Almanya Pazar Günü Sandık Başına Gidiyor... Freidrich Merz Öncülüğüneki Hıristiyan Birlik Kamuoyu Yoklamalarında Birinci Durumda

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da koalisyon hükümetinin düşmesiyle erkene alınan federal seçimler pazar günü yapılacak. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve sadece Bavyera'da faaliyet gösteren Hristiyan Sosyal Birlik'in (CSU), ortak başbakan adayları Friedrich Merz ile yarışta öne çıkıyor. Anketlere göre yüzde 30 civarında oy oranına sahip CDU/CSU, sandıktan zaferle çıkma ihtimali en yüksek parti konumunda. Muhafazakâr söylemleri, göç ve iltica politikalarındaki sertleşme yanlısı tutumu nedeniyle Almanya toplumunda tepkilerle karşılaşan Merz, anketlerde oy kaybı yaşamamış görünüyor.

Haber: İlhan baba

(ALMANYA) - Almanya'da koalisyon hükümetinin düşmesiyle erkene alınan federal seçimler pazar günü yapılacak. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve sadece Bavyera'da faaliyet gösteren Hristiyan Sosyal Birlik'in (CSU), ortak başbakan adayları Friedrich Merz ile yarışta öne çıkıyor. Anketlere göre yüzde 30 civarında oy oranına sahip CDU/CSU, sandıktan zaferle çıkma ihtimali en yüksek parti konumunda. Muhafazakar söylemleri, göç ve iltica politikalarındaki sertleşme yanlısı tutumu nedeniyle Almanya toplumunda tepkilerle karşılaşan Merz, anketlerde oy kaybı yaşamamış görünüyor.

Almanya'da normal şartlarda dört yılda bir yapılan genel seçimler, koalisyon hükümetinin çökmesi nedeniyle 28 Eylül yerine 23 Şubat'ta  yapılacak. Almanya'da yaşayan ve 1 milyonu Türk olmak üzere toplam 7 milyondan fazla göçmen, seçimlerin sonucunu etkileyebilecek önemli bir nüfusa sahip. Göçmenlerin, hangi partiye yönelecekleri kamuoyunda merak ediliyor.

Erken seçimlerde en fazla oy alan parti, diğer bir partiyle koalisyon oluşturabilmesi halinde Cumhurbaşkanı tarafından koalisyon lideri olarak atanacak başbakan adayı, Almanya Parlamentosu'nda seçilecek. Yüzde 5 seçim barajını geçemeyen partiler ise ancak 16 eyalette bulunan 299 seçim bölgesinden en az üçünü kazanmaları durumunda Meclis'e girebilecek.

Hristiyan Birlik Partisi (CDU/CSU) ve Friedrich Merz

CDU ve sadece Bavyera'da faaliyet gösteren CSU, ortak başbakan adayları Friedrich Merz ile yarışta öne çıkıyor. Anketlere göre yüzde 30 civarında oy oranına sahip olan CDU/CSU, sandıktan zaferle çıkma ihtimali en yüksek parti konumunda. Muhafazakar söylemleri, göç ve iltica politikalarındaki sertleşme yanlısı tutumu nedeniyle Almanya toplumunda tepkilerle karşılaşan Merz, buna rağmen anketlerde oy kaybı yaşamıyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Olaf Scholz

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) 67 yaşındaki başbakan adayı Olaf Scholz, Yeşiller ve Liberal Partiden oluşan üçlü koalisyon hükümetinde başbakanlık yaptı. Scholz'un, FDP lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner'i görevden alması, Rusya- Ukrayna savaşında Rusya'nın Alman ekonomisi üzerinde yaptığı baskılar sonucu tartışmaların başlaması üzerine erken seçim kararı alındı. SPD'nin oy oranı anketlerde yüzde 15  seviyelerinde çıkarken, Scholz'un tekrar başbakan olması zor görünüyor. Bu duruma göre SPD,  CDU/CSU ile aşırı sağcı olarak bilinen Almanya için Alternatif'in (AfD) arkasında yer alıyor.

Almanya İçin Alternatif Parti (AfD) ve Alice Weidel'in durumu

Aşırı sağ parti olarak bilinen AfD'nin başbakan adayı 45 yaşındaki Alice Weidel, ilk kez başbakan adayı olarak yarışa giriyor. Özellikle göçmenlerin toplu şekilde sınır dışı edilmesini savunan, göçmen karşıtı parti olarak dikkat çeken Weidel, anketlerde yüzde 21 oy oranı ile ikinci parti konumunda. Elon Musk gibi isimlerden destek alarak öne çıkan AfD'nin CDU/CSU ile olası bir koalisyon ihtimali gündeme geliyor.

Afd'nin oy oranındaki artışa rağmen, diğer partilerin AfD ile koalisyon yapmayı reddetmesi nedeniyle hükümet kurma olasılığı düşük görünüyor. Mevcut anketler, CDU/CSU lideri Friedrich Merz'in Şansölye olabileceğini ve CDU/CSU'nun SPD veya Yeşiller ile koalisyon hükümeti kurabileceğini gösteriyor.

Yeşiller partisi ve Robert Habeck

Scholz hükümetinde Ekonomi ve İklim Koruma Bakan Yardımcısı olarak görev yapan 56 yaşındaki Robert Habeck, Yeşiller Partisi'nin Başbakan adayı. Yüzde 13 oy oranı ile dördüncü sırada bulunan Yeşiller, ülke büyük bir enerji krizinin içerisindeyken, sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji gibi konulardaki iddialı planlarından sapmadı ve Almanya'nın fosil yakıtlara dayalı ısıtma sistemlerini terk etmesi nedeniyle yoğun eleştirilere maruz kaldı. Yeşiller'in CDU/CSU ile koalisyon hükümeti içerisinde yer alması ihtimali de gündeminde bulunuyor.

Sahra Wagenknecht ittifakı (BSW)

Sol Parti'den ayrılan Sahra Wagenknecht, özellikle Almanya'nın doğusundan önemli destek alarak 2024 başında kurduğu Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) ile sol popülist bir söylemle seçimlere katılıyor. Göç politikalarında katı tutumuyla dikkat çeken Wagenknecht, Türk, Orta Doğu ve Kuzey Afrika kökenlilerden destek alarak yüzde 5'lik barajı geçmeyi hedefliyor.

Sol Parti'nin (Die Linke) yüzde 5 oy alarak parlamentoya girebilme ihtimali bulunurken, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 4 oy oranıyla yüzde 5 barajının altında kalıyor. Diğer partilerin toplam oy oranının da yüzde 6 da olacağı öngörülüyor.

Federal İstatistik Dairesi verilerine göre, Almanya'daki göçmenlerin yaklaşık 2 milyonu AB, 1 milyonu Türkiye, 2,3 milyonu eski Sovyetler, 2 milyonu Asya, 308 bini çoğu Fas olmak üzere Afrika ve 175 bini Kuzey ve Güney Amerika kökenli. Göçmen seçmenler genellikle ekonomi, konut ve emeklilik konularına odaklanarak oy kullanma eğilimi gösteriyor. Dini grupların seçim tercihleri de genellikle anketlerde kaydedilmediği için oy oranları bilinmiyordu fakat son seçimlerde Almanya'daki Müslüman seçmenler, Müslümanlar tarafından kurulan DAVA ve sol popülist Sarah Wagenknecht Birliği'ni tercih etmeye başladı.

Kaynak: ANKA / Dünya
500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title