Haberler

Washington'da 10 Bin Kişi Türkiye İçin Yürüyecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Amerikan toplumu, 1915 yılı olaylarının yıl dönümü kabul edilen 24 Nisan'da Ermeni iddialarını bu yıl çok da güçlü bir şekilde protesto etmeyi planlıyor.

Türk Amerikan toplumu, 1915 yılı olaylarının yıl dönümü kabul edilen 24 Nisan'da Ermeni iddialarını bu yıl çok da güçlü bir şekilde protesto etmeyi planlıyor.

Geçen yıl Türk bayraklarıyla Beyaz Saray önünde başlattıkları yürüyüşü Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde 7 bin kişiyle sonlandıran Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (Turkish American National Steering Comitte ? TASC), bu yıl Müslüman toplumu üyeleri ve Türkiye dostlarıyla sayıyı 10 bine ulaştırmak istiyor.

ABD'deki Müslüman toplumu ve derneklerini de bir araya getiren komitenin kurucu başkanlarından İbrahim Uyar, bu yıl ki hazırlıklara dair AA muhabirine verdiği bilgide, bu yıl daha çok şölen havasında bir yürüyüş tertiplediklerini söyledi. "Barış ve dayanışma temalı bir yürüyüş yapacağız." diyen Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ermenilerin karalama kampanyalarına karşı bu sene de 24 Nisan'da Beyaz Saray'ın önünde buluşacağız. Geçtiğimiz yıl Ahıska Türkleri, ABD'deki Mısırlılar, Somaliler, Azerbaycanlılar ve diğer Müslüman toplumların katılımıyla ilk kez bir yürüyüş gerçekleştirmiştik. Bu seneki hedefimiz ise 10 bin kişiyi toplayıp Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğine kadar bayraklarımızla, şapkalarımızla, pankartlarımızla yürümek." Uyar, "Bizi ayrıştırmayın birleştirin", "Bırakın tarihçiler karar versin" yazılı pankartlar taşıyacaklarını belirterek farklı dans gruplarının da yürüyüşte yer alacağını anlattı.

Bazı Ermeni grupların her yıl Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde 24 Nisan'da kaldırımı işgal ederek aleyhte gösteriler düzenlediğini hatırlatan Uyar, yürüyüşün bitiş noktasını yine büyükelçilik binası olarak belirledikleri bilgisini verdi.

İLANLAR ASILACAK

Uyar, önceki yıl olduğu gibi bu sene de başkent Washington, New York, Teksas gibi eyaletlerde önemli noktalara afişler astıracaklarını kaydetti. Metro duraklarına, otobüslere ve açık hava dev reklam panolarına bu yıl siyasi reklam alınmadığı için daha çok "Türkiye'ye destek oluyoruz" içerikli ilanlar vereceklerini ifade eden Uyar, Türkiye'nin bölgesindeki insani yardımları ve terörizmle mücadelesini de vurgulamak istediklerini belirtti.

Müslüman derneklerin yanı sıra Türkiye dostu grupların ABD Başkanı Barack Obama'ya ve Kongre üyelerine iletilmek üzere ortak metin hazırladığı bilgisini paylaşan Uyar, Obama'nın görevinin son yılındaki açıklamasında da "soykırım" kelimesini kullanılmaması için gayret gösterdiklerini vurguladı.

Uyar, Kongre ayağında da üyelerle birebir çalışmalar yapan, 1915 olaylarının siyasallaşmaması için çaba sarf eden ekibin bulunduğunu söyledi. Kurucu başkanlarından Günay Evinch öncülüğündeki ekibin Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ile de görüştüğünü kaydeden Uyar, Ryan'ın herhangi bir "soykırım" yasasına destek olmayacaklarını hatta meclisin Dış İlişkiler Komitesi'ne dahi getirilmemesi için gayret göstereceklerini ifade ettiğini aktardı.

ABD Başkanı Barack Obama'ya ve Amerikalı dostlara barış ve dayanışma içerikli mesajlarını bu yıl da hatırlatmak istediklerini dile getiren Uyar "Tarihimize, devletimize, bayrağımıza her zaman olduğu gibi sahip çıkmak istiyoruz. 1915 olaylarının siyasete alet edilmesini istemiyoruz. Devlet büyüklerimizin de dediği gibi bunu tarihçilere bıraksınlar istiyoruz" dedi.

ERMENİLER KAMPANYALARINI EYALET DÜZEYİNE İNDİRDİ

İbrahim Uyar, ABD'deki Ermenilerin karalama kampanyalarına eyaletler bazında devam ettiğini söyledi. "Geçen sene olayların 100. yılı kabul edilen dönemde federal düzeyde bir başarı gösteremeyince bu sene eyaletler bazında kirli bir siyaset yapıyorlar" diyen Uyar, Ermenilerin eyaletlerde nisanı "soykırım" ayı ilan ettirmeye çabaladıkları anlattı.

Uyar, Ermenilerin bunu yaparken de siyasi bir manevra kullanarak hiçbir şekilde "Ermeni" ve "Türkiye" kelimesini kullanmadan Nisan'ı "soykırım" ayı ilan ettirmek istediğini ancak bundan sonraki yıllarda ise amaçlarının Ermenileri işlemek olduğunu bildiklerini belirtti.

Uyar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu bağlamda da Michigan, Tennessee, Connecticut ve diğer eyaletlerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda bu doğrultudaki Tennessee eyaletinin bir yasasını durdurmayı başardık. Michigan'daki yasadan Türkiye kelimesini çıkarttık. Connecticut üzerinde çalışıyoruz."

Kaynak: Hürriyet / Dünya
title
Close