Haberler

Defense News: Füze Sistemi Konusunda Müttefikler Türkiye Üzerindeki Baskıyı Yoğunlaştırdı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Füze savunma sistemi projesini, Çinli CPMIEC şirketiyle gerçekleştirme kararını veren Türk hükümetinin, kararını gözden geçirmesi için müttefiklerinden gelen baskıların yoğunlaştığı öne sürülüyor .

Füze savunma sistemi projesini, Çinli CPMIEC şirketiyle gerçekleştirme kararını veren Türk hükümetinin, kararını gözden geçirmesi için müttefiklerinden gelen baskıların yoğunlaştığı öne sürülüyor .

Savunma konularında uzmanlaşmış ABD'li site DefenseNews, "Müttefikler, Çin ile Füze Anlaşması Konusunda Türkiye'ye Baskıyı Yoğunlaştırıyor" başlıklı haberinde Türkiye'nin 3.44 milyar dolarlık kontrata ilişkin kararını gözden geçirilmesi istendiğini kaydetti.

Haberde "Yetkililer, özel sohbetlerde Türkiye'nin Çinli imalatçıyla anlaşmayı sonuçlandırması durumunda Batılı ülkeler ile yapılan, savunma ve savunma dışındaki şirketler dahil, savunma işbirliğinin tümünün tehlikeye girebileceğini kabul ettiler" deniliyor.

Konuya yakın bir yetkilinin, "Ankara'da anlaşma konusunda artan bir kaygının olduğunu düşünüyorum. Bu kaygıların, nihai karar sürecinde bir rolünün oynayacağı kesin ancak tek başına istikameti değiştirmek için yeterli bir neden olmaz" sözleri de yansıtılıyor.

DefenseNews haberinde Türk yetkililerinin Çinli şirket ile görüşmelerin başarısız olması halinde ihalede ikinci olan Eurosam ile masaya oturacaklarını söylediklerini ancak NATO ve ABD yetkililerinin Çinli bir sistemin NATO ve ABD'nin savunma sistemleriyle entegre olamayacağını bildirdiklerine, aynı projeye katkıda bulunacak herhangi bir şirketin "ABD'den ciddi yaptırımlara maruz kalacağı" uyarısını yaptıklarına dikkat çekiyor.

Haberde ABD diplomatlarının, yaptırımların "kara listeye alınan şirketler" ile işbirliğini yapan herhangi bir şirket veya kişiye de yaptırım uygulanacağını söyledikleri belirtilirken "Aralık ayında CPMIEC'nin potansiyel başlıca ortağı Aselsan, ABD'nin yaptırımlarının ilk kurbanı oldu" denildikten sonra ABD'li yatırım bankası Bank of America Merrill Lynch'in, CPMİEC ile anlaşma müzakerelerini zikrederek Aselsan'a İstanbul borsasında ikincil halka arza aracılık yapmayı reddettiği anımsatılıyor.

DefenseNews, bir Aselsan yetkilisinin, Merrill Lynch'in çekilmesi üzerine temasa geçtikleri Barclays ve Goldman Sachs bankalarının da "aynı kaygıları" yansıttıklarına dikkat çekerek söz konusu iki banka ile zorlukların yaşandığı yönündeki haberleri doğruladığını da yazıyor.

Bu arada haberde üst düzey bir Türk yetkilisine aften "Amerikalılar, kaygılarını çeşitli kanalların aracığıyla adeta her gün dile getiriyor" deniliyor.

Kaynak: ANKA / Dünya
title
Close