Ata Sporu Güreş, Gelecek Nesillere Aktarılıyor
Geçmişte savaşa hazırlık amacıyla yapılan güreş, günümüzde ülkenin farklı illerinde düzenlenen etkinliklerle yaşatılmaya çalışılıyor.
İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilen ata sporu güreş, Türkiye Güreş Federasyonu'nun verdiği desteklerle gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.
Geçmişte savaşa hazırlık amacıyla yapılan güreşin, günümüzde ülkenin farklı illerinde düzenlenen etkinliklerle yaşatılması hedefleniyor. Genellikle çayır ve mesire yerlerinde düzenlenen yağlı pehlivan güreşleri, farklı kategorileriyle pehlivanları er meydanlarında beden ve akıl gücüyle mücadeleye sürüklüyor.
Yağlı güreşlerde vücudun zor kavranması için zeytinyağı ile yağlanan pehlivanlar, hakem gözetiminde rakibinin sırtını yere getirmek için zorlu bir mücadele veriyor. Güreşlerin vazgeçilmezi olarak nitelendirilen cazgırlar ise pehlivanların özelliklerini seyirciye anlatıp, dualarla pehlivanları meydana sürerek güreşlere renk katıyor.
Türkiye Güreş Federasyonu Akdeniz Bölge Sorumlusu Orhan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ata sporu güreşin verilen desteklerle gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalar yapıldığını söyledi.
Bu yıl Federasyon Başkanı Hamza Yerlikaya'nın 4 kadar güreşte boy atlama yaptığını belirten Çetin, bunun sonucunda da güreşlere olan ilginin 2 kat arttığını ifade etti.
653. Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin bu yıl da pehlivanların kıyasıya mücadelesiyle seyircilere unutulmaz anlar yaşattığını anlatan Çetin, "Bu yıl Kırkpınar'da sürpriz denilebilecek bir isim olan Fatih Atlı, başpehlivan unvanını aldı. Atlı, daha sonra katıldığı farklı güreşlerde de başarılı sonuçlar elde etti. Federasyon olarak amacımız ata sporumuz olan güreşte yeni ve başarılı sporcular yetiştirerek bu geleneğin yaşatılmasına vesile olmak" dedi.
Çetin, federasyon olarak Avrupa şampiyonlarına yönelik sporcular yetiştirerek ülkenin adını dünyaya duyuracak çalışmalara da imza attıklarını dile getirdi.
Bu yıl yapılması planlanan bazı güreşlerin yerel seçimler, ramazan ayı ve cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla ileri tarihlere ertelendiğini kaydeden Çetin, söz konusu nedenden dolayı bazı yağlı güreşlerin 6-7 hafta kadar aksadığını belirtti.
Çetin, Soma'daki maden faciası nedeniyle de mayıs ayındaki güreşlerden 5'inin iptal edildiğini, bir güreşin ise ileri bir tarihe ertelendiğini sözlerine ekledi.
- "Eski Avrupa şampiyonu yeni pehlivanlar yetiştiriyor"
1996 yılında Sofya'da Avrupa şampiyonu olan Milli Güreşçi Orkun Sivri ise Fethiye Belediyespor bünyesinde güreş antrenörü olarak pehlivanlar yetiştirdiğini anlattı.
Güreş sporunun kendi dönemlerine göre daha iyi imkanlar sunduğunu vurgulayan Sivri, bu doğrultuda kendisi gibi güreş sporundan gelme arkadaşlarıyla ata sporuna gönül veren gençleri müsabakalara hazırladıklarını ifade etti.
Ata sporu güreşin Yörük kültüründen geldiğini anımsatan Sivri, şöyle konuştu:
"Bu bölge Teke yöresi olduğu için güreş sporuna gönül veren birçok gencimiz var. Biz de elimizden geldiği kadar onlara faydalı olmaya çalışıyoruz. Kulübümüzün sporcuları da Kırkpınar'da, Avrupa şampiyonalarında ve diğer güreşlerde boy gösteriyor. Amacımız, kendimiz gibi milli mayoyu giyip Türk bayrağını göndere çektirmek. Ata sporumuz bizim yöremizde futboldan daha önde gelen bir spor dalı. Halkımız güreşleri destekliyor ve ilgisini güreşlere katılarak gösteriyor. Güreşleri, belediyeler ve çeşitli kuruluşlar üstlenerek düzenliyor. Eskiye göre hem güreş sayısı hemde güreşi izleyen seyirci bakımından daha iyi bir yerdeyiz."
Sivri, devletin başarılı sporculara destek verdiğini, Avrupa ve dünya şampiyonasında gençler ile büyükler kategorisinde ilk 3'e giren sporcuların üniversiteye alınıp, sonrasında ise 2006 yılında çıkan kanunla memur olarak atamasının yapıldığını dile getirdi.
Her sporcunun bu avantajları iyi kullanması gerektiğini kaydeden Sivri, bu imkanlar doğrultusunda birçok sporcunun iyi sonuçlar elde edebileceği ifadesini kullandı.