Tuncay Şanlı: Korkuyorum
Hindistan takımlarından Pune City'de oynayan Tuncay Şanlı, "Arabaya bindiğimde korkuyordum. Nereden ne zaman araba geçeceği belli olmuyor" değerlendirmesinde bulundu.
Hindistan Süper Ligi'nde mücadele eden Pune City ekibinde sezonu tamamlayan deneyimli futbolcu Tuncay Şanlı, 'Arabaya bindiğimde korkuyordum. Nereden ne zaman araba geçeceği belli olmuyor' dedi. Kariyerinde Sakaryaspor, Fenerbahçe, Middlesbrough, Stoke City (İngiltere), Wolfsburg (Almanya), Bolton Wanderers (İngiltere), Bursaspor, Umm Salal ( Katar ) ve Pune City (Hindistan) formaları giyen Tuncay Şanlı, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
"HİNDİSTAN 5 SENE İÇİNDE FUTBOLA DAMGA VURABİLİR"
Futbola yatırım yapmaya son dönemde başlayan Hindistan'ın bu alanda giderek yükseleceğine inandığını aktaran Tuncay, "İmkanları var. Futbol anlayışı ve kültürü yavaş yavaş geliştiği için, zamanla dünya futbolunda yerlerini alacaklardı. Sanıyorum Hindistan, 5 yıl içinde futbola damgasını vurabilir. Maddi açıdan çok iyi durumdalar" dedi.
"İNGİLTERE LİGİ ÇOK FARKLIYDI"
Toplam 8 takımlı Hindistan Süper Lig'de Pune City'nin normal sezonu 7. durumda tamamladığını anlatan Tuncay, yurt dışında İngiltere, Almanya ve Katar'da forma giydikten sonra Hindistan'a transferinin sürpriz bir şekilde gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi: "İngiltere ligi benim için çok farklıydı. Hep oynamak ve o atmosferde bulunmak istediğim bir yerdi. Orada bulunmaktan hem futbol hem de yaşam anlamında çok büyük keyif aldım. Almanya yine öyleydi. İstediğim gibi bir süreç gitmedi orada. Katar farklı bir tecrübe oldu benim için. Tanıdığım oyuncular vardı ve zaten hoca tanıdıktı. Orada iyi bir sezon geçirdim. Saha içinde ve dışında çok fazla katkım oldu diyebilirim. Hindistan ise benim için bir sürpriz oldu. Katar'a giderken, Hindistan'dan da teklif vardı ama ben o dönem biraz da bu teklife gülmüştüm. Çünkü orası kriketle ön planda olan bir ülke. Sonra yine bir teklif olunca değerlendirdim."
"TAKIMIMDA MUTU VE ZOKORA DA VARDI"
Hindistan tecrübesiyle ilgili olarak, "Farklı insanlar, farklı bir kültür. Benim için çok keyifliydi" değerlendirmesinde bulunan Tuncay, "Değişiklikleri ve heyecanı seviyorum. Bu açıdan benim için keyifli oldu. Orada yaşam anlamında en üst seviyeyi de en alt seviyeyi de görebilirsiniz. Ben gitmeden önce, Nicolas Anelka, Elano, Roberto Carlos, Zico gibi isimler orada çalışmıştı. Takımımda ise Didier Zokora ve Adrian Mutu vardı. Baktığınızda birçok önemli isim gitmiş. Demek ki onlar da değişiklik seviyorlar" diye konuştu.
Tuncay, Pune City takımıyla sözleşmesinin sona erdiğini vurgulayarak, "Şu an orada lig bitti ve benim sözleşmem de bitti. Ağustos ayının sonlarına doğru sezon başı kampları başlıyor. Lig ise eylül ayının ilk günlerinde başlayıp, eğer final etabına kalmazsanız aralık ayı başında sona eriyor. Sezon ise 21 Aralık tarihinde tamamen sona erdi. Oyuncular da daha sonra farkı takımlarla anlaşabiliyorlar" şeklinde konuştu.
"GOL ATTIĞIMIZDA RAKİP TAKIM SEYİRCİSİ DE SEVİNİYOR"
Hindistan'da futbola olan ilginin de yüksek olduğunu aktaran tecrübeli oyuncu, "Statların hepsi dolu diyebilirim. Kriket ön planda ancak son 2 yıldır yatırımlar futbola kaymaya başladı. Seyirciler de her maça geliyorlar. Bazı maçlarda 40 bir seyirci bulabiliyorsunuz. İlgi fazlasıyla var. Hindistan'da futbola bir eğlence olarak bakılıyor ve gol attığınızda rakip takımın seyircisi de sevinebiliyor. Hindistan film sektörü Bollywood'un yıldızları da maçlara ilgi gösteriyor. Keyifli geçiyor" ifadelerini kullandı.
Tuncay, tüm takımın aynı otelde yaşadığını aktarırken, "Evli olanlar aileleriyle birlikte olmak üzere, herkes orada kalıyordu. Bir kamp süreci gibi. Sezon boyunca orada kalıyorsunuz. Zaten 2 maç evinizde oynadığınızda, 5 gün veya 1 hafta deplasmana gidiyorsunuz. O yüzden de ev tutmak biraz tuhaf olur. Ama uzun süre bu durumda kaldığınızda da sıkılabilirsiniz" şeklinde görüş belirtti.
"HAYATINIZDA BİR DEFA HİNDİSTAN'I GÖRMELİSİNİZ"
Tuncay Şanlı, "Hayatınızda en az bir defa Hindistan'ı görmelisiniz" derken, orada yaşadığı ilginç durumları aktardı.Tarihi yerleriyle ve çok farklı kültürüyle bu ülkenin ziyaret edilmesi gereken önemli bir yer olduğunu dile getiren Tuncay, şöyle devam etti: "İki kez festivallerine katıldım. İlk gittiğim gün fil festivaliydi ve kulüp başkanının evini ziyaret etmiştim. Yine bir başka festivalde ise takım halinde geleneksel kıyafetler giymiştik. Havai fişek gösterileri yapılıyordu. Çok fazla tanrıları var ve her an farklı bir şeyle karşılaşabiliyorsunuz. İneklere karşı ayrı bir saygıları var ve bunu sokaklarda görebiliyorsunuz. Fil festivali nedeniyle verilen davette, kulüp başkanının evindeki bir filin üzerinde kilolarca altın vardı. Geleneklerine göre de festival bittikten sonra altınları bir göle atıyorlardı. Çok farklı bir kültürleri ve yaşayış tarzları var. Ancak fakir halkı gördüğünüzde de üzülüyorsunuz."
"YOLLARDA KURAL YOK"