Haberler

Doğa Tutkunlarını Yeni Gözdesi Mağaracılık Sporu

Güncelleme:

Doğa tutkunlarının yeni gözdesi haline gelen mağaracılık sporcu, Türkiye'de her geçen gün daha popüler hale geliyor.

HALİL İBRAHİM AVŞAR - Doğa tutkunlarının yeni gözdesi haline gelen mağaracılık sporcu, Türkiye'de her geçen gün daha popüler hale geliyor.

Farklı bir dünyayı keşfe çıkmak isteyen adrenalin sever yaklaşık 5 bin kişi, adeta "mağara cenneti" olan Türkiye'de, bu sporu tercih ediyor.

Mağaracılık Federasyonu Başkanı Selçuk Canbek, AA muhabirinin mağaracılıkla ilgili sorularını cevapladı.

Üç bin mağaranın ölçümü  yapıldı

Soru: Türkiye, mağaracılık sporuna uygun yer şekillerini barındırıyor mu?

Cevap: Ülkemizin yaklaşık yüzde 40'ı mağara oluşumuna uygun. "Türkiye'de yaklaşık 4 bin mağara var" sözüne karşın şimdiye kadar 3 bin civarında mağaranın ölçümü ve haritalanması tamamlanabildi. Yani bu anlamda Türkiye için bir mağara cenneti denilebilir.

Soru: Mağaracılık sporunu kimler, neden tercih ediyor?

Cevap: Türkiye'de, şu anda aktif olarak 9 üniversite kulübü, 8 dernek ve birkaç grup olmak üzere 20 civarında mağaracılık topluluğu mevcut. Yaklaşık 5 bin kişi mağaracılık sporuyla ilgileniyor. Bu spora ilgi duyanların sayısı her geçen gün artıyor. Genellikle doğa sporlarına yatkın üniversite öğrencileri tarafından tercih ediliyor. Yer altının farklı bir dünya olması, yaşamı sürdürme zorlukları, birçok farklı doğa sporu, malzeme, eğitim ve kurallarını içerdiği için mağaracılık sporu tercih edilmektedir.

Soru: Mağaracılık sporu her mevsim yapılabilir mi?

Cevap: Her mevsime uygun bir spor. Ancak bu sporu bilinçli olarak yapan gruplar, kış aylarında mağaralara girmeyi, kış uykusunda olan yarasaları rahatsız etmemek adına pek tercih etmezler. Eğitim amacıyla yarasa olmadığı bilinen mağaralara giriş yapılabilir.

Doğru malzeme ve eğitim şart

Soru: Mağaracılık sporu tehlikeli mi? Eğitimi nereden alınabilir?

Cevap: Mağaracılık sporu doğru malzeme ve eğitimle tehlikeli değildir. Herkes bu sporu yapabilir. Eğitimler Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Antalya'da bulunan derneklerden alınabilir.

Soru: Mağaracılık sporu kaç şekilde yapılmaktadır?

Cevap: Yatay ve dikey olmak üzere iki şekilde yapılır. Yatay mağara eğitimi başlangıç düzeyinde verilir. Görsel olarak daha zengin mağaralardır. İçinde dikey inişler bulunan ve ipli teknikler uygulanması gereken mağaralara ise dikey mağara denir. Bu tip mağaralara giriş eğitimi, yatay mağara eğitiminin ardından başlar. Dikey mağaracılık, yatay mağaracılığa göre daha teknik eğitim ve malzeme gerektirir.

Soru: Mağaracılık sporu için Türkiye'ye yabancı turist geliyor mu?

Cevap: Ülkemize mağaracılık için gelen turistler bulunmaktadır. Dünya Mağaracılık Birliği düzeyinde son yıllarda yaptığımız çalışmalarla kaçak çalışmaların sayısı azalmıştır. Türkiye'de mağaracılık yapmak isteyen yabancı gruplar, federasyonumuzla bağlantıya geçmekte ve çalışma programı uygun bir ekip bulunduğunda ortak çalışma yapılmaktadır. Kulüp ve dernekler her yıl çalışmalarını aylar öncesinden belirlediği için yazışma süreci birkaç ay sürmektedir. Sonuç olarak, Türkiye'ye yazın gelmek isteyen gruplar, çalışmak istedikleri bölge, tarih ve katılımcı listesini kış ayında göndermeli.

Soru: Türkiye'de en çok tercih edilen mağaralar?

Cevap: Aladağlar, Toroslar ve Küre dağları en çok tercih edilenler. Güneydoğu bölgesi çok zengin ama henüz oralara gidilmiyor.

Haftalarca mağaralarda kalıyorlar

Soru: Bir mağarada en fazla ne kadar süre kaldınız?

Cevap:  Ben, iki günden fazla kalmadım ama derin mağaralarda haftalarca kalan arkadaşlarımız var.

Soru: Bu tehlikeli değil mi?

Cevap:  Acil durumlar için mutlaka bir dış ekip bulundurulur. Kendi ulusal mağara kurtarma ekibimiz var. Acil durumlar için her yıl birkaç kurtarma çalıştayı yaparak bilgileri taze tutuyoruz.

Soru: Mağaracılık sporunun bireylere katkısı nedir?

Cevap:  Bu sporun en büyük katkısı, ekip bilincinin gelişmesidir. Mağaracılar arasında asker arkadaşlığına benzer bir dostluk kurulur. Çünkü herkes sürekli olarak birbirinin sağlığını korur ve gözetir.

Soru: Mağaracılık Federasyonu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cevap:  Federasyon, 17 Kasım 2009'da kuruldu. Türkiye Mağaracılar Birliği altında devam eden birlikteliğimizi tüzel kişiliğe çevirmek adına federasyonlaştık. Federasyon altında 6 dernek ve 9 üniversite kulübü çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl 1. Balkan Mağaracılık Sempozyumu'nu düzenledik. Kongrelerde Türkiye mağaracılığını tanıtıp, ülkemizi temsil ediyoruz. - Ankara

Kaynak: AA / Spor

Spor

Narin Güran soruşturmasında kilit isim serbest bırakıldı!

Narin Güran soruşturmasında kilit isim serbest

Amcadan, 'Narin'in babası mısınız?' sorusuna yanıt: Yok öyle bir şey

Muhtar amcaya açık açık soruldu: Narin'in babası sen misin?

Avcılar'da kaybolan 13 yaşındaki Sevda bulundu! Emniyetteki ifadesinden sonra babası gözaltına alındı

Kaybolduktan 3 gün sonra bulunan Sevda'nın babası gözaltına alındı

Narin Güran'ı dereye gömen itirafçının fotoğrafı ortaya çıktı

İşte Narin'e yapılan vahşeti tek tek anlatan itirafçının fotoğrafı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title