Haberler

Buz Tutan Maçlar!

Zafer Ayaz

Zafer Ayaz

Head Coach
14.01.2024 10:22

Kışın soğuğunu içimizde hissetmeye başladığımız şu günlerde biz Amerikan Futbolu severler için özlemle beklediğimiz Playoff larda başlamış oldu. Amerikanın kuzeyinde bulunan ve statları nedense !!! üstü açık olan Greenbay Packers ve Buffalo Bills takımları playoff a kaldılar. Kış aylarında bu statlarda soğuktan dolayı maç izlemek oldukça acı verici. Birde sahada mücadele edenleri düşünsenize. Amerikan Futbolu gibi sert kontak sporlarını soğukta icra etmek gerçekten ızdırap verici olabiliyor.

BUZ TUTAN MAÇLAR

Greenbay Packers ın evi olan Lambeau Field in kış aylarında lakabı Tundra. Lambeau Field kışın cidden bir tundra kadar soğuk olmakta. NFL tarihinin en soğuk havada oynana maçı burada gerçekleşti. Bu maç 1967'de Green Bay Packers ile Dallas Cowboys arasında oynanan Divisional Playoff maçıydı. Hava sıcaklığı maçın başlama saatinde -27 santigrat dereceydi ve rüzgar hızı saatte 40 kilometreyi buluyordu. Maç, Packers'ın 21-17 galibiyetiyle sonuçlandı. Packers'ın quarterback'ı Bart Starr, maçın MVP'si seçildi. Starr, maçın soğuk hava şartlarına rağmen 2 TD ve 218 yard pass attı. Bu efsanevi maçtan sonra NFL yetkilileri, maçların soğuk havalarda oynanmasını önlemek için bir dizi kural değişikliği yaptı. Bu değişiklikler arasında, sahanın ısıtılması ve oyuncuların soğuk hava şartlarına karşı korunması için kıyafetlerin sağlanması yer aldı. Bu maç 1967 den sonra ICE BOWL olarak anılmaya başlandı. Maç sonunda birçok oyuncuda soğuk yanıkları meydana geldi ayrıca ayak tırnakları dökülen birçok oyuncu oldu. Efsanevi coach Lombardi maç sonu soyunma odasına girdiğinde oyuncularını acı içinde ağlarken buldu. Packers lı oyuncular galibiyete bile sevinemiyorlardı. Ama bu sene çok şükür ki Packers & Cowboys maçı Dallas ta sıcak havada oynanacak

BUZ TUTAN MAÇLAR

Lambeau Field kadar soğuk ama ondan daha fazla karlı olan bir saha varki o da Bills in Highmark Stadyumu. Amerikanın sıcak bölgelerinde ki birçok stadyumun üstü kapalı olmasına rağmen bu statların açık hava olması ve hava koşullarından etkilenmesinin önlenmemesini anlamış değilim. Bu pazar gecesi Highmark ta oynanması gereken Steelers & Bills maçı yoğun soğuk ve kar yağışı nedeniyle Türkiye saati ile salı sabahına alındı. Eğer maç zamanında oynanacak olsaydı Ice Bowl un rekoru kırılabilme ihtimali olacaktı.

BUZ TUTAN MAÇLAR

Amerikan futbolunun en soğuk maçı -27 derecede oynanmış olabilir ama dünyanın en soğuk müsabakası bu değil. Dünyada ölçülen en düşük sıcaklıklı 1997 de Rusya nın Yakutsk bölgesinde FC Yakutiya Yakutsk - FC Yenisey Krasnoyarsk arasında oynan maç olmuştur. Bu maç -45 derecede oynanarak bir dünya rekoruna imza atmıştır. Maç tam anlamıyla bir işkenceye dönüşmüş. Sahada ki kar nedeniyle topun ilerlemesi yavaşlamış ayrıca kalecilerin eldivenlerinin donması nedeniyle topu yakalamaları çok zorlaşmış. Oyuncular birbirlerine temas etmekten son derece kaçınarak oynamışlar. Hakemler uzatma dakikası eklemeden maçı 90.dakikada bitirdiler. Maç, FC Yenisey'in 1-0 galibiyetiyle sonuçlandı. Yenisey'in tek golünü, 70. dakikada Vladimir Kozlov kaydetti. Bu maçlar oyuncu ve teknik ekiplerin yanı sıra ayrıca seyircilerinde dirençlerini sınıyor. Anlattığım her iki maçta da stat tamamen doluymuş.

Aşağıda ki listede bugüne kadar çeşitli spor dallarında oynanan en soğuk maçların listesini bulabilirsiniz.

Futbol 1997-02-20, Rusya, Yakutsk: FC Yakutiya Yakutsk - FC Yenisey Krasnoyarsk, -45 °C

Futbol 1998-01-30, Kanada, Yellowknife: Yellowknife FC - Fort Smith FC, -44 °C

Futbol 1996-01-26, Kanada, Yellowknife: Yellowknife FC - Hay River FC, -43 °C

A.Futbolu 1967-12-30, Amerika,Green Bay, Wisconsin: Packers - Cowboys, -23 °C

A.Futbolu 1966-12-29, Amerika,Green Bay, Wisconsin:Green Bay Packers-Baltimore Colts, -22 °C

A.Futbolu 1965-12-28, Amerika,Green Bay, Wisconsin: Green Bay Packers-Baltimore Colts, -21 °C

Ragbi 1991-03-07, Yeni Zelanda, Dunedin: Otago Highlanders - Canterbury Crusaders, -15 °C

Ragbi 1990-03-06, Yeni Zelanda, Christchurch: Canterbury Crusaders - Tasman Mako, -13 °C

Ragbi 1989-03-05, Yeni Zelanda, Dunedin: Otago Highlanders - Southland Stags, -11 °C

title