Katar'a 13 Maddelik Talep Listesi Sunan Araplar, Önemli Bir Koşulu Geri Çekti
BAE Devlet Bakanı, Katar'a ambargonun kaldırılması için öne sürülen televizyon kanalı El-Cezirenin kapatılması koşulunun geri çekildiğini açıkladı. Katar'a 13 maddelik talep listesi sunulmuştu.
İngiltere'nin The Times gazetesine konuşan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Bakanı Noura al-Kaabi, "Emirlikler El-Cezire'nin kapatılması yerine köklü değişikler ve yeniden yapılandırma fikrini destekliyor" dedi.
"ÇALIŞANLAR İŞLERİNE, KATAR DA TV KANALINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDER"
BAE'li bakan demecinde diplomatik bir çözümden yana olduklarını, krizi tırmandırmak arayışında olmadıklarını belirterek "Çalışanlar işlerine ve Katar da TV kanalını finanse etmeye devam eder; ancak, İngilizce versiyonu koruyucu bir kalkan görevini üstlenirken, Arapçası radikal olan bir kanalı değil" diye konuştu.
EL CEZİRE DIŞ MÜDAHALEYİ REDDETTİ
Buna karşılık El-Cezireden yapılan açıklamada herhangi bir dış müdehaleyi reddettikleri belirtilerek "El Cezire Medya Ağı, örgütsel yapısına veya gazetecilik misyonuna ilişkin herhangi bir dış müdahaleyi reddediyor ve bağımsızlığını ve profesyonel editörel duruşunu yineliyor" denildi.
"EL-CEZİRE KORKU VE TEHDİT OLMAKSIZIN EVRENSEL GAZETECİLİK YAPMA HAKKINI DESTEKLİYOR"
El-Cezire'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"El-Cezire gazetecilerin ve medya kuruluşlarının korku ve tehdit olmaksızın evrensel gazetecilik yapma haklarını desteklemeye devam ediyor. Özgür basının temel taşlarından biri, hükümetler veya herhangi bir diğer tarafın müdahalesi veya sansürü olmadan çalışma garantisidir. Geçtiğimiz 20 yılda El Cezire, editöryal bağımsızlığını korumuş ve gazeteciliğin evrensel değerlerine olan bağlılığımızın bir kanıtı olarak gelen baskılara boyun eğmeyi reddetmiştir. Bölgedeki ve diğer ülkelerdeki hükümetlerin medyanın bağımsızlığını kısıtlamaya yönelik yeni girişimlerinin, tüm uluslararası medya kuruluşları tarafından kınanarak, müdahale, korkutma ve tehditlerin sona erdirilmesi için acil talepte bulunmaları çok doğaldır."
NE OLMUŞTU?
Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, krizini sona erdirmek üzere Katar'a 13 maddelik talep listesi sunmuşlardı. Katar, 4 Arap ülkesinin 13 maddelik talep listesini, 'taleplerin gerçekçi ve mantıklı olmadığını' söyleyerek reddetmişti. Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 13 maddelik talep listesine, "Ambargo uygulayan ülkelerin taleplerine, devletlerin egemenliğine yönelik saygıyı muhafaza kapsamında ve uluslararası kanunlar çerçevesinde cevap verdik" demişti.