Aziz Yıldırım'ın Ne Kadar Süre Hapis Yatacağı Netleşti
Daha önce 1 yıl cezaevinde kalan Yıldırım, 2 yıl 8 ay 7 gün daha cezaevinde kalacak.
Yargıtay'ın kararı sonrası F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın ne kadar süre hapis yatacağı netleşti. Daha önce 1 yıl cezaevinde kalan Yıldırım, 2 yıl 8 ay 7 gün daha cezaevinde kalacak. Dosya Yargıtay'dan kuryeyle İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştıktan sonra infaz için düğmeye basılacak. İnfaz Savcılığı, karar kendilerine ulaşılır ulaşmaz Yıldırım ve diğer mahkumiyeti onananlar hakkında yakalama kararı çıkaracak.
YILDIRIM VE PEKER'İN KARARI ONANDI
Sabah gazetesi yaptığı haberde hukukçuların görüşlerine de yer verdi. Hukukçular, kararın sadece Aziz Yıldırım ve Olgun Peker liderliğindeki örgütler yönünden onandığını belirtti. Hukukçular, suçu işledikten sonraki yargılama sürecinde pişmanlık gösterip göstermedikleri nazara alınmadan, mahkumiyet kararları verilmesi sebebiyle 12 kişinin hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin bozulduğunu belirtiyor. Dosyanın önümüzdeki hafta yerel mahkemeye ulaşmasının ardından hem infaz sürecinin hem de İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sürecinin başlayacağına dikkat çekiliyor. İşte hukukçuların görüşleri:
ŞİKE DAVASINDA BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Avukat Rezan Epözdemir, Yargıtay kararı sonrası süreçle ilgili şunları söyledi: "Yargıtay 5.Ceza Dairesi'nin kısmi onama, kısmi bozma kararından sonra cezası kesinleşen sanıklar açısından olağan kanun yolları tükendiğinden ve karar şeklen kesinleştiğinden infaz süreci başlayacaktır. Dosya ilk olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı CMK 308. Madde kapsamında itiraz yetkisini kullanıp 5.Ceza Dairesi'nden kararı kaldırmasını isteyebilir. Daire, bu kararı kaldırmazsa dosya itiraz ile karar vermek üzere Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilebilir.
"BAŞSAVCILIK İTİRAZ ETMEYECEKTİR"
Yargıtay Cumhuriyet Baş- Savcılığı daha önce bu dosyaya vermiş olduğu tebliğnamede kararı kesinleşen ve onanan sanıklar yönünden, onama istediğinden tebliğnamesini değiştirip itiraz hakkını kullanması teamüllerde karşılaştığımız bir durum değildir. Başsavcılığın itiraz etmesi, o zaman görmediği hukuka aykırılığı şimdi görmesi anlamına gelecektir ki bu da hukuken ve fiilen pek karşılaşılabilen bir durum değildir.
"İNFAZ SAVCILIĞI 'YAKALAMA' YAPACAK"
Daha sonra dosya İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek, bu mahkeme cezası onanan sanıklar yönünden infaz savcılığına üst yazı ile durumu bildirecek, gereğinin ifasını talep edecektir. İnfaz savcılığı bu aşamada ikili bir tasnif yapma yoluna gidecek, 3 yıl ve altında ceza alan sanıklara tebligat gönderilecek, 10 gün içinde teslim olmaları aksi halde haklarında yakalama kararı çıkarılacağı bildirilecektir. 3 yılın üstünde ceza alan sanıklar hakkında ise direkt yakalama kararı çıkartılacaktır. Bu süreç normalde tebligat hükümleriyle birlikte 2.5-3 ay sürerken kamuoyunun ilgisine mazhar olmuş dosyalarda süreci hızlandırabilmek için memur eliyle tebligat ve dosyaların gönderilme işlemleri yapılmaktadır. Şahsen bu durumun sanıklar arasında eşitlik ilkesine aykırı olacağı kanaatindeyim."
"ŞİKEYE AYM YOLU AÇIK"
"Sanıkların ve sanık avukatlarının CMK 308'deki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itiraz yetkisini kullanması talebi dışında, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru ve yargılamanın yenilenmesine dair olağanüstü kanun yolu hakları da vardır. Bu başvurular infaz sürecini durdurmaz. Ancak talepler kabul edilirse veya CMK madde 312'ye göre tedbiren infazın durdurulmasına karar verilebilir. Kamuoyunda yazılanların aksine 5215 sayılı kanunun 107. Maddesine göre, örgütlü suçlarda şartlı salıvermede adi suçlardan farklı olarak, 2/3 değil 3/4 olduğundan, Aziz Yıldırım'ın hakkındaki 6 yıl 3 aylık hapis cezasına dair mahkumiyet kararın kesinleşmesi ile tutuklu olarak kaldığı sürenin mahsubu ve 5215 sayılı kanunun 105-A maddesi uyarınca, denetimli serbestlikten de yararlanması halinde 2 yıl 8 ay 7 gün cezaevinde kalması söz konusu olacaktır."
"İNFAZ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GERÇEKLEŞECEK"
"Yargıtay'ın temyiz incelemesi neticesinde; şike suçunun ve çıkar amaçlı suç örgütü yapısının varlığı hakkında onama kararı verilmiş, bu onamayla Aziz Yıldırım ve Olgun Peker liderliğindeki suç örgütlerinin varlığı kesinleşmiştir. Yıldırım ve Peker dahil sanıklar ile ilgili infaz önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecektir. Sanıklar Yusuf Turanlı, Ümit Karan, Tayfur Havutcu, Tamer Yelkovan, Serdal Adalı, Sami Dinç, Ömer Ülkü, Mehmet Yıldız, Mehmet Şekip Mosturoğlu, Mecnun Otyakmaz, İbrahim Akın, Haldun Şenman, İlhan Çelikay, Korcan Çelikay, İskender Alın, Hakan Karaahmet, Gökçek Vederson, Cemil Turhan, Bülent Uygun, Bülent İbrahim İşçen, Ali Kıratlı, Alaeddin Yıldırım, Abdurrahman Yakut, Abdullah Eker, Aykut Aydın, Olgun Peker, Selim Kımıl, Samet Erdemir, Özden Tütüncü ve Evren Kımıl için; şike suçlamasına ilişkin haklarında verilen hapis cezasının ertelenmesine yasal engel olmadığından, yasal şartların varlığı ve cezalarının ertelenip ertelenmeyeceğinin tartışılmadan hapis cezasının verilmesi nedeniyle kararın bozulmasına hükmedilmiştir."
"TEBLİĞ EDİLENE BAŞKAN"
"Yargıtay bu kararı ile Olgun Peker'in 'Suç Örgütü Kurmak ve Yönetmek', Aziz Yıldırım'ın ise 'Suç Örgütü Kurmak' suçlarından aldıkları cezaları onadı. Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu hakkında; seyir yasağı ve yöneticilik engeli getirildi. Bu yasaklar, Yargıtay Kararı'nın ilgililere tebliği ile başlayacak. 5.Ceza Dairesi dosyayı İstanbul'a gönderdikten sonra cezaları kesinleşenler açısından İnfaz Savcılığı aldıkları cezaların sürelerini göz önüne alarak davetiye tebliği veya yakalama kararı çıkarma yoluna gidecek. Cezası Yargıtay'ca bozulan Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz'ın ise bu aşamada başkanlığa devam etmesine engel teşkil eden bir durum söz konusu değil. Ceza hükümleri bozulan sanıklar yönünden ise yerel mahkeme davetiye çıkaracak ve yargılama yeniden yapılacak."