Haberler

Fıat'ın Ceo'su Marchıonne: Yabancı Ortak Bulamadım

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçen haftaki açıklamalarıyla İtalya'daki üretimi durduracağı endişesi yaratan otomotiv devi Fiat'ın CEO'su Sergio Marchionne, "8.5 yıldır Fiat'a yabancı bir ortak arıyorum ancak bunda başarısız oldum" itirafında bulundu.

Geçen haftaki açıklamalarıyla İtalya'daki üretimi durduracağı endişesi yaratan otomotiv devi Fiat'ın CEO'su Sergio Marchionne, "8.5 yıldır Fiat'a yabancı bir ortak arıyorum ancak bunda başarısız oldum" itirafında bulundu. Marchionne İtalya'nın kritik bir dönemden geçtiğini de belirterek, "Tehlikeli de olsa dış pazarlara açılmak tek yol. Kimse kaybeden bir pazarda yatırım yapmak istemez" dedi. "Türkiye, Polonya ve Brezilya'daki üretimler olmasa batardık" açıklamasının ardından ülkesinde kriz çıkaran CEO Sergio Marchionne, yanında John Elkann olduğu halde hafta sonu Başbakan Mario Monti ve ilgili 2 bakanla 5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Fiat'ın, İtalya'daki endüstriyel varlığını sürdürmeyi taahhüt ettiği toplantının ardından bugün yeni açıklamalarda bulunan Marchionne, "Tam 8.5 yıl boyunca İtalya'daki faaliyetlerimize yabancı bir ortağı dahil etmek istiyorum. Ancak itiraf etmeliyim ki bunda başarısız oldum. Çünkü kimse bu İtalyan ağırlığını üstlenmek istemiyor" dedi. Torino Endüstri Birliği Toplantısı'nda konuşan Marchionne, 'ağırlık'tan kastının iş gücü değil İtalyan sistemi olduğunu da açıklarken, "Unutmamalıyız ki İtalya yeniden inşa edilmesi gereken bir ülkedir" dedi. Marchionne, bu konudaki tıkanıklığın giderilmesi için hükümetten destek istedi.

DIŞ PAZARLAR EN İYİSİ

İtalya'nın çok kritik bir dönemden geçtiğini vurgulayan Marchionne, "Üretim kapasitesini azaltmakla, binlerce çalışanı işten çıkarmak ve İtalyan sistemine hesaplanamaz bir zarar vermek arasındaki bir kavşaktayız. ya da dış pazarlara açılmak için becerilerimizden, bilindik ürünümüzden ve çalışma sürecimizden, tesislerimizin teknik düzeyinden yararlanmayı deneyebiliriz. Bu alternatif risksiz değildir ama bir felaketi önlemek için tek yoldur" diye konuştu. Hükümetle yaptıkları görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini dile getiren Marchionne, "Ben, yapmamız gereken seçimlerin anlayışla karşılanacağını düşünüyorum. Kimse kaybeden bir pazarda yatırım yapmak istemez" dedi.

FIAT MALİ AYRICALIK İSTEMEDİ

Bütün bunlara rağmen bir mucize beklediklerini dile getiren Marchionne, "Hala yabancı üreticilerin ülkemize gelip yatırım yapmasını umuyoruz" diye sözlerini sürdürdü.

Öte yandan, Başbakan Mario Monti ise, Fiat'ın kendilerinden mali ayrıcalıklar istemediğini, istenmesi halinde zaten kabul edilmeyeceğini belirtti.

ALFA ROMEO SATILIK DEĞİL

Toplantı boyunca, Volkswagen'in Alfa Romeo'yla ilgilendiği yönündeki iddialara da yanıt veren Sergio Marchionne, "Volkswagen ülkemizde bir tesis kurarsa, hoş gelir sefa gelir. Onun İtalya'ya girişini kolaylaştırmak için elimden geleni yaparım ama Alfa Romeo satılık değil. Eğer gerçekten bir rekabete girmek isterlerse, Formula 1 pistine gelsinler orada görelim. Alfa'yı onlara vermem" diye konuştu.

FIAT HASTA DEĞİL

Grubun gidişatı ve 2012 sonu için hedefleri hakkında da konuşan Marchionne, gelirlerinin 77 milyar Euro'yu aşacağını belirterek, "Gerçek olan şu ki; biz hasta değiliz. Bir bütün olarak Fiat sağlıklı ve mükemmel bir formdadır" diyerek, Fiat'ın İtalya'da yatırımlarına devam edeceğini de ekledi. Avrupa otomotiv sektöründeki gidişatın olumsuzluğuna da değinmeden edemeyen Marchionne, "Tahminler öyle gösteriyor ki bu yıl Avrupa'daki otomobil talebi, 20 yıl içinde en düşük düzeyde olacak ve 12,5 milyonun üzerine çıkmayacak. İtalya, Fransa, İngiltere, İspanya ve Almanya gibi 5 önemli ülke pazarının gidişatı, 30 yıldır görülmediği kadar düşük seviyelerde. Almanya dışında görünüm, pembe olmaktan çok uzak" diye gerçeği ortaya koydu.

FIAT, 2014'TE ALFA ROMEO'YLA ATAĞA GEÇECEK

Bu arada Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin internet sitesinde yer alan bir habere göre; FIAT, ABD'de Alfa Romeo'yla, beklendiği üzere 2012'nin ikinci diliminde değil 2014 yılında yeninden atağa geçecek. Bunu, Avrupa'daki krize bağlayan gazete, yeni modellerin ise; iki koltuklu bir spor araba ile Giulia'nın sedan modeli olacağını, birinci modelin İtalya'da, ikincisinin ise Chrysler'in ABD'deki Belvidere Illinois fabrikasında üretileceğini yazdı. WSJ ayrıca bu yeni modellere, Maserati ve Ferrari'de kullanılan teknolojiyle üretilmiş özel motorların monte edileceğini de ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
title
Close