Krizin Vurduğu İtalya Seçimlere Gidiyor
Euro Bölgesi'nde adeta bir domino etkisiyle yayılan finansal krizin en çok etkilediği ülkelerden olan İtalya, pazar günü genel seçimlere gidiyor.24- 25 Şubat tarihlerinde olmak üzere 2 gün boyunca sandıklara gidecek olan yaklaşık 51 milyon...
Euro Bölgesi'nde adeta bir domino etkisiyle yayılan finansal krizin en çok etkilediği ülkelerden olan İtalya, pazar günü genel seçimlere gidiyor.
24- 25 Şubat tarihlerinde olmak üzere 2 gün boyunca sandıklara gidecek olan yaklaşık 51 milyon İtalyan seçmen, Parlamento'nun üst kanadı olan 315 sandalyeli Cumhuriyet Senatosu ve alt kanat olan 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde yer alacak isimleri belirleyecek. Toplamda 48 parti, siyasi hareket ve koalisyon seçmenin oyları için yarışacak. Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi olan ülkede, ekonomik durgunluğun yanı sıra, işsizliğin artmasının önüne geçecek reçeteyi bulabilecek bir hükümet kurulması önem taşıyor. Ülkenin en büyük sorunlarının başında yine yüksek vergiler ve yolsuzluklar geliyor. Hatta 4 dönem başbakanlık koltuğuna oturmuş olan Silvio Berlusconi bunu, "Bakın yüksek vergiler yüzünden zenginler Fransa'yı terk ediyor. Bir ülkede bu kadar yüksek vergi olamaz" diyor.
KOALİSYON HÜKÜMETİ
Seçim yasaklarından önce 9 Şubat'ta yapılan son anketlerde, 5 siyasi parti ön plana çıktı. Buna göre, Demokrat Parti'nin (PD) başındaki Pierluigi Bersani liderliğindeki merkez sol yüzde 35'e yakın oy oranlarında. Ancak Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesine kesin gözle bakılan PD'nin, Senato'da ise bunu gerçekleştiremeyeceği tahmin ediliyor. Bu nedenle de Teknokrat Başbakan Mario Monti'nin ittifakıyla kuracağı bir koalisyonla Senato'daki en çok sandalyeyi almayı hedefliyor. PD, Monti'nin ekonomik reformlarına sadık kalacağını taahhüt ediyor. İtalya'da merkez sol son olarak Romani Prodi liderliğinde hükümeti kurmuş ve parlamentodaki desteğini yitirince 2008 yılında çökmüştü.
BERLUSCONİ TEKRAR MI GELİYOR?
Liderliğini Silvio Berlusconi'nin yaptığı merkez sağın ise PD'nin 5 puan kadar gerisinde olduğu görülüyor. Ayrılıkçı parti Kuzey Ligi'yle seçim koalisyonuna girmiş olan Berlusconi, bunun karşılığında geçen ay başbakanlık adaylığından çekildiğini ve ekonomi bakanı olabileceğini açıklamıştı. Ancak seçim afişlerinde, "Başbakan Berlusconi" cümlesi dikkat çekiyor. Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PDL) lideri Berlusconi'nin bu ittifakının altında, Senato'da 51 rakamıyla en çok sandalyeyi elde eden, ülkenin finans merkezi Milano kentinin de bulunduğu Lombardiya Bölgesi'nin oylarını alma niyeti olduğu belirtiliyor. Berlusconi'nin, merkez sağdan başka bir partiyle daha ittifaka girmesi halinde iktidara gelebileceği ihtimali de gündemde.
SON SEÇİM HAMLESİ
Seçim kampanyasını en başarılı yürüten lider olarak 2013 seçimlerine damga vuran Berlusconi, güvenoyu alamayınca Aralık ayında istifa etmiş olan Teknokrat Başbakan Mario Monti'yi, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in güdümünde bir siyaset izlemekle suçlayarak, İtalya'nın artık 2011'dekinden daha beter bir durumda olduğunu söylüyor. Euro Bölgesi'yle ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken 76 yaşındaki deneyimli siyasetçi, "İtalya kendi parasını basabilmeli" tezini savunuyor. Fuhuş ve dolandırıcılık gibi suçlamalarla karşı karşıya kalan, vergi kaçakçılığından ise 4 yıl hapis cezasına çarptırılmış olan Berlusconi'nin son seçim hamlesi ise, ilk emlak vergisine yönelik oldu. Hafta içinde 9 milyon İtalyan ailenin evine mektup gönderen Berlusconi, "2012 yılında ödediğiniz tüm emlak vergilerini geri iade edeceğiz" vaadinde bulundu.
SİYASETLE DALGA GEÇEN LİDER YÜKSELİŞTE
Anketlerden üçüncü çıkan oluşum ise, ünlü komedyen Beppe Grillo'nun 5 Yıldız Hareketi. Seçim kampanyasının en çok konuşulan isimlerinden Grillo, tüm İtalyan siyasetçilerini 'hırsız' olarak lekeliyor. Bankacılık sistemi ve Euro'ya karşı tavır sergileyen Grillo ve taraftarları, İtalyan siyasetinin kesinlikle yeniden düzenlenmesini savunuyor. Seçim kampanyası boyunca, yalancı haberlerle skandalları örtmeye çalışmakla suçladığı İtalyan TV kanallarına çıkmayı reddeden Grillo, mitinglerde ise meydanları tıka basa doldurdu. 40 bine yakın kişinin katıldığı Milano mitinginde ise, siyasetçilere, "Hırsızlar! Artık teslim olma zamanı. Ülkenin kökünü kuruttunuz. Size akıl hastalarına davrandığımız gibi ancak şefkatle yaklaşacağız" sözleriyle dikkat çekti. Bazı uzmanların tahminleri tutarsa, Grillo'nun hareketi yüzde 20'nin üzerinde oy alacak ve böylece parlamentoya düzen karşıtı milletvekilleri girecek.
MONTİ'NİN AJANDASI
Berlusconi'nin istifasının ardından 2011 yılının Kasım ayında başbakanlık koltuğuna oturmuş olan, Avrupa Birliği Komisyonu eski Temsilcisi, Ekonomi Profesörü Mario Monti'nin, 'İtalya İçin Monti Ajandası' ittifakı, anketlerde 4'üncü sırada seyrediyor. Merkez soldaki PD'nin, Senato'daki çoğunluğu elde etmek adına bu ittifakla koalisyona girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Güvenoyu alamayınca Aralık ayında istifa etmiş olan Teknokrat Başbakan Mario Monti, İtalya'yı ferahlatacak, Avrupa Birliği'nden (AB) de kabul görmüş bir ekonomi ajandasına sahip. Monti, kampanya döneminde sert söylemlerle yüklendiği Berlusconi'nin kazanmasından endişe duyduğunu söyleyerek, "Berlusconi, emlak vergisini iade ederek, oy satın alıyor" dedi. Monti'nin bir yıllık iktidarı boyunca izlediği kemer sıkma politikalarını sert bulan İtalyanlar, sık sık meydanlara dökülmüştü.
MAFYA SAVCISI DA İLK 5'TE
Anketlerin gösterdiği 5'inci oluşum ise Sivil Devrim Hareketi. Mafya karşıtı operasyonların başında yer almış olan Savcı Antonio Ingroia hareketin lideri ve siyasette değişimi savunanlardan.