Sincan'a Ekonomik Neşter
Sincan Sorunu İçin 3 Gün Süren Zirveden Milyarlarca Yuan Değerinde Ekonomik Destek Paketi Çıktı.
Çin'in liderler ve en üst düzey yöneticiler, Sincan sorunu için 3 gün süren zirvede bir araya geldi. İlk kez düzenlenen zirveden, milyarlarca yuan değerinde ekonomik destek paketi çıktı.
Çin'in başkenti Pekin'de Pazartesi günü başlayan Sincan Çalışma Konferansı dün sona erdi. Devlet Başkanı ve Komünist Parti Genel Sekreteri Hu Jintao'nun başkanlığında düzenlenen toplantılara, Politburo Daimi Komitesi'nin geri kalan 8 üyesinin tamamının yanı sıra, parti teşkilatı ve ilgili bakanlıkların tüm üst düzey yetkilileri katıldı. Benzerleri Tibet için düzenlenen en yüksek profilli toplantılar, Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Sincan için gerçekleştirildi.
Toplantılardan, etnik çatışma ve bölgesel istikrarsızlığın çözümünün kalkınmadan geçtiği sonucu sonucu çıktı. Bu çerçevede, 2015 yılına kadar Sincan'da kişi başına milli gelirin ülke ortalamasına çıkarılması planlandı. 2020 yılına kadar ise, Çinli liderlerin istikrarsızlığın kaynağı olarak nitelendirdiği yoksulluğun ortadan kaldırılması hedefi konuldu.
Başbakan Wen Jiabao'nun dün düzenlediği basın toplantısı ile duyurduğu ekonomik destek ve yatırım paketi, Çin basının bugünkü manşetlerinde yer buldu.
Buna göre, merkezi bütçeden bölgeye ayrılan sabit yatırımlar tutarının ikiye katlanması planlandı. Özellikle bölgenin fakir kesimlerine yoğunlaşacak altyapı yatırımlarının, büyük çaplı istihdam kaynağı yaratması bekleniyor.
DOĞAL KAYNAKLAR BÖLGEYE BIRAKILACAK
Yeraltı kaynakları bakımından son derece zengin olmasına rağmen, bölgenin bu zenginlikten yeterince faydalanamadığı eleştirilerine yönelik olarak, uzun süredir beklenen vergi reformunun gerçekleştirileceği de bildirildi.
Reformun kilit unsurunu enerji gelirleri oluşturuyor. Daha önce merkezi hükümetin kasasına giden petrol vergileri, artık bölge ile merkezi hükümet arasında paylaşılacak.
Ek olarak, vergi tutarı çıkarılan petrol ve doğalgaz miktarı üzerinden belirlenmeyecek, bunların fiyatı üzerinden alınacak.
1980'lerde yürürlüğe konulan eski vergi sistemi, bölgeden çıkarılan petrol ve doğalgazı sabit bir fiyat üzerinden vergilendiriyordu. Merkezi hükümete akan vergi gelirleri ise, Uygurlar tarafından bölge zenginliklerinin "gasp edilmesi" olarak niteleniyordu.
Konferans sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Wen Jiabao, "Enerji reformu, yerel hükümete refah düzeyinin yükseltilmesi için daha fazla mali güç verecek. Sincan halkı, doğal kaynaklardan doğrudan faydalanacak" diyerek, vergi reformunun önemini vurguladı.
Wen, ayrıca, "Yabancı bankalar dahil, bankaları bölgenin ücra köşelerinde şubeler açmaya teşvik edeceğiz. Özel sektöre yönelik kısıtlamaları gevşeteceğiz" diye konuştu.
ÇARE: EKONOMİK KALKINMA
Bölgedeki geri kalmışlığın istikrarsızlık ve etnik çatışmaya zemin hazırladığına inanan Çinli liderler, sorunları bölgeye milyarlarca yuan akıtarak çözmeyi planlıyor.
Devlet Başkanı Hu Jintao, resmi Xinhua haber ajansına yansıyan konuşmasında, "Şunu açıkça kavramalıyız: Çin'in başka bölgelerinde olduğu gibi, sosyal çatışmaların kökeninde halkın daha fazla refah isteği ile geri kalmışlık arasındaki dengesizlik yatıyor" dedi.
Çin yönetimi, Uygurların yanı sıra, Hanlar tarafından da etnik çatışmaların sorumlusu olarak gösterdiği Parti Sekreteri Wang Lequan'i geçen ay görevden almıştı. Bölgeyi 16 yıl yöneten Wang, sertlik yanlısı tutumundan ötürü "demir yumruk" ya da "imparator" olarak da adlandırılıyordu.
Wang'ın yerine atanan yeni sekreter Zhan Chunxian ise, yumuşak yönetim anlayışı ile tanınıyor.
Sincan Uygur Özerk Bölgesinde uzun yıllar boyunca biriken etnik gerilim, geçen yıl 5 Temmuz'da meydana gelen olaylarda patlamıştı. Resmi rakamlara göre 197 kişinin öldüğü olaylardan beri, Çin'de gözler bölgedeki geri kalmışlık düzeyinin boyutlarına çevrilmişti.