Vizelerin Kaldırılmasına Yönelik Tavsiye Kararı Kıbrıs Rum Basınında
AB Komisyonunun dün Türkiye vatandaşlarına AB üyesi ve Schengen’e dahil olan ülkelere seyahatlerinde vize zorunluluğunun kaldırılması yönünde aldığı tavsiye kararı Rum basınında geniş yer buldu.
AB Komisyonunun dün Türkiye vatandaşlarına AB üyesi ve Schengen'e dahil olan ülkelere seyahatlerinde vize zorunluluğunun kaldırılması yönünde aldığı tavsiye kararı Rum basınında geniş yer buldu.
Politis gazetesi "Beş Ciddi Zorluk-Komisyon'dan Türk Vatandaşlarına Vize İçin Yeşil Işık, Ancak-Hükümet Raporu Değerlendiriyor" başlıkları altında verdiği haberinde, AB Komisyonunun dün aldığı kararda, Türk vatandaşlarına "Schengen" üyesi ülkelere girişlerinde vize uygulamasının kaldırılması yönünde Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'na (AP) tavsiye kararı almasına geniş yer verdi.
Gazete, Komisyonun tavsiye kararında, Türkiye'nin öngörülen 72 şartı yerine getirmesi durumunda Türk vatandaşlarına Schengen üyesi ülkelere girişlerinde uygulanan vizenin kaldırılmasını önerdiğini belirtirken, Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 maddeden en zorlu beş tanesini henüz yerine getirmediğine vurgu yaptı. Haberde, Türk basınının Komisyonun kararını "tarihi gün" şeklinde nitelendirdiğini ancak vizelerin kalkması için beş hayati koşulun daha yerine getirilmesi gerektiğine ve Komisyonun önerisinin üye ülkeleri ve Avrupa Parlamentosunu bağlamadığına değinmediği savunuldu.
Gazete, AB Komisyonu Başkan Yardımcılarından Frans Timmermans'ın yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yerine getirmesi gereken kriterlerden geriye kalan beş tanesine vurgu yaparak Türkiye'ye hiçbir "indirim" yapma niyetleri olmadığını vurguladığını aktardı. Türkiye'nin yerine getirmesi gereken beş kriterden birinin Türkiye'nin aralarında Kıbrıs Cumhuriyetinin de bulunduğu AB ülkelerinin mahkemeleriyle işbirliği yapması anlaşması olduğuna dikkat çeken gazete, bir diğer kriter olan "terörle mücadele yasasının düzenlenmesi" talebinin ise Türk kamuoyunda tartışıldığını kaydetti.
Gazete, tüm kriterler yerine getirilse dahi Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılmasının ancak 2017 yılının başında mümkün olabileceğini iddia etti. Komisyon'un tavsiye kararının Türkiye'de hükümette yaşanan krizle gölgelendiğini belirten gazete, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlıktan çekilmesi durumunda AB liderlerinin Türkiye karşısındaki tutumunun daha temkinli olacağı iddiasında bulundu.
RUM SÖZCÜ HRİSTODULİDİS: "HÜKÜMET RAPORU DEĞERLENDİRİYOR"
Öte yandan gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis'in dün konuya ilişkin açıklamasında "Komisyon'un kararının vizelerin kaldırılması sürecinin sadece başlangıcını teşkil ettiğini" söylediğini aktardı. Habere göre, Hristodulidis, hükümet olarak bundan sonra atacakları adımın Komisyon'un raporunu iyice incelemek ve konu Avrupa Konseyinde ele alındığında görüş belirtmek şeklinde olacağını vurguladı. Henüz sürecin başında bulunulduğunu iddia eden Hristodulidis, "yetkili çalışma grupları, bakanlar ve gerek duyulursa Avrupa Konseyi düzeyinde görüşmelerin gerçekleştirileceğini" belirtti.
DIŞİŞLERİ BAKANI KASULİDİS VE PARTİ BAŞKANI PAPADOPULOS ARASINDA GERGİNLİK
Öte yandan gazeteler, Türkiye'ye vizelerin kaldırılması konusunun Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile parlamentodaki partilerden DİKO'nun Başkanı Nikolas Papadopulos arasında karşılıklı açıklamalarla gelen bir gerginliğe sebebiyet verdiğini yazdı.
Habere göre, Kasulidis, Türkiye'den talep edilen unsurlar arasında "Kıbrıs Cumhuriyetinin tanınması" unsurunun olup olmadığı şeklindeki bir soruya olumsuz yanıt verdi. Kasulidis "Ne Kıbrıs sorununu ne de tanınmayı vizelerle çözeceğiz. Parti başkanlarından çılgınca şeyler duyuyorum. Bu açıklamaların seçim öncesi dönemle ilişkisi mi var bilmiyorum ama biz ciddiyetimizi yitirmeyeceğiz. Biz yol haritasına ve 72 koşula bağlı kalmayı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.
DİKO Başkanı Papadopulos'un "70 milyon Türk vatandaşının kontrolsüzce dolaşacakları" şeklindeki açıklamasının "abartılı" olduğunu da vurgulayan Kasulidis, şunları söyledi: "mantık dışı şeyler dinleyemem, Kıbrıs halkının da mantıksız şeyler dinlemek isteyeceğini sanmıyorum."
DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu ise, Rum hükümetinin Türkiye'nin kriterlerin tamamını yerine getirmesi gerektiği görüşünde kararlı olduğunu belirterek "Türkiye ile AB arasındaki bazı zorlu sorunların en iyi çözümünün Kıbrıs sorununun çözülmesiyle olacağını" iddia etti. Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında, "Kıbrıs Cumhuriyetinin tanınmasının gerçekleşmemesinden ötürü Komisyon'un kararından hayal kırıklığı duyduğunu" dile getirdi.
Simerini gazetesi konuya ilişkin haberini "AB'den Vizelerin Kalkması İçin Beş Şart-Koşullu Vize" başlıkları altında verirken Kasulidis ile Papadopulos arasında karşılıklı açıklamalarla yaşanan çekişmeye yer verdi.
Gazete, Kasulidis'in dünkü açıklamasının ardından DİKO'dan "sert yanıt" geldiğini, açıklamada "daha birkaç ay önce kendisine uygun olduğu için Ercan Havaalanını kullanmayı tercih edebileceğini söyleyen birinin ciddiyetten bahsedemeyeceği" ifadesinin kullanıldığını aktardı.
Açıklamada, "hükümetin, Kıbrıslı Rumlar işgal yüzünden kendi ülkelerinde özgürce dolaşamazken, 80 milyon Türk vatandaşının ülkemizde kontrolsüzce dolaşacak olması konusunda ne yapmayı düşündüğü" sorguladı. Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttı:
Haravgi: "Dışişleri Bakanı: Kıbrıs Sorunu Vizelerle Çözülmez-Komisyon Vizelerin Kaldırılmasını Tavsiye Ediyor"
Fileleftheros: "Vizelerin Kalkmasının Yolu Açıldı-Lefkoşa 72 Şartta Israrlı"
Alithia: "Vizenin Kalkmasına Evet" - LEFKOŞA