Mısır'da Sudan'a Komşu Ülkeler Zirvesi Yapıldı
Mısır'da düzenlenen 'Sudan'a Komşu Ülkeler Zirvesi'nde Sudanlı taraflara çatışmaya son verme ve krize barışçıl yollarla çözüm bulunması için müzakerelere başlama çağrısı yapıldı. Zirvede liderler, Sudan krizinin çözümü için ortak adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
Mısır'da düzenlenen " Sudan'a Komşu Ülkeler Zirvesi"nde Sudanlı taraflara çatışmaya son verme ve krize barışçıl yollarla çözüm bulunması için müzakerelere başlama çağrısı yapıldı.
Başkent Kahire'deki zirvede konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, " Sudan'da çatışan taraflardan bu gerginliği tırmandırmaya son vermelerini ve kalıcı ateşkes için ciddi müzakerelere başlamalarını istiyoruz." dedi.
Siyasi çözüme ulaşmak için kapsamlı bir ulusal diyalog başlatılması gerektiğini belirten Sisi, ilgili uluslararası kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak donör ülkeler tarafından sağlanan insani yardımın Mısır topraklarından Sudan'a girişini kolaylaştırmak için çalışacaklarını söyledi.
Sudanlı taraflara "insani yardımlar ve ekiplerin en çok ihtiyaç duyulan bölgelere ulaşmasında kolaylık sağlama" çağrısı yapan Sisi, uluslararası toplumdan da Sudan Destek Konferansı'nda açıklanan taahhütlerini yerine getirmelerini istedi.
Sisi, Sudan'ın bölgede ve dünyadaki güvenlik ile istikrar üzerinde olumsuz etkileri olan derin bir krizden geçtiği konusunda uyarısında bulundu.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed de benzer açıklamalar yaptı. Krizin bölgeye yansımalarının büyük olduğunu ifade eden Ahmed, sürdürülebilir bir ateşkes çağrısı yaparak krizin bir an önce çözülmesini istedi.
Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit de "sürdürülebilir ateşkes" çağrısında bulunan liderler arasındaydı.
Önceliğin kıtanın sorunlarına Afrika'da çözümler bulmak olduğunu belirten Mayardit, zirvenin krizi çözmeyi amaçladığını ve kritik bir zamanda gerçekleştirildiğini söyledi.
Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki ise "Sudan'da savaşın hiçbir gerekçesi yok. Komşu ülkelerin inisiyatifinde istikrarın sağlanması için net mekanizmalar var ve zirvemiz Sudan halkının son sözü söylemesini ve dış müdahalenin önlenmesini amaçlıyor." dedi.
Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi de, Sudan'dan gelen göçün, komşu ülkelerin güvenliğini etkilediğini belirterek, Sudan krizinin çözümünde ortaya atılan girişimlerin birleştirilmesi çağrısı yaptı.
Mısır Cumhurbaşkanlığından daha önce yapılan açıklamada, zirvenin Sudan'a doğrudan komşu ülkeler için ortak bir vizyon formüle etmek, krizin çözümü için adım atmak, Sudan halkının kanının dökülmesini önlemek, çatışmaların komşu ülkelere, bölgenin güvenlik ve istikrarına olumsuz yansımalarını silmek amacıyla gerçekleştirileceği ifade edilmişti.
Sudan Dışişleri Bakan Vekili Ali es-Sadık da dün yaptığı açıklamada, Mısır'ın arabuluculuk girişimine "olumlu" baktıklarını belirterek, bu girişimin "Sudan'ın sorunlarına çözüm bulmasını" temenni etmişti.
Mısır, Libya, Çad, Orta Afrika, Güney Sudan, Etiyopya ve Eritre olmak üzere 7 komşusu bulunan Sudan'ın Suudi Arabistan'la da deniz sınırı bulunuyor.
Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar
Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK), 2 yıl içinde tamamen orduya entegresini istemişti.
HDK'nin ise sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.
Sudan Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletlerin son açıklamalarına göre, çatışmalarda 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı, ayrıca ülke içinde ve dışında 2,8 milyondan fazla kişi yerinden edildi.