Haberler

SSD’ler ve HDD’ler arasındaki farklar

Yusuf Emir Ceran

Yusuf Emir Ceran

13.12.2023 01:17

Günümüzde depolama donanımı olarak karşımıza çıkmakta olan SSD'ler ve HDD'ler arasındaki farklar, birbirinden farklı fiyatlarda ve hızlardan olabiliyor. Depolama çözümü arayışında olan birçok kullanıcı ise SSD'ler ve HDD'ler arasındaki farklar nelerdir? Merak ediyor. Peki, SSD'ler ve HDD'ler arasındaki farklar nelerdir?

SSD'ler ve HDD'ler arasındaki en temel fark, hız farkıdır. SSD'ler içerisinde bulunmakta olan elektronik yapısı sebebiyle harddisklere göre çok daha hızlı bir şekilde veri aktarımı yapabilmektedir. Harddisklerin veri okuma, yazma işlemi esnasında mekanik bir tablayı kullanması nedeniyle yapılan işlemi elektronik bileşenlerden oluşmakta olan SSD'lere nazaran daha yavaştır. Bu sebeple yüksek hızda veri aktarmak isteyen kişilerin tercihi SSD'lerden yana olmalıdır.

SSD'ler Harddisklere nazaran daha hızlı fakat daha pahalı depolama çözümleridir. Bu nedenle ekonomik olarak daha avantajlıdır. Böyle bir durumda depolama birimini hangi amaç doğrultusunda kullanacağınız da oldukça önemlidir. Eğer veri aktarma hızı sizin için önemli bir detay değilse ve kritik bir önemi bulunmuyorsa yüksek boyutlu bir harddisk depolama birimini uygun fiyatlara edinebilirsiniz. Fakat aynı kapasitede bir SSD diski edinmek isterseniz bu durum çok daha pahalı ücretlere mal olmaktadır. Veri aktarma noktasında yeni teknolojiler hayatımıza girmeye devam etmekte ve bu noktada SSD'lere göre daha hızlı bir bağlantı türü olan M2 SSD'ler hayatımıza girmiştir. Bilgisayarınız destekliyorsa M2 soketli bir SSD depolama birimi ile klasik SSD cihazlarına göre çok daha hızlı şekilde veri aktarımı sağlayabilirsiniz. Fakat M2 soketli bir SSD kullanmak için bilgisayarınızda bir M2 soketi bulunması gerektiğini de unutmamanız gerekir.

title