Haberler

Kafamın İçinde Biri Var!

Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, beyin sağlığımızın, hayatı algılayış şeklimiz üzerindeki etkilerinin yadsınamaz olduğunu söyledi.

Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, beyin sağlığımızın, hayatı algılayış şeklimiz üzerindeki etkilerinin yadsınamaz olduğunu söyledi. Dr. Yavuz, "Eğer beynimizin sağ ve sol tarafları birbirinden bağımsız hareket etmeye başlarsa, hayal ve gerçeği ayırt edemeyiz. Beynin sağ ve sol kısımlarının bağımsız hareket etmesi olarak tanımlanan; Şizofreni, bireyin duygu düşünce ve davranışlarda anormal sapmalar yaşamasına sebep olur. Toplumdan uzaklaşma, olaylar karşısında fazla tepki verme veya tepkisiz kalma, mantıksız konuşmalar, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtilerle yavaş yavaş ilerler" dedi.

Reem Nöropsikiyatri Merkezi'nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, şizofreni nasıl ortaya çıkar, nasıl tedavi edilir, toplumda nasıl sorunlara yol açar? Konularında önemli bilgiler verdi.

Aile ve Yakın Arkadaş Desteği Önemli

Kişinin güçlü ve ayakta kalmasını sağlayan en önemli faktörün ruh ve akıl sağlığı olduğunu söyleyen Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, "Şizofreni belirtileri göstermeye başlayan kişinin kendi durumunu tartması, isabetli sonuçlara varması mümkün değildir. Bu durumda hastayı ailesi ve yakın arkadaşları yönlendirerek destek vermelidir. Yaygın olarak şizofreni hastaları, kafalarının içlerindeki sesler tarafından yönetildiklerini, duygularının ve düşüncelerinin kontrol edildiğini, fikirlerinin çalındığını söylerler. Bireyin şizofreni olduğunun en net belirtisi, hastanın gördüğü sanrılardır. Doğru olmadığına dair kanıtların olmasına rağmen hastanın doğru olduğunu savunduğu, yaşanmamış olayların yaşanmış olduğu iddiasında bulunma duruma; sanrı denir." dedi.

Hastalık Saldırganlaştırmıyor, Toplum Saldırganlaştırıyor

Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Olmayan sesleri, kokuları, görüntüleri gerçek gibi algılayan şizofreni hastaları, yaşadıkları sanrılara gerçekmiş gibi tepkiler verir. Hastada içe kapanma, toplumdan soyutlanma, konuşmada bozukluk dikkat çekici boyutlara uzanır. Bu yüzden şizofreni teşhisi konmuş hastaların, günlük hayatına ve işine devam etmesi pek mümkün olmamaktadır.

Şizofreni hastalarının saldırgan olduğuna dair toplumda yer eden yanlış inanış, onların sosyal hayattan soyutlanmasına sebep olmaktadır. Hasta, sosyal hayattan dışlanmaz ve kabul görürse tedaviye daha hızlı yanıt verir.

'İntihar Eğilimleri Artar'

Şizofreni tanısı konan hastalarda genellikle konuşma içerinde bozukluklar gözlenebilir, doğru zamanda doğru tepkiler veremezler. Kişisel hijyenlerinde azalma başlar, tedavi başlamaz veya tedavide yol kat edilemezse hastalar artık çevresine olan tüm ilgisini kaybetmenin yanı sıra kendilerinin bakımlarını bile sağlayamaz hale gelerek intihara eğilimleri gösterirler. Tüm hastalıklarda olduğu gibi genetik bir hastalık olan şizofreni aile bireylerine kalıtsal olarak aktarılmaktadır. Örneğin; ebeveynlerden biri şizofreni hastası ise çocuğun da hastalanma riski yüzde 10 ila 15 arasındadır. Hem anne hem baba hasta ise bu oran yüzde 40'a ulaşır. Şizofreni tanısı konmuş bireyin çocuğunun hastalığa yakalanma riski diğer çocuklara göre 10 kat daha fazladır.

Şizofreni Stresten Besleniyor

Genetik yatkınlığa sahip, beyin kimyasallarında bozulma yaşanan ve yoğun stres altında kalan kişiler risk grubundadır. Hastalık, çoğunlukla gençlik çağında yaşanan hormonal ve fiziksel değişimlere bağlı olarak kendini göstermektedir.

Şizofreni Türleri ve Semptomları

Halüsinasyonlar, hezeyanlar, şüphecilik gibi semptomlara sahip hastalar Paranoid Şizofreni türüne dahildir. Bu hastalar belirtileri gizler ve hasta olduklarını kabul etmez. Davranışlarında aşırı duyarlılık, düşünce akışında ve konuşmada bozukluk yaşayan hastalar Disoganize Şizofreni'yle mücadele etmektedir ve içlerine kapanma, dış dünyadan soyutlanma sık sık görülür. Hastanın hareket bozukluğu yaşadığı uzun süre aynı noktada sabit kaldığı Katatonik Şizofreni bireyin gündelik hayatına devam etmesine engel olur. Hastalık her zaman kategorize edilemez ve tüm bu türlerin semptomlarını içinde barındırabilir bu durumda ise Ayrışmamış Şizofreni denmektedir.

