Haberler

'Büyük Açlık' Göründü, BM 'Özel Kuvvet' Formülü Buldu

'Büyük Açlık' Göründü, BM 'Özel Kuvvet' Formülü Buldu
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsviçre'nin Başkenti Bern'de Düzenlenen Gıda Zirvesinde Konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki -Moon Tabloyu, "Dünya Yaygın ve Daha Önce Benzeri Görülmemiş Ölçekte Bir Açlık Tehlikesi, Yetersiz Beslenme ve Sosyal Huzursuzluk Riski ile Karşı Karşıya" Uyarısı Yaptı. Zirveden, Dünya Bankası ile Beraber Gıda Fiyatlarının Düşmesini Sağlamak İçin Özel Kuvvet Kurma Kararı Çıktı.

İsviçre'nin başkenti Bern’de düzenlenen gıda zirvesinde konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon tabloyu, "Dünya yaygın ve daha önce benzeri görülmemiş ölçekte bir açlık tehlikesi, yetersiz beslenme ve sosyal huzursuzluk riski ile karşı karşıya" uyarısı yaptı. Zirveden, Dünya Bankası ile beraber gıda fiyatlarının düşmesini sağlamak için özel kuvvet kurma kararı çıktı.

BİRLEŞMİŞ Milletler’e (BM) önderliğinde İsviçre’nin başkenti Bern’de düzenlenen zirveden, gıda fiyatlarındaki önlenemez yükselişle mücadele için acil eylem kararı çıktı. BM’ye bağlı örgütler ve Dünya Bankası yetkililerini bir araya getiren toplantının ikinci gününde konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon tabloyu, "Dünya yaygın ve daha önce benzeri görülmemiş ölçekte bir açlık tehlikesi, yetersiz beslenme ve sosyal huzursuzluk riski ile karşı karşıya" sözleriyle özetledi. İsviçre’deki zirveden, Dünya Bankası ile beraber gıda fiyatlarının düşmesini sağlamak için özel kuvvet kurma kararı çıktı.

YOKSULLARA TEHDİT: BM yetkilileri, "Gıda fiyatlarındaki inanılmaz yükseliş, dünya çapında öngörülmemiş bir kriz oluşturuyor ve özellikle de şehirlerde yaşayan yoksul kişileri tehdit ediyor" yorumunda bulundu. BM’in tahminine göre artan gıda fiyatları nedeniyle dünyanın en yoksul insanları arasında yer alan 100 milyon kişi şu anda gıda yardımına muhtaç durumda. Pirinç, tahıl, yağ ve şeker gibi temel gıda maddelerinin fiyatları geçen yıl bu zamana göre en az yüzde 50 artmış durumda ve bu durum Birleşmiş Milletler’in yardım çalışmalarını da zora sokuyor.

DESTEK BÜTÇESİ YETERSİZ: Bu yıl 73 milyon kişinin gıda ihtiyacını karşılamayı hedefleyen Dünya Gıda Programı’nın kısa vadede fazladan 755 milyon dolara ihtiyacı var ve örgütün 2008 için önceden öngörülen bütçesi, artan fiyatları ve yükselen talebi karşılamaya yetmiyor. Dünya Bankası yetkilileri ise fakir ve hassas ülkelere yardım etmek için, hızlı bir mali yardım aracı geliştirdiklerini belirtti. Banka önümüzdeki yıl Afrika’da tarımın gelişmesi için ödemeyi planladığı miktarı ise 800 milyon dolara çıkardı.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER: Dünya Ticaret Örgütü başkanı Pascal Lamy ise, krizin Doha Kalkınma raundunun bitirilmesi için önemli bir sebep oluşturduğunu ve bu krizin gelişmekte olan ülkelere gıda üretim kapasitelerini arttırmalarını göstermesi gerektiğini belirtti. 2001’de başlatışan Doha Raundu, gıda alanındaki ticaretin liberalleşmesini öngörüyor. Görüşmeler, tarımsal destek ödemeleri hakkında zengin ve yoksul ülkeler arasında baş gösteren anlaşmazlıklar nedeniyle yıllardır yerinde sayıyor.

