Kordsa Global, 'Babayiğit'in Yükünü Çekmeye Hazır

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin 50 yıllık yerli otomobil hayali bir türlü gerçekleşmedi ama bu yolda gece gündüz çalışan şirketler var. Kordsa Global yeni nesil otomobilleri hafifl etecek iki teknoloji üzerinde çalışıyor.

Türkiye'nin 50 yıllık yerli otomobil hayali bir türlü gerçekleşmedi ama bu yolda gece gündüz çalışan şirketler var. Dünyanın lider endüstri tekstili üreticilerinden Kordsa Global yeni nesil otomobilleri hafifl etecek iki teknoloji üzerinde çalışıyor.

Türkiye 100 yılı deviren otomotiv endüstrisinde atılım yapamasa da, sektörün geleceği elektrikli araçlar için yüzlerce girişim bulunuyor. Bu araçların tek şarjla uzun mesafeler kat edilebilmesi için ilk şart hafif olması. Ana işi naylon iplik ve lastik bezi üretmek olsa da teknoloji şirketi gibi çalışan Kordsa, hem lastikleri hem de otomobil gövdesini hafifletmek için üniversitelerle el ele vermiş durumda. Kordsa Global CEO'su Cenk Alper, "Elektrikli araçların hayata geçmesinde iki konuda çok çalışıyoruz. Bir tanesi lastik ağırlığının azaltılması. Kordsa bu konuda çok ciddi efor sarf ediyor. İkincisi; otomobil şasesi ve gövdesinin hafifl emesi. Karbon fiber işine girmemizin etkileri de burada görülecek. Yeter ki yerli üretimine biri soyunsun, biz o babayiğitle çalışırız" diye konuştu.

Karbon fiber ipliklerin örülüp reçine ile kaplanmasıyla ortaya çıkan kompozit, çok hafif olmasına rağmen çelik kadar dayanıklı. Aralık ayında başbakanın katılımıyla 60 milyon liralık Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin temel atma törenini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Cenk Alper, Temsa ve Aselsan'ın da elektrikli araç projelerini karbon fiber üretimi ile destekleyeceklerini söyledi. Alper, isim vermese de Türkiye'de halihazırda otomotiv üretimi yapan şirketlerle görüştüklerini de dile getirdi.

Lastikte yatırım bitti sıra satışta

Hafif otomobiller için Kordsa'nın bir diğer geliştirme alanı da lastikler. Şirketin asıl işi lastik bezi üretmek, cironun yüzde 90'ı da buradan geliyor. Elektrikli araca verecekleri diğer desteğin lastik verimini artırmak olduğunu kaydeden Kordsa Global CEO'su Cenk Alper, "Bu nedenle senede 15 milyon lira Ar-Ge yatırımı yapıyoruz" dedi. Endonezya'da 100 milyon dolarlık lastik bezi fabrikasını tamamlayan şirket için sırada satışları artırmak bulunuyor. Yeni yatırımlardan önce kompozit merkezinin tamamlanması ve yeni fabrikanın kapasitesinin doldurması gerektiğini bildiren Cenk Alper, "Bu yatırımların takipçisi olarak satış büyümesi sağlamamız lazım. Lastik endüstrisi yıllık ortalama yüzde 4-5 büyür. Biz de yüzde 6-7 büyüme hedefl iyoruz" diye konuştu.

Satışlarının yüzde 95'inin yurtdışına yaptıklarının altını çizen Cenk Alper, " Türkiye'de satışımız sınırlı ama çok önemli. Brisa ikinci fabrikasının duyurusunu yaptı. Sumitomo geliyor. Pirelli, Goodyear, Petlas önemli müşterilerimiz. Sumitomo ile dünyanın her tarafında çalışıyoruz. Onlar Çankırı ve Aksaray'da fabrika temelini atarken biz de hazırlığa başladık" dedi.

