Haberler

Mısır'da 'Devrim Sonrası Ortadoğu' Tartışıldı

Mısır'da 'Devrim Sonrası Ortadoğu' Tartışıldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kahire'de Siyaset Ekonomi ve Araştırma Vakfı tarafından "Arap ve Türk perspektifinden devrim sonrası Ortadoğu" konulu bir konferans düzenlendi.

Kahire'de Siyaset Ekonomi ve Araştırma Vakfı (SETA) tarafından "Arap ve Türk perspektifinden devrim sonrası Ortadoğu" konulu bir konferans düzenlendi.

SETA Kahire'de İnsight Türkiye Yılllık Konferansı'nda değişen Türkiye ve değişen Mısır'ı uzmanlar analiz ettiler. Konferansta konuşmacılar, devrimden sonrası Türkiye ve Mısır anayasalarının hazırlanma süreci, Türkiye ve Mısır'da demokratikleşme ve Ortadoğu'da Arap baharı bölgede yankıları devrim sonrası askerin tutumunu Türkiye'nin tecrübesi parlemonto seçimlerin kazanan Müslüman Kardeşler ve Selefi cemaatinin başarısı gibi farklı konular masaya yatırıldı.

Mısırlı gazeteci yazar Fehmi Hüveydi'nin başkanlık yaptığı ilk oturumda anayasa yapımının ilkeleri, Mısır ve Türkiye'nin anayasası hazırlıkları Mısır'a nasıl bir anayasa yapılacağı konuları tartışıldı. İkinci oturumda ise, Türkiye demokratikleşme sürecinde siyasi partilerin rolü, Mısır'da seçimler, Türkiye'de asker-sivil İlişkilerinin ve devrim sürecinde Mısır'da asker ve siyaset konuları tartışıldı.

Konferansın açılışını yapan Prof. Dr. İhsan Dağı, yaptığı açıklamada, "Türkiye son yıllarda Ortadoğu'ya açılıyor. Bu açılım sadece siyasal ve diplomatik açılım değil Türkiye'den işadamları sivil toplum kuruluşları düşünce kuruluşları Ortadogu'ya büyük ilgi gösteriyorlar. Çünkü Ortadoğu'da olup bitenler Türkiye'yi de derinden etkiliyor. Gelişmelere duyarsız kalmak söz konusu değil. Bu bağlamda SETA olara devrimim birinci yılında Kahire'ye gelmek istedik. Kahire'de yeni bir tarih yazılıyor Arap Ortadoğu'su kendisini yeniden keşfediyor. Devrim sonrası Arap Türk katılımcıları olarak tartışıyoruz" dedi.

Gazeteci Cengiz Çandar ise, "Türkiye modeli Arap dünyasında benim hissedebildiğim kadarıyla alerji uyandıran bir laf. Fakat Türkiye modelini biz Türkler icad etmedik. Genellikle Amerika'dan ve batıdan geldi. Amerikalılar çok çabuk teşhis koyup herşeyi sloganlaştırırlar. Bir süre önce Türkiye için eksen kayması diyorlardı. Türkiye Avrupalı batılı bağlantıları kesip İslam dünyasına kayıyor diyorlardı. Arap devrimi başladıktan sonra birden bire Türkiye'nin faydalı bir unsur olacağına hükmettiler. Bu sefer Türkiye'nin model olacağından bahseder oldular. Türkiye modelinden bahsetmek yerine Türkiye tecrübesi daha doğru olur. Türkiye tecrübesini Arap üklelerinde özellikle Mısır'da Türkiye'nin çok dikkatli izlendiğini ben 24 saat içinde burada bulunurken hissetttim. Mısırlılarla konuşurken bu hükme varabildim. Bence Türkiye'yi akılcı bir şekilde bakıp değerlendiriyorlar" dedi.

Konferansa Türkiye'den aralarında akedemisyenlerden Hüseyin Levent Köker, Şaban Kardaş, Tanel Demirel, İhsan Yılmaz, gazetecilerden ise Cengiz Çandar, Bülent Keneş, İsmet Berkan, Akif Beki, Ceyda Karan gibi gazetecilerin de bulunduğu 20'den fazla gazeteci ve akademisyen katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
Ankara'nın ardından İBB'nin konser harcamalarına da soruşturma başlatıldı

Başsavcılık etkinlik ve konserleri mercek altına aldı

Ankara Büyükşehir Belediyesinin konser skandalına ilişkin inceleme başlatıldı

Ankara Büyükşehir'in konser skandalına inceleme

Cinsel istismara uğrayan 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle hayatını kaybetti

Cinsel istismara uğrayan 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle hayatını kaybetti

Narin'in katilini ortaya çıkaracak Dara Üs Bölgesinden kaydedilen görüntülere ulaşıldı

Dara Üs bölgesinden kaydedilen görüntülere ulaşıldı

title