Haberler

ABD'li Profesör HIV ve AIDS Virüsüne Çare Buldu

Güncelleme:

California Üniversitesi'nde görev yapan ABD'li Profesör Phil Berman, HIV ve AIDS virüslerine karşı koruma sağlayan bir aşıyı başarıyla geliştirdiğini söyledi.

California Üniversitesi'nde görev yapan ABD'li Profesör Phil Berman, HIV'a karşı herhangi bir başarı gösteren ilk aşıyı 90'lı yıllarda Genentech adlı bir firmada çalıştığı sırada geliştirdi.

Geniş çaplı bir deneme sürecinden geçirilen aşı, 2003-2009 yılları arasında Tayland'da 16 bin kişinin üzerinde denendi. Yüzde 31 başarı oranı yakalayan aşı, HIV'e karşı mücadelede önemli bir gelişme olarak değerlendirilse de düzenleyici makamdan onay alınabilmesi için gerekli olan yüzde 60 başarı oranının altında kaldı.

O günden bu yana çalışmalarını sürdüren Profesör Berman, HIV virüsüne daha etkili bir biçimde saldıran bir aşı modelini sonunda geliştirmeyi başardığını dile getirdi.

"MÜCADELE ETMEK ÇOK ZOR"

Virüs çok hızlı ve rastgele bir şekilde mutasyona uğradığı için mücadele etmenin zor olduğunu söyleyen Profesör Berman, bu mücadelede anahtar noktanın, HIV virüsü vücutta yer edinmeden saldırabilen geniş çapta etkisiz hale getirici antikorları üretebilmek olduğunu belirtti. Berman, bu antikorların üretilmesi sırasında daha önce eksik olan etkenin yeni şeker molekülleri olduğunu ifade ederek, yeni geliştirdiği modelde bunların aşının yüzeyine eklendiğini kaydetti. ABD'li profesör, HIV'le mücadelede en tesirli antikorların, daha önceki modellerde eksik olan bu şekerlere bağlanabilen antikorlar olduğunu kaydetti.

"SİSTEM DEĞİŞİME AYAK UYDURAMIYOR"

Aşının geliştirilmesi aşamasında teknik açıdan büyük zorluklar yaşadığını anlatan Berman, "Geniş çapta üretime geçilebilmesi için ufacık parçaların birbirleriyle doğru şekilde etkileşime geçebilmesini sağlamak gerçekten büyük zorluk" diye konuştu.

Evrensel bir salgın olan HIV virüsünün, dünyadaki tıbbi problemlerin en ciddileri ve en zorluları arasında yer aldığını ve virüsün, bağışıklık sistemine zarar vererek vücudu diğer hastalıklara karşı savunmasız hale getirdiğini sözlerine ekleyen Profesör Phil Berman, "Vücuda girdikten sonra milyonlarca kopya oluşturan virüs sürekli değişiyor ve bağışıklık sistemi de bu değişime ayak uydurmaya çalışıyor. Bizim ürettiğimiz aşı, bulaşmayı tamamen engellemeye yönelik. Virüsün vücutta yer edinememesi için tamamıyla koruma oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.

SON DÖNEMECE GİRİLDİ

Berman'ın geliştirdiği modelin önümüzdeki 3 yıl içerisinde klinik testlerden geçirilmesi bekleniyor. Aşı, kan dolaşımına enjekte edildiğinde, hastanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek HIV virüsünü tanımaya ve yok etmeye programlanmış antikorlar üretilmesini sağlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü 2013 yılında ortalama 3,2 milyonu çocuklardan oluşmak üzere yaklaşık 35 milyon kişinin HIV/AIDS'li olduğunu rapor etmişti. Bu sene ise 1,5 milyona yakın insanın HIV nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

California Üniversitesi Tayland Sağlık Yaşam Dünya Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

500

Yorumlar (2)

tebrikler profesörMobil-ANDROID:

Allah boyle çaresiz hastalıkla boğuşan kullarına yardım etsin tez zamanda tüm hastalar kurtulur bi illetten umarım .

3
0
yanıtYanıtla
HAYDAAMobil-IOS:

Kondom satışın engellememek için aidsin tedavisini acıklamıyorlar

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title