Şizofreni hastalarına yaklaşım nasıl olmalıdır?

Şizofreniye yaklaşım konusunda, öncelikle ailenin hastalıkla ilgili detaylı bilgi sahibi olması gerekir. Beklentiler daha gerçekçi tutulmalı ve tedavi planının çıkarılmasında bu durum dikkate alınmalıdır. İlaç tedavisinin düzenli yapılması, aksatılmaması ve hastanın yaşamını rehabilite edici bir planlamanın yapılmasında hasta, hekim ve ailenin iyi bir işbirliği içine girmesi sağlanmalıdır. Diğer kişilerin şizofreni hastasına olumsuz tavır takınmaları durumunda, şizofreniye ek olarak başka psikiyatrik rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Depresyon ve kaygı bozukluğu en sık görülenleridir. Empati ile bu sorun da kolaylıkla aşılabilir."

Umutsuzluğa Kapılmayın, Sosyal Hayattan Soyutlanmayın!

Umutsuzluğun, çevreden kopmanın, zararlı madde kullanımının hastaların ilerlemesine neden olduğunu belirten Yavuz " Hastalar tedavi planlarına bağlı kalmalıdırlar. 'Artık iyileştim' düşüncesiyle yarıda bırakılan ilaç tedavisi, hastayı başladığı seviyeden de geriye götürmektedir. Bu yüzden ilaçlarla ilgili herhangi bir sorun yaşadıklarına doktorlarına başvurmaları gerekmektedir. Hastanın kilo dengesini koruması, kişisel bakımına önem vermesi onun için çok önemlidir, çünkü bazen hastaya duş almak ve yüz yıkamak bile çok zor gelir. Şizofreniyle yaşamak, hasta için çok zordur. Hastalıkla mücadele etmek yıpratıcı ve zorlu bir süreçtir. Bu sürede kişinin yaşama bağlılığı, sosyal çevreyle olan etkileşimi tedavinin başarı sağlamasında en önemli noktalardan biridir. Hastalık sürecinde hastanın ve hasta yakınlarının umutsuzluğa kapılması tedavi için olumsuzdur. Umutsuzluğa kapılmayın, zararlı maddelerden uzak kalın ve her durumda doktorunuzla iletişim halinde olun" dedi. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Küçükçekmece'de piknik yapan vatandaşlar başından vurulmuş bir erkek cesedi buldu

Küçükçekmece'de piknik yapan vatandaşlar başından vurulmuş bir erkek cesedi buldu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

TYT- AYT sınavları ne zaman, kaç gün kaldı? 2024 YKS ne zaman yapılacak, tarihi belli mi? YKS sınavı ne zaman 2024? YKS (TYT-AYT-YDT) sınavı kaçta başlıyor, kaçta bitiyor? Resmi Gazete bugün (3 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı?
3 ilçe ve 4 belde yeniden sandığa gitti! İşte çıkan sonuçlar

3 ilçe ve 4 belde yeniden sandığa gitti! İşte çıkan sonuçlar

500

Yorumlar (5)

Batuhan:

Zaten bu durumda şizofreni olma olasılığınız nerdeyse kesin onun içinde psikolog değil psikiyatrist gerekiyor Eğer ki durumunuz yoksa devletten Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesine randevu alabilirsiniz Yani pek bir şey yapılmıyor direk ilaç yazılıyor Ama zaten nerede olursanız olun şizofreninin bir tedavisi yok yani ilaçlar dışında bir tedavisi yok yani konuda Özele de gitseniz devlete de gitseniz de aynı şey olacak Yüksek dozda bir antipsikotik verip gönderecek

1
1
yanıtYanıtla
.:

Ve şuan gerçek mi hayal mi görüyorum bilmiyorum..

1
0
yanıtYanıtla
Metin YARIŞLI:

Hocam dediğiniz konunun aynısını yaşıyorum,beynim kendi kendine konuşuyor,odaklanamıyorum,konusma bozuklulugu var,geçmişte halisülasyonlar görüyordum zaten,ve sesler duyuyordum,psikoloğa gidecek durumda deilim bana bu konu hakkında bi egzersiz önerirmisiniz ??

0
0
yanıtYanıtla
Ugur Kambay:

Küçükken kafamın içinde birisi bana aileme hakaret ediyor ben sürekli onla tartisiyodum.surekli içime kapanip onla içimden konusuyodum .kimseye anlatamadım .tedavide olmadım haliyle .çok darbe aldım kafama aşiri o yüzden die dusunuyorum ne yapmaliyim

0
0
yanıtYanıtla
Yagmur Kırmızı:

Özellikle ders çalışırken yaşadıgım çok rahatsız edici bir sey bu. En çok da soruları hızlı çözerken oluyor kafamın içinde hızlıca bir ses konuşuyor ve benimle alay ettiğini hissedebiliyorum. Pek önemsemiyordum ama son zamanlarda arttı ve kimseye söyleyemiyorum.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title