Haberler

Anafor' Operasyonunda Avukatlar Gelmediği İçin Karar Çıkmadı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir’de, 9 yıl önce yapılan ’Anafor’ operasyonuyla ilgili 176 kişinin yargılandığı, sanıkların bir kısmının ceza aldığı ve Yargıtay’ın bazı kararları onayıp bazılarını bozduğu dava görülmeye devam edildi.

İzmir'de, 9 yıl önce yapılan 'Anafor' operasyonuyla ilgili 176 kişinin yargılandığı, sanıkların bir kısmının ceza aldığı ve Yargıtay'ın bazı kararları onayıp bazılarını bozduğu dava görülmeye devam edildi. Bu celse karar verilmesi beklenen davada, birçok sanık avukatı mazeret bildirip gelmediği için dava ileri bir tarihe ertelendi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, İzmir'de 2008 yılında, "Anafor" operasyonunun ardından açılan 176 kişinin yargılandığı davada bazı sanıkların cezasını onarken, bazılarının da bozulmasına karar vermişti. Yargıtay'da cezaları bozulan sanıkların duruşması görülmeye devam edildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 9. celsesi yapılan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Geçtiğimiz celse duruşma savcısı verdiği mütalaasında sanıklardan Hüseyin Yıldırım, Nusret Baran, Ali Çağlar, Enver Çapkur, Şenol Özhan, Abdülkadir Kiraz, Mahmut Karadağ, Gökhan Çıkar, Rafet Demir, Serdar Örtmez, Nihat Yılmaz, Metin Sağır, Hakan Bilgiç, İbrahim Bozkan, Ekrem Ali Erdem, Orhan Kürkçü, Muhammet Altun, Özcan Gündoğdu ve İsmail Danışman'ın beraatlerini talep etmişti. Savcı sanıklardan Ahmet Tekin Baykal'ın bazı suçlardan beraatini, diğer sanıklarla birlikte bazı suçlardan cezalandırılmasını talep etmişti. Öte yandan, savcı tarafından verilen mütalaada, Özcan Deniz'i yaraladığı ileri sürülen Ali Bülbül ile tehdit ettikleri belirtilen sanıklar Tamer Manavcı ve Ömer Dalkaç hakkında 'kasten yaralama' ve 'tehdit' suçundan cezalandırılmaları talep edilmişti. Savcı geçen celse verdiği mütalaayı tekrarladığını söyledi. Mahkeme başkanı, birçok sanık avukatının mazeret dilekçesi verip duruşmaya katılmadığı için sanık ve sanık avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını alamayacaklarını belirtip, sanık avukatlarının tam olarak duruşmada bulunması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Olayın geçmişi

İzmir polisi, Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki grubun yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddiaları üzerine 1,5 yıl süren takibin ardından 2008'de İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Kuşadası, Muğlu, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya'da operasyon düzenlemişti. 'Anafor' adlı operasyonda, Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, emekli askeri savcı, emekli iki uzman çavuş, Danıştay hakimliğinden ayrılmış bir avukat ve emekli polis müdürünün de aralarında bulunduğu çok sayıda şüpheli yakalanmıştı. İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan 176 sanıklı dava, 130 olay değerlendirilerek 2012 yılında karara bağlanmıştı. Suç örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanan Ahmet Tekin Baykal, bu suçtan 3 yıl 1 ay 15'er gün hapis cezasına, ayrıca örgüt adına gerçekleştirilen Vedat Orhan Çelek, Ayhan Çelek, Zeki Göktuğ, Simay Erturun, Nevzat Soyugüzel, Tuncer Dal, Cemalettin Doğan'a karşı eylemler, Çeşme Plajı ihalesi, Adnan Menderes Havalimanı yemek ihalesi, Kuşadası'nda bar olayı, kumar oynatmak, tehdit, hürriyeti tahdit, gayrimenkule el koyma, yağma gibi suçlardan ise toplam 67 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Davada Barış Vural'a 34 yıl 3 ay, Barış Öner'e 30 yıl 1 ay, Yıldırım Baran'a 12 yıl 9 ay, Serkan Gül'e 22 yıl 6 ay, Fikret Şahin'e 15 yıl 2 ay, İlker Doğdu'ya 11 yıl 10 ay, Bünyamin Aras ve Soner Şaşmaz'a 10'ar yıl, iş adamı Cumhur Atış'a 11 yıl, avukatlar Mürsel Ünlü'ye 21 yıl 4 ay, Cezmi Arslan'a 34 yıl 4 ay, Maksut Tuğlu'ya 50 yıl 4 ay, Sami Hoştan'ın da aralarında bulunduğu 41 sanığa ise örgüt üyeliği ya da örgüte yardım suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası verilmişti. Dava kapsamında "Çeşme Plaj ihalesi" ile ilgili yargılanan eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran ile Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise beraat etmişti. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3. Sayfa
title
Close