Haberler

Bülent Ecevit'in mahkumiyetini çekmek istediği cezaevi demokrasi müzesine dönüştürüldü

Güncelleme:

Bülent Ecevit'in mahkumiyetini çekmek istediği cezaevi demokrasi müzesine dönüştürüldü Datça'da 'Kavakdibi Demokrasi Evi' açıldı Muğla'nın Datça ilçesinde Türkiye'nin en küçük cezaevlerinden biri olan, 1980 askeri darbesi sonrası Bülent Ecevit'in cezasını çekmek istediği ve 2002 yılında...

Bülent Ecevit'in mahkumiyetini çekmek istediği cezaevi demokrasi müzesine dönüştürüldü

Datça'da 'Kavakdibi Demokrasi Evi' açıldı

MUĞLA - Muğla'nın Datça ilçesinde Türkiye'nin en küçük cezaevlerinden biri olan, 1980 askeri darbesi sonrası Bülent Ecevit'in cezasını çekmek istediği ve 2002 yılında kapatılan cezaevi, Demokrasi Evi'ne dönüştürülerek düzenlenen tören ile hizmete açıldı.

Yapım tarihi 1885 olan cezaevi 1980 askeri darbesinden sonra Bülent Ecevit'in aldığı mahkumiyet cezasını çekmek için Datça cezaevinde kalmak üzere başvurmasıyla ülke gündeminde yer aldı. 2002 yılında cezaevi kapatıldıktan sonra, ilgisizlikten kısa zaman öncesine dek yıkık ve mezbelelik halde kaldı. Datça Belediyesi tarafından kamulaştırılan, Ahmet Taner Kışlalı Caddesi üzerinde bulunan eski cezaevinin yeniden restitüsyonu çalışmalarına 2020 yılı Şubat ayında başlandı. 4 parçadan oluşan alanın 1. etabı olan 655 metrekareyi kapsayan 'Demokrasi Evi ve Sınırsızlık Meydanı' düzenlenen tören ile hizmete açıldı.

'Fikir sağlığı' heykeli açıldı

Törende ilk olarak Ahmet Taner Kışlalı adına yapılmış 'fikir sağlığı' adlı heykeli açıldı. Ahmet Taner Kışlalı ismini çok önemsediklerini ifade eden Datça Belediye Başkanı A. Gürsel Uçar, "Ahmet Taner Kışla'nın ölümünün hemen ardından ismini Datça'da yaşatmak amacıyla bu caddeye Ahmet Taner Kışlalı Caddesi ismini verdik. O güzelliği biraz daha zenginleştirme adına değerli heykeltıraş arkadaşımızın yapmış olduğu ve adına 'fikir sağlığı' heykelini de hep birlikte açarak Datça'ya bu güzelliği kazandırmanın heyecanını yaşıyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" dedi.

Başkan Uçar'ın ardından Heykeltıraş Elbruz Denge de fikir anıtının yapımını ve anlatılmak istenen düşünceyi vatandaşlarla paylaştı.

Demokrasi Evi açılışında barış güvercinleri uçuruldu

Demokrasi Evi açılışında, uzun yıllardır Datça'da yaşayan Ressam İbrahim Çiftçioğlu 4 binden fazla kitap ve basılı materyali Datça Belediyesi'ne bağışladığı kitaplardan oluşan Kavakdibi Demokrasi İbrahim Çiftçioğlu kütüphanesi ile barış güvercini heykelinin de açılışları gerçekleştirildi. Barış dileğiyle güvercinler uçurulduğu açılışta, heykeltıraş Halil İbrahim Sever ve cezaevinin kapandığı yıl olan 2002 yılına kadar gardiyanlık görevini yürüten Cafer Gölçek de törende duygularını dile getirdi.

Emeği geçenlere plaketlerin sunulmasının ve sınırsızlık meydanına hatıra çınar ağacının dikilmesinin ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi Quartet Orkestrasının klasik müzik dinletisi ve verilen kokteyl ile tören sona erdi.

Törene Datça Belediye Başkanı A. Gürsel Uçar, Ahmet Taner Kışlalı'nın kızı Dolunay Kışlalı, emekli vali Yener Ünlüer, Datça Belediyesi meclis üyeleri, belediye müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bülent Ecevit Türkiye Muğla Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title