Haberler

Gelecek 25 yıl içinde gıda güvenliği tehlikede

Gelecek 25 yıl içinde gıda güvenliği tehlikede
Güncelleme:

Dünya genelinde yıllarca süren yanlış su politikaları ve suyun değerinin bilinmemesi nedeniyle su kıtlığının giderek artacağı ve bunun insan güvenliği açısından ciddi sonuçlar doğuracağı tahmin ediliyor. Küresel su döngüsü "insanlık tarihinde ilk kez" dengesini kaybetti.

The Hill gazetesinin haberine göre, Hollanda hükümetine bağlı olan ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından desteklenen "Uluslararası Küresel Su Ekonomisi Komisyonu" tarafından küresel su döngüsü ile ilgili rapor yayımlandı.

"İNSANLIK TARİHİNDE İLK KEZ"

Raporda, dünyanın su döngüsünün "insanlık tarihinde ilk kez" dengesini yitirmiş durumda olduğuna işaret edilerek, bu dengesizlik "on yıllardır süren kolektif kötü yönetim ve suyun değerinin bilinmemesine" bağlandı.

"HER GÜN BİN ÇOCUK ÖLÜYOR"

Her gün 5 yaşın altında 1000 çocuğun güvenli olmayan su ve temizliğe bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğüne dikkatin çekildiği raporda, "Ortak geleceğimiz için artık tatlı su mevcudiyetine güvenemeyiz." ifadelerine yer verildi. Raporda ayrıca gıda sistemlerinde tatlı suyun tükenmekte olduğu ve altlarındaki akiferler kurudukça şehirlerin batmakta olduğu vurgulandı.

TÜM ÜLKELERİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Dünyadaki gıda üretiminin yarısından fazlasının su kaynaklarının azalmasının beklendiği bölgelerde gerçekleştiği anlatılan raporda, mevcut durumun daha da vahim hale gelebileceği kaydedildi. Raporda ayrıca, mevcut uygulamaların değişmemesi halinde "ciddi" ekonomik etkilerin öngörüldüğüne işaret edilerek, bu sorunların ve iklim değişikliğinin neden olduğu artan sıcaklıkların etkilerinin, 2050 yılında yüksek gelirli ülkelerin gayri safi yurtiçi hasıla oranlarını, ortalama yüzde 8, düşük gelirli ülkelerin ise yüzde 10 ila 15 oranında azaltabileceği belirtildi. Suyun yeryüzündeki ve atmosferdeki hareketi olan su döngüsü, suyun buharlaşması ve yağış gibi süreçleri içeriyor.

Haberler.com / Abdurrahman Yazıcı - Dünya

Ekonomi Sağlık Finans Çevre Dünya

12 bebeğin ölümüne neden olan çetenin liderinin ilk ifadesi

Bebek katili çetenin lideri öğrenciyken de masum değilmiş

Sağlık Bakanlığı, bebekleri öldüren çeteyle iş birliği yapan 19 hastane için harekete geçti

Bakanlık, bebekleri öldüren çeteyle iş birliği yapan 19 hastane için harekete geçti

'Yenidoğan Çetesi'ne göz mü yumdu? Bakan Memişoğlu'ndan açıklama var

'Yenidoğan Çetesi'ne göz mü yumdu? Bakan Memişoğlu'ndan açıklama var

Hamas, Yahya Sinvar'ın ölümünü doğruladı

Yahya Sinvar öldü mü? Hamas merakla beklenen açıklamayı yaptı

500

Yorumlar (1)

Hayri:

Emperyaller Afrikayı asla kalkındırmak istemiyorlar doğal zenginlikler kıymetli madenler taşlar bu emperyallerin elinde ülkelerin kanını emerken bu garipleride kuru ekmeğe çalıştırıyorlar bu halklar güçlü fizikleri iyi eğitim ve zenginle donatıldığında başlarına çok kötü şeyler geleceğine inanıyorlar yoksa 2 tane savaş uçağına harcanan para ile milyonlarca insan suyada kavuşur gıdaya da

0
0
yanıtYanıtla
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title