Haberler

ABD'liler Banka Kuyruğundalar

ABD'liler Banka Kuyruğundalar
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin TMSF'si Fdıc, Indymac'ten Parasını Çekmek İsteyenleri "53 Milyar Dolar Ödemeye Hazırız" Diye Yatıştırmaya Çalışırken, Bu Konuda Bir Tartışma da ABD Kongresi'nde Çıktı.

ABD’nin TMSF’si FDIC, Indymac’ten parasını çekmek isteyenleri "53 milyar dolar ödemeye hazırız" diye yatıştırmaya çalışırken, bu konuda bir tartışma da ABD Kongresi’nde çıktı. ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, Kongre’de "açık çek istemekle"le suçlandı.

ÖNCEKİ gün kapılarını açmasının ardından Indymac’in önünde mevduatlarını çekmek için biriken kalabalığın paniği artınca "Merak etmeyin 53 milyar dolar öderim" diyen Amerika’nın TMSF’si FDIC de ortamı yatıştıramadı. Bankaların sorununu çözmek isteyen Bush Yönetimi ise, ABD Kongresi’ne takıldı. Hazine ve Amerika Merkez Bankası’nın (FED) Amerika’nın iki büyük mortgage kuruluşu Fennie Mea ve Freddie Mac’i kurtarma çabaları kongrede büyük tartışmalara neden oldu. Kongre üyeleri ucu açık isteklerle şirketlere yardım etme politikasını eleştiri yağmuruna tutunca Beyaz Saray kurtarma operasyonu için öngördüğü yasanın çıkış tarihini önümüzdeki haftaya ötelemek zorunda kaldı.

Bazukayı kullanmasak

Kongrede Demokratların yanısıra Cumhuriyetçiler de kurtarma paketinin vergi mükelleflerine zarar vereceği konusunda eleştiriler getirdi. Kongreden boş çek istemek konusunda eleştirilen Hazine Bakanı Henry Paulson da eleştirilere karşılık hemen kredi kullanmak veya para enjekte etmek gibi bir planlarının olmadığını açıklamaya çalıştı. Hükümetin verdiği bu yetkinin belirli bir tavır ortaya koyacağına dikkat çeken Paulson, "Bu güven bizim tavrımızın ne derece belirlenmiş olduğunu ortaya koymamıza bağlı. Piyasaları da ancak böyle bir güven ortamı rahatlatır. Eğer cebinizde bir bazuka varsa ve insanlar da bu bazukanın varlığını biliyorlarsa, bunu hiçbir zaman kullanmayabilirsiniz. Bazuka sadece elinizi güçlendirir" dedi.

Sosyalizm ABD’de

Kentucky’nin Cumhuriyetçi Senatörü yaşananlar konusunda hükümeti, "Bugün gazeteyi elime aldığımda acaba Fransa’da mıyım diye düşündüm. Ama hayır. Amerika’daydım ve sosyalizm de Amerika’da benimle birlikte yaşıyordu" diye suçladı. Hükümet yekilileri şimdi planın önümüzdeki hafta salı günü kongrede oylamaya sunulmasını bekliyor. Başkan George Bush’un mevduat sahiplerine yaptığı ’100 bin dolara kadar olan paranız garantide’ hatırlatması da sorunu çözmeye yetmiş gibi görünmüyor. Demokratlar şirketlere yardım ettiği için eleştirdiği hükümetten artan işsizlik ve büyümedeki yavaşlamaya karşılık yeni bir canlandırma paketi talebinde de bulunuyor. Bush’un da kabullendiği büyümedeki yavaşlama gerçeğine dikkat çeken Demokratlar, "Şirketlere yapılan yardım vergi mükelleflerine de yapılsın. Böylece ev kredisi için borç ödemeleri kolaylaşır" yorumu yapıyor. Bush da önceki gün bu yıl mükelleflere 92 milyar dolar vergi iadesi yaptıklarını söylemişti.

Sen gideceksin  sorun bize kalır

CUMHURİYETÇİ senatörler Henry Paulson’a ABD Başkanlık seçimlerini hatırlatarak, "Sen gidersin, sorun bizim başımıza kalır. Bu kadar taviz veremeyiz" diyerek uyardı. Kurtarma operasyonundaki iki finans kuruluşunun yatıerımcıları da Paulson’a destek olmadı. Fannie Mae jhisseleri yüzde 31, Freddie Mac hisseleri de yüzde 32 değer kaybetti. Paulson ayrıca görevi boyunca sosyal güvenlik konusunda iddia ettiği başarıyı gösterememekle de eleştirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
title
Close