Betonu sağlam tutacak teknoloji

2007'den beri Kordsa'da çalışan Cenk Alper 1,5 yıldır CEO koltuğunda oturuyor. Kariyerinde ciddi bir inovasyon birikimi olan Alper, kompozit üretimi dışında inşaat sektöründe değişim yaratacak bir ürün ortaya çıkardıklarını bildiriyor.Teknik tekstilde 12 farklı iş alanı olduğunu söyleyen Alper, "Bir stratejik çalışma yapıp lastik dışında alanlar seçtik. Bunlardan biri kompozit güçlendirmesiyken diğeri de inşaat güçlendirmesi. İnşaat güçlendirme malzemelerinde şansımıza bugün lastik için ürettiğimiz Naylon 6.6 malzemesi çok önemli bir işe çözüm oldu. Naylon 6.6 suyu önce emiyor, daha sonra da yavaş yavaş bırakıyor. Beton soğurken su bırakıldığı için çatlakların oluşması engelleniyor. Bir de çeliğin içerisindeki çelik hasırı ya da lifl eri ortadan kaldırmaya yönelik olan bir ürün bulunuyor. Bizimki sadece ürün değil, aynı zamanda süreç ve makine inovasyonu. Kordsa, ürününden, üretim sürecine hatta makine tasarımına kadar her aşamasının kendi geliştirdi. Bu çıkan ürün aslında 4-5 yılık bir araştırmanın sonucu" dedi.

Çimsa ve Akçansa ile pazarlayacak

Bu ürünün endüstriyel zemin ve tünellerde çok iyi sonuç verdiğini kaydeden Cenk Alper, "Kardeş şirketlerimiz Çimsa ve Akçansa sayesinde çapraz pazarlama yapma şansımız var. Dolayısıyla da onlarla da şimdi ortak marka çıkartma yönünde arkadaşlarımız çalışıyor. Bu ürünün betonla birleştirilmiş halini birlikte pazarlayacağız. Sabancı'nın sinerjisi diyoruz biz buna, birden fazla şirketin bir arada olmasının avantajını yaşayacağız. Şu anda arkadaşlarımız proje bazlı olarak yurtdışını da takip etmeye başladı. Doha metrosunu takip ediyoruz. Endonezya'daki fabrikamızı kullanarak pazarlama faaliyetlerine başladık. Daha geçen ay Las Vegas'ta yapı malzemeleri fuarında ürünümüzü tanıttık. Ana hedefimiz ilk başta Türkiye ama bunu halka halka büyütmeyi planlıyoruz. Kordsa zaten 7 ülkede, bulunduğumuz her ülkede de bu ürünü satabileceğimizi düşünüyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.

Euro/dolar'da biz kazandık bankalar kaybetti

Kordsa'nın en büyük özelliklerinden biri ana gelir kaleminin dolar ve eurodan oluşması. Döviz dengeleri tüm dünyada yeniden kurulurken bu durumla nasıl baş ettiğini sorduğumuz Cenk Alper, şu cevabı veriyor: "Şirketin cirosunun yüzde 72'si dolar, yüzde 23'ü euro bazlı. Buna karşılık giderlerin yüzde 60-65'i dolar bazlı. Dolayısıyla bunlar birbirini toparlıyor. Bunun dışında bilançomuzda açık pozisyon varsa onu da hedge ediyoruz. Bu sene mesela karzarar tablomuzda bütçemize göre euro/dolar problemimiz vardı. Onu sene başında hedge ettik, pariteyi 1,20'lerde yakaladık. Parite şu anda 1,05'te dolayısıyla biz kazanıyoruz bankalar kaybediyor. Hedge'i etkin kullanmanın avantajını yakaladık."

Halka arz kararı holdinge bağlı

Borsa İstanbul'da işlem gören Kordsa'nın işlem hacmi sınırlı. Sabancı grubu şirketin daha büyük bir dilimini arz etmek için prensip kararı bulunuyor. Kordsa Global CEO'su Cenk Alper, topun Sabancı grubunda olduğunu belirterek; "Sabancı Holding geçen ay hisselerin yüzde 25 kadarını satılabilir konuma aldı. Buna göre Sabancı grubun 1-1,5 yıl içerisinde böyle bir karar alabilir. Tamamen onların kararı. Bu an söyleyebileceğim tek şey, şu an yüzde 9'umuz halka açık ve işlem hacmi düşük. Bunun gelişmesi bizi mutlu eder" dedi.

Kaynak: Dunya.com / Ekonomi

Sabancı Holding, Ekonomi, Türkiye, Kordsa, Ekonomi, Haberler