Ibm Laboratuvarlarından İnternet Hızını Saniyede 400 Gigabite Kadar İyileştiren Buluş
IBM, çok düşük enerji tüketimi gerektiren ve şu andaki internet hızını saniyede 200-400 gigabit iyileştirecek özelliklere sahip yeni bir teknolojik buluş geliştirdiğini duyurdu.
IBM, çok düşük enerji tüketimi gerektiren ve şu andaki internet hızını saniyede 200-400 gigabit iyileştirecek özelliklere sahip yeni bir teknolojik buluş geliştirdiğini duyurdu. Bu yeni teknoloji ile örneğin, Ultra HD bir filmi ya da 40 bin MP3 parçasını sadece saniyeler içerisinde indirebilmek mümkün olacak.
Bu hız artışına; büyük veriyi değişik bulut ortamları ve veri merkezleri arasında dört kat daha hızla transfer etmeyi sağlayan bir cihaz baz alınarak ulaşıldı. IBM'in yeni duyurusu olan bu teknoloji henüz prototip aşamasındadır.
Büyük veri ve internet trafiği katlanarak artmaya devam ederken, geleceğin ağ standartlarının daha yüksek veri oranlarını desteklemesi gerekiyor. Örneğin, 1992 yılında günde 100 gigabayt veri transferi gerçekleşirken bugün bu trafik, 20 milyon katına çıkarak 2 exabayta ulaşmıştır.
Trafikteki bu artışı desteklemek için uzun yıllardır IBM Araştırma Birimi ve Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) uzun mesafeli fiber kanallar boyunca karmaşık dijital denkleştirme/eşitlemeyi mümkün kılacak çok hızlı ve enerji verimliliği yüksek analog-dijital dönüştürücü (ADC) teknolojisi geliştiriyor.
Bir ADC, analog sinyalleri dijitale dönüştürüyor, doğru sıfır kombinasyonlarını ve veriyi dijital olarak temsil edecek olanları tahmin ediyor. Böylece de, bu verilerin bilgisayarlarda depolanmasını, belli kalıplar ve öngörüler için kullanılmasını mümkün kılıyor.