Haberler

Antik Çağın "Fasulyesi" İlk Yolculuğunu Mısır'a Yapacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Phaselis Antik Kenti'nde adını benzerliğinden dolayı fasulye kelimesinden alan bir gemi türü olan Phaselos, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen proje kapsamında yeniden canlandırılacak Uluburun batığının replikasını da yapan 360 Derece Araştırma Grubu üyelerinin destek vereceği çalışmada Phaselos, Phaselis Antik Kenti içinde tamamen antik çağın teknolojisi kullanılarak inşa edilecek Yaklaşık 600 kişi kapasiteli bir yelkenli türü olan Phaselos ile ilk yolculuk, antik çağda olduğu gibi Mısır'a yapılacak

GÜÇ GÖNEL - Phaselis Antik Kenti'nde hem ticaret hem de savaş gemisi olarak kullanılan, 600 kişi kapasiteli "Phaselos" adlı gemi, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü öncülüğünde yeniden canlandırılacak. Adını şeklinin benzerliğinden dolayı "fasülye" kelimesinden alan Phaselos, ilk yolculuğunu Mısır'a yapacak.

Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova beldesindeki Phaselis Antik Kenti, en parlak dönemlerini MÖ 7. yüzyıl ile MS 2. yüzyıl arasında yaşadı. Farklı amaçlara hizmet eden üç limanıyla Likya ve Pamfilya'nın önemli limanlarından olan Phaselis'ten, Mısır ve Karadeniz ülkelerine parfümden kumaşa birbirinden farklı ürünler taşındı.

Phaselis halkı Akdeniz ve Karadeniz'i aşarken, adını fasülyeye benzerliğinden alan "Phaselos" adlı bir gemi kullandı. 600 kişi kapasiteli Phaselos, sadece ticarette değil, yeri geldiğinde savaş için de Phaselis halkına hizmet verdi. Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü uzmanları da antik çağın önemli deniz araçlarından Phaselos'u yeniden oluşturmak üzere bir çalışma başlattı.

İlk olarak maketi yapıldı

Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkini geçen yıl gerçekleştirdikleri yüzey araştırmasının ikincisine 20 Ağustos'ta başlayacaklarını söyledi. Arslan, bu çalışmalar kapsamında yöreye özgü bir gemi türü olan Phaselos'u yeniden canlandırmak üzere ilk adımları attıklarına işaret etti.

Antik çağdan kalma mozaiklerden yola çıkarak Phaselos'un planlarının çizildiğini belirten Arslan, 1993 yılından bu yana Antalya'da gemi maketleri yapan Ümit Durak'ın da geminin bir maketini yaptığını kaydetti. Maketin tamamlanmak üzere olduğuna işaret eden Arslan, çalışmanın sadece küçük bir maketle sınırlı kalmayacağının altını çizdi.

360 Derece Araştırma Grubu da destek verecek

Prof. Dr. Arslan, projenin ikinci adımında Phaselos'un replikasını yapmaya hazırlandıklarını, bunun için Uluburun batığının replikasını da yapan 360 Derece Araştırma Grubu'ndan Prof. Dr. Hayat Erkanal ve arkeolog Osman Erkurt'dan destek aldıklarını söyledi.

Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antik çağda olduğu gibi Mısır ve İskenderiye'ye bu gemiyle gitmeyi planlıyoruz. Bunun örnekleri 1947 yılından beri yapılıyor. Dünyada Atlantik ve Pasifik'i geçen gemiler var. Sualtı arkeloji ekibinden çalışan arkadaşlar bu projede bize yardımcı olacaklar. İşin altyapısını hazırladık. 5 sene içinde projenin hayata geçirileceğini düşünüyorum. Geminin modellerini bulduk. Antik çağdaki mozaik resimlerini biliyoruz. Tanımları üzerine çalışmaları yaptık. Çizimi ana hattıyla bitirdik. Daha sonra inşaat mühendisleri, bu konulardaki tecrübeli insanlarla görüş birliğine vararak gemiyi inşa edeceğiz."

Antik çağın teknolojisiyle inşa edilecek

Phaselos'u inşa ederken geminin aslına bağlı kalacaklarına işaret eden Arslan, sedir ağacından inşa edilecek gemide antik çağın teknolojisini kullanacaklarını bildirdi.

Üretimi de Phaselis Antik Kenti'nde yapmayı planladıklarını anlatan Prof. Dr. Arslan, yelkenli olacak geminin, buradaki limanlardan birinden denize indirileceğini sözlerine ekledi. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel
title
Close