Haberler

Running Back Mevki Ölüyor Mu?

Zafer Ayaz

Zafer Ayaz

Head Coach
09.01.2024 02:48

Amerikan futbolu muhakkak ki diğer takım sporlarının hepsinden daha hızlı şekilde evrilen bir spor. Bir çok mevki içinde bulunduran bu spor zamanla bazı mevkilerin oyun planları doğrultusunda zayıfladığı bazı mevkilerin yükseldiği bir karaktere sahip. Son on yıldır NFL de Running Back (RB) mevki sürekli olarak bir geriye atılma eğiliminde. Amerikan futbolunu seven birçok izleyici için aslında bu durum kabul edilemez olmasına rağmen pass oyununun izlenirliğinin seyircilere daha iyi gelmesi nedeni ile birçok izleyici içinde gerekli bir durum haline geldi.

RB lerin geri plana itilmeleri ve birkaç yıldız RB haricinde diğer RB'lerin istedikleri ücretleri alamamalarının birkaç nedeni bulunmakta. Dilimin döndüğünce bunları anlatmaya çalışacağım. Bu maddeler tamamen benim görüşümdür ve aslında bir çok Amerikan Futbol otoritesi de benzer yorumlara sahipler.

RUNNING BACK MEVKİ ÖLÜYOR MU?

1 – PASS OYUNUNUN İZLENMESİNİN DAHA ZEVKLİ OLMASI

Patrick Mahomes, Aaron Rodgers, Josh Allen gibi üst düzey QB lerin Coach'ları sayesinde oluşturdukları isabetli ve uzun pas oyunlarının seyir zevkinin özellikle gap ler arasından yapılan koşulara nazaran izleyenlere daha iyi gelmesi. Elit QB lerin oyunu domine etmesi RB leri otomatikman geri plana itmeye başladı. Bu oyunun gelişimi adına tabi ki iyi bir şey. Bir yerden kazanırken bir yerden kaybediyorsunuz maalesef. Ayrıca Pass oyunuyla koşu oyununa nazaran daha kısa sürede TD a ulaşılması RB lerin geri planda kalmasına diğer bir neden. Ama sonuç olarak NFL de ki 32 takımın her birinin elit QB si yok ve sonuçta end zone da takılı kalındığında cengaver RB lerden başkasına güvenilemiyor.

RUNNING BACK MEVKİ ÖLÜYOR MU?

2 – KOŞAN QB'LERDE Kİ ARTIŞ

RB'lerin karşısında ki en büyük tehditlerden biri de koşan QB ler. Bu olayı ilk başlatan ve aslında bir devrim yaratan kişi Michael Vick.Vick oynadığı yıllarda koşu yardı ligde ki birçok takımın RB sinden çok daha fazlaydı. Sonrasında gelen Cam Newton ve günümüzde Lamar Jackson ve Justin Fields gibi QB ler dayanıklı atletik yapılarını sahada iyi yansıtarak adeta bir QB/RB olmuşlardır. Eskiden QB ler zorda kaldıklarında koşarlarken şimdilerde bu durum bir oyun anlayışına dönüşerek coach'ların playbook'larına girmiştir. Bu durum da RB'lerin block ta tutulmasına ya da fake koşulara daha fazla çıkmasına neden olmaktadır.

RUNNING BACK MEVKİ ÖLÜYOR MU?

3- RB'LERİN DİĞER MEVKİLERE NAZARAN DAHA FAZLA YIPRANMAYA UĞRAMALARI

Bu durum RB ler için maalesef kaçınılamaz bir durumdur. Adeta bir kamikaze pilotu gibi line elemanlarının aralarına dalmaları ya da geniş koşularda DB lerin sert müdahalelerine sürekli maruz kalmaları, çarpmaların etkisiyle yaşanan omuz ve özellikle diz sakatlıkları RB lerin hayli yıpranmasına neden olmaktadır. Yaşadıkları ciddi sakatlıklar sonucunda lige dönmelerinin çileli rehabilite sonrası uzun sürmesi de bir başka RB lerin öneminin azalmasına sebebiyet veren nedenlerden. Buna rağmen son zamanlarda bir Derrick Henry gerçeği de bulunmakta. NFL e nadir gelen çok dayanıklı ve DB lerin korkulu rüyası RB lerin başında gelen bu insan azmanı Titatns ı geçtiğimiz yıllarda playofflara tek başına taşıdı desek yeridir.

RUNNING BACK MEVKİ ÖLÜYOR MU?

4 – TE'LERİN YÜKSELİŞİ

Travice Kelce, Mark Andrews, George Kittle gibi TD lerin hücum da başarılı olmaları, QB'lerin onları güvenli bir seçenek olarak görmeleri ve QB leri ile iyi anlaşmaları, block ve pass opsiyonlarının olmaları RB lerin öneminin azalmasına etken bir diğer neden. Aslında TE lerin sahip olduğu hücum opsiyonuna RB'lerde sahipler ama ismi üstünde geride durmaları TE'lerin daha ön planda olmalarına neden olmaktadır.

2021 Draft tında ilk 32 den 2

2022 draft tında ilk 32 den 0

2023 draft tında ilk 32 den 2olmak üzere son 3 yılda ilk turda toplamda sadece 4 RB seçildi. Bu durum bile RB'lerin bir kenara itildiğinin en büyük örneği. Şimdilik Türkiye liglerinde böyle bir durum söz konusu değil. RB'ler bizlerin kurtarıcısı ve göz bebekleri. İnanıyorum ki ileride NFL RB mevki için daha değişik bakış açıları ile karşımıza çıkacaktır.

title