu, CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav ve Ipsos KMG Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürü Tonguç Çoban da, "önümüzdeki yıllarda Türkiye'deki büyümenin motoru olacak" orta sınıfın geçirdiği değişime ilişkin bilgi verdi.
Konferansta klasik tüketici panel işlevini zenginleştirerek dünyada ilk kez gerçekleşecek yeni teknoloji uygulaması ile birlikte üst düzey bir işleve kavuşturan Mega Panel'in de lansmanı gerçekleştirildi.
- İSTANBUL