Dünya Bankası: Yasaklar stokçuluğu teşvik ediyor

DÜNYA Bankası Başkanı Robert Zoellick, buğday fiyatlarında düşüş yaşanmasına rağmen pirincin hálá çok yükseklerde seyrettiğini kaydetti ve BM Genel Sekreter Ban Ki-moon ile beraber, ülkelere gıda ihracatını durdurmama çağrısında bulundu. Zoellick, "Yasaklar stoklama yapılmasını teşvik ediyor, fiyatların artmasına ve dünya çapında açlıkla mücadele eden en fakir insanların zarar görmesine neden oluyor. Uluslararası toplum, dünya ticaret sistemini güçlendirmek gibi uzun vadeli çözümleri düşünmeli. Durum çok acil" dedi. Uzun vadede çözülmesi gereken sorunlar arasında, sürdürülebilir tarımın nasıl destekleneceği, iklim değişikliği ile ne şekilde mücadele edileceği ve aynı zamanda yeterli miktarda gıdanın nasıl üretilebileceği var.

İklim değişikliğinin kurbanı yoksul çocuklar

BM, zengin ve gelişmiş dünyanın yol açtığı iklim değişikliğinin başlıca kurbanlarının milyonlarca yoksul çocuk olduğunu bildirdi. BM Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) acil eylem çağrısı yaptığı, "İklimimiz, Çocuklarımız ve Sorumluluğumuz" başlıklı raporunda, iklim değişikliğinin, Asya ve Sahra Altı Afrikası’nda yılda 40 bin ila 160 bin çocuğun daha ölümüne yol açabileceği belirtildi. Raporda, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntının aileleri, su ve yakıt alıp getirmeleri için çocuklarını, genellikle bir öğün yemeğin garanti olduğu tek yer olan okullardan almaya zorlayacağı kaydedildi. UNICEF, iklim değişikliğinin neden olduğu çevresel değişikliklerin, şimdiden yılda 800 bin çocuğun ölümüne yol açan sıtma gibi ölümcül hastalıkların görüldüğü bölgeleri artıracağını açıkladı.

Pirinç fiyatları yüksek kalacak

BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün Asya direktörü He Changchui, üretimin artmasıyla pirinç fiyatlarında düşme beklendiğini ancak fiyatların son yıllardaki düzeylere geri dönmeyeceğini söyledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Başkan Yardımcısı He Changchui, "Fiyatlar yüksek kalacak, ama şu andaki fiyatlar mantıklı değil. Halen piyasadaki fiyatların çarpık olduğunu düşünüyorum" dedi. He, bazı üretici ülkelerin bu yıl yüksek rekolte beklediklerini, diğerlerinin ise gelecek yıllarda üretimlerini artıracak önlemlere hazırlandıklarını söyledi. He, "Kısa vadede bunun piyasada durumu rahatlatacağını düşünüyoruz ama tüketicilerin pirinci eski fiyatlardan almaya devam etmelerini bekleyemeyiz. Fiyatlar uzun süredir fazla düşüktü" dedi. Tayland hükümeti, iç tüketim için stoklardan 2.1 milyon ton pirinç piyasaya verecek.

Pirinç fiyatları arttı Kamboçya’ya yardım durdu

DÜNYA Gıda Programı, pirinç fiyatlarındaki artış yüzünden Kamboçya’da 450 bin yoksul öğrenciye ücretsiz pirinç dağıtma faaliyetini belirsiz bir süre için askıya aldığını bildirdi. Programın Kamboçya Direktörü Thomas Keusters, "Pirinç fiyatlarındaki artışın" ülkedeki 1343 okulu etkileyecek olan bu kararı almalarındaki başlıca neden olduğunu belirtti. Keusters, örgütün, okullara dağıtılan pirincin maliyetini karşılayacak durumda olmadığını söyleyerek, okullardan bazılarının öğrencilerini doyurmak için kendi stokları bulunduğunu, ancak bu stokların da bir ay bile yetmeyeceğini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
title